Страници

Вкусове от Унгария: Козуначено коминче със сладолед / Kürtőskalács fagyi


А
ко сте посещавали европейските коледни базари, то със сигурност сте виждали или опитвали прословутите козуначени коминчета. В някои градове, дори са част от уличната храна и се продават целогодишно. Интересното, както и при предишната ми рецепта е, че те също се срещат в няколко европейски държави, под различни имена. В коя държава за пръв път са започнали да ги пекат, аз няма как да знам, да не говорим, че поради редица исторически факти някои държави са били под влияние на други и така е малко спорен въпрос кой точно е първоизточника.
Изключително популярно сред унгарската аристокрация в началото на 18 век, това вкусно печиво се разпространява и между останалите жители на страната и в края на 18 век вече е част от традиционната кухня на населението. През 19 и 20 век рецептата вече се включва в готварските книги. Традиционните съставки са брашно, мляко, масло, яйца, захар, а за вкус и аромат смлени ядки, канела, ванилия и захар. През 21 век обаче се появяват различни алтернативи и заместители като друг вид брашно, захар, аромати, овкусители.
За тези от вас, които имат време да четат и са любопитни да научат повече, давам линк към Уикипедия и подробният материал, а аз започвам да пиша рецептата:



Унгарско козуначено коминче със сладолед / Kürtőskalács fagyi


Да изпълниш вкъщи рецепта, за която се изискват специални форми, инструменти и пещи е трудно, но не е невъзможно. Вече правих опит с Kозуначено коминче. При него обаче беше лесно, защото формите са цилиндрични. В тази версия, която искам да покажа тук и която се среща сред изкушенията на стрийд фууд в Будапеща, формата е конус(заместват фунийките за сладолед). С рязането и извиването на металните кутии щеше да е доста сложна работа и не дотам безопасна. Сетих се, че Дани беше коментирала под същата ми публикация, че прави коминчета с ролките от домакинската хартия. Реших, че с такъв материал оформянето ще е много по-възможно. Използвах ролка от хартия за печене. Мислех, че фунийките ще са малки, но като се напълнят със сладолед са си с размер на класически сладолед. Увих хартиените форми с алуминиево фолио, след това с хартия за печене, както направих и при коминчетата. Тестото, което използвах е същото картофено тесто.


Продукти:

350 гр брашно
100 гр картофи
90 гр захар
125 мл прясно мляко(приятно топло)
15 гр масло
1 с.л. олио
1 бр. яйце
1/2 пак. суха мая
1 пак. ванилена захар

за намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
захар
канела
ванилена захар


Приготвяне:
Първо се подготвят формите. Картонена ролка от стреч фолио, алуминиево фолио или хартия за печене се нарязва на три равни части. Разрязват се по дължина и в единият край се завива с остър връх. Получава се конус. Долната част се подрязва, за да бъде стабилна и равна. Обвиват се първо с алуминиево фолио, а след това с хартия за печене, като същата се подпъхва навътре в долната част.

  

* В случай, че ви е трудно, може да направите козуначено коминче в класическа форма, по начина, който вече съм показвала. След като се изпече и охлади, може да се разреже по дължина на две и във всяка половина да се сервира сладолед. Получават се нещо като лодки.
Може да направите повече форми или да изпечете няколко фунийки, а от останалото тесто да си направите козунак или шведски кифли. Аз направих три фунийки, няколко шведски кифлички и един малък козунак. Кифлите и фунийките пекох заедно.


Картoфите се сваряват, охлаждат, белят и пасират заедно с 70 мл от прясното мляко. Добавят се маслото, олиото, захарта, ванилената захар и яйцето и сместа се разбърква добре.
Мaята се активира като се поставя в останалото прясно мляко, прибавят се 1 ч. л. захар и 1 с. л. брашно. Разбърква се добре, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло място.
След като маята се е активирала, се прибавя към останалите продукти. Замесва се тесто, с помощта на миксер, с бъркалките за тесто. Меси се докато тестото започне да се отделя от стените на купата(за около 20 минути). Изважда се от купата, меси се за кратко на набрашнен плот, поставя се в набрашнена купа и се покрива със стреч фолио и леко одеяло. Оставя се да втаса на топло, до двойно увеличаване на обема. Изважда се, разточва се на кора не по-дебела от 5 мм, нарязва се на ленти с ширина между 1 и 2 см (по желание).

  


   

Около опакованата фуния се навива лента с тесто, като съвсем леко се застъпва. Важно е откъм острият край да няма дупка, защото сладоледът ще изтече:). Краищата на лентичките тесто се притискат добре да прилепнат. Ако една лента не е достатъчна се продължава със втора, просто краищата се притискат добре. Коминчетата-фунийки се намазват с разбит с вилица с малко прясно мляко жълтък и се овалват в захар. Фуниите се подреждат прави в тава, застлана с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса, може с/без вентилатор. При мен се изпекоха за 20 минути без вентилатор. Изваждат се от фурната, формите се отстраняват внимателно защото са горещи! и се оставят върху решетка да се охладят. Пълнят се със сладолед, декорират се с плодове и течен шоколад и се поднасят.



1 коментар:

  1. И тук е спорно чия е рецептата, както и ти си споменала, но чиято и да е - любими са ми тези коминчета.
    Ако се реша някой ден да приготвя у дома, ще опитам рецептата ти, Кате, интересно ми стана с картофите в тестото.
    А иначе по Великден правих "фалшиви коминчета", точно с козуначено тесто, което навих върху метални фунийки, т.е. в твоята форма направих и пълних с крем, но така и не пуснах рецепта, ще потърся из снимките.

    ОтговорИзтриване