Страници

Торта "Бисквитена Фантазия"


Когато започнах да пиша заглавието на публикацията се почудих как точно да нарека тази торта. Първоначално изредих част от продуктите, но ми се стори смешно името всъщност да е списъка с продукти:). Нарекох я “Фантазия”, просто защото вкусът е невероятен. Знам, че има много торти носещи това име, но моята “Бисквитена Фантазия” е различна.



Всички продукти могат да бъдат заменени и с “бюджетни” версии, но при всички случаи вкусът изобщо няма да е същият, за това ако имате възможност, направете я с тези. Има много поводи за празнуване и за някои от тях сладкото удоволствие може да бъде точно тази торта.


Идеята за тортата дойде, след като майката на моят Бонбон направи сходна. Състоеше се от бисквити, боровинки, лешников крем и крем Маскарпоне и разбити по отделно яйчни белтъци и жълтъци, след което се обединяват. Аз внесох някои промени, като изключих суровите жълтъци и приготвих крема по метода на Забайон, който се използва за направата на класическото Тирамису. Изключих и суровите белтъци, като ги замених със сметана. В крема добавих и шоколадов Бейлис, а отгоре завърших с какао. Получи се съвсем различен вкус, но тъй като това е вдъхновението, указвам като източник, защото всяка нова рецепта всъщност е или забравена стара, или поизменена такава. Затова и авторството почти винаги може да бъде доста оспорван процес:). Тук обаче нямам намерение да се отклонявам с такива теми, а просто ще споделя рецептата.


Торта “Бисквитена Фантазия”

Продукти:
За квадратна форма с размер 21х21 см.



*около 40 бр бисквити тип обикновени
500 гр Маскарпоне
100 мл млечна сметана за разбиване
1 чаша еспресо (готово за пиене)
4 жълтъка
100 гр кафява захар
40 мл Baileys Chocolat Luxe
150 гр какаов крем с лешници
натурално какао за поръсване

Приготвяне:

*Размерът на бисквитите е 5х6см.

В голяма тенджера се налива вода и се оставя да заври. Степента на котлона се намалява, така че водата да е на ниво кипене.
Жълтъците се поставят в топлоустойчива купа и се разбиват на лек и пухкав крем.
Към тях се добавят Бейлис и захарта. Разбива се съвсем за кратко, само да се смесят.
Купата се поставя в горещата вода, и се разбива с миксер на водна баня. Водата не трябва да ври. Разбива се докато сместа се сгъсти. Отстранява от котлона. Този крем може да се консумира самостоятелно, но вкусът му е доста интензивен и аз лично го предпочитам в комбинация с Маскарпоне, с плодове или добавен в сладкиш.


В друга купа се разбива сметаната на меки върхове. Не се прекалява. Моята сметана не е типична за разбиване, но след стягане на крема, това няма значение.
В отделна купа се разбива Маскарпонето, съвсем леко, за да не се втечни.
Охладеният жълтъчен крем се прибавя към Маскаронето и се разбива до гладкост. Може да се използва миксер на слаба степен, или телена бъркалка. Но не се прекалява, за да не се втечни.
След това се добавя и сметаната, като се бърка със шпатула, по метода: загребване-обръщане, за да не спада обема.


Бисквитите се потапят в кафето за кратко и от тях се подрежда един ред във формата. Ако е необходимо някъде може и да се режат или чупят, за да се запълни реда. Нанася се слой от крема, поставя се втори ред бисквити и върху тях се нанася цялото количество лешников крем. Тъй като е малко трудно да се нанася по-гъст крем върху по-мека основа, аз изсипвам по 1 ч.л. от лешниковият крем върху всяка бисквитка и след това разнасям. Продължава се с бисквити – жълтъчен крем, докато свършат продуктите, като се завършва с жълтъчен крем. Отгоре през цедка се поръсва какао. Тортата се прибира в хладилник за няколко часа, за да стегне и вкусовете да се обединят. При поднасяне може да се реже на квадратни, правоъгълни или триъгълни парчета.



8 коментара:

  1. Различна и богата на вкусове...любими са ни бисквитените торти и със сигурна, че тази торта ще е добре дошла на нашата трапеза, Кате!
    Последната ти снимка ме грабна от раз :)
    Поздрави и прегръдки, момиче мило! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, наистина, Хриси. Бисквитените торти са толкова разнообразни, от вкусове, до визия, та чак и до блясък. Биха могли да присъстват на ежедневната трапеза, дори и на кралска сватба. Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Тази твоя бисквитена фантазия е достойна за кралска сватба! Прелест! Задължително ще я пробвам и аз! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Соня! Наистина е много вкусна. Поздрави!

      Изтриване
  4. Кате,
    тази бисквитена торта е наистина различна.Много обичам да правя и измислям и аз подобни торти.Лесни и много вкусни са, дори и за празничен повод.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели. Такова разнообразие има, а преди години знаехме само тези с нишестето:))). Въпреки, че класиката винаги е добре посрещана у дома, обичам да разнообразявам. Поздрави!

      Изтриване
  5. Обичам всякакви варианти на бисквитена торта с маскарпоне, получава се велик вкус, и тази ми допада, четейки продуктите!
    Стана ми смешно и интересно, ама нали съм БГ реотан:) - майката на Бонбон-а, свекърва ти ли е?:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) да:) просто тази дума малко ми е странна. Винаги си представям някаква строга и мрънкаща лелка, а майката на моят Бонбон е толкова нежна жена. Поздрави, Веси!

      Изтриване