Макар да водя този блог от години, много рядко гледам кулинарни предавания, по принцип рядко сядам пред телевизора, но тази пролет изгледах почти всички епизоди на Хелс китчън и Мастършеф. Дълго време не разбирах точно този вид кулинарни формати и това бе причината да не искам изобщо да ги гледам, но сякаш вече успях да си обясня каква всъщност е ролята на всичкият този стрес и напрежения, които се случват в тях. И преди съм го казвала, но се възхищавам на хора, които имат смелостта да се явят в подобно кулинарно шоу, а да гледаш как израстват и се надграждат е наистина вдъхновяващо.
Та в тази връзка, едва ли има някой, който да не е запомнил ястията, които се сервират в Хелс китчън и които често стават повод за гневните забележки на шеф Виктор Ангелов. Едно от тези ястия е “Яйца по шотландски”. На пръв поглед рецептата изглежда лесна и проста и ние като зрители заели удобна позиция на дивана, се чудим “тия пък, уж готвачи, как не могат едно яйце да направят като хората и какво толкова го заглаждат и въртят?:)” Истината е, че заблудата идва от това, че в интернет е пълно с рецепти, които представят яйцата по Шотландски като лесна и бърза храна и всъщност е така, но не и ако искаш да направиш перфектното такова яйце. Аз самата съм правила такива, като идея за оползотворяване на яйцата от Великден. В нея сварено яйце се завива в овкусена кайма, панира се и се пържи. Чудесно, бързо и лесно.
НО! Перфектното шотландско яйце трябва да има хрупкава златиста коричка, да е направено с ароматна кайма и най-важното – яйцето да е е с мек белтък и течен жълтък. Със сигурност и тук много хора ще си кажат “Е, какво пък му е сложното и на това?”, но опитайте да обелите рохко сварено яйце и да го обвиете в кайма, то сякаш “играе” в ръцете и риска да се спука всеки момент и да се разтече е огромен. Може би това е най-сложната и трудна част от направата на Яйце по шотландски. Останалото е добър избор на качествено месо и ароматни подправки, и добро паниране.Всички съставки трябва да се съчетаят красиво и наистина ще се получи, ако рецепта ви е добра. Твърде често нещо се обърква – яйцето е преварено, месото е недостатъчно подправено и по време на пърженето изсъхва, покритието изобщо не е хрупкаво.
Нека обърнем внимание на съставните части на Яйце по Шотландски:
Яйце- за да се свари рохко, то трябва да е сварено за 4-4,5 мин и веднага след това охладено, за да се прекрати процеса на варене. Най-добре това се постига, като яйцата се поставят във вряща вода, сходно на Рамен яйце / Ajitsuke Tamago. Освен това препоръчвам използването на не съвсем пресни яйца, тъй като всички знаем, че се белят много трудно, а при рохко сварените яйца това е почти невъзможно. Разбира се яйцата трябва да са от сигурен източник и не стари.Смляно месо, кайма – В повечето рецепти се използва свинско месо, като често се добавя Черен пудинг( вид наденица). Месото се подправя с микс от подправки, най-често черен пипер и сол, но и горчица, чесън, мащерка, градински чай, магданоз, индийско орехче.
Панировка – методът на паниране е класически, с последователно потапяне в брашно-яйце-галета, но истинската хрупкава коричка се постига най-добре с Панко галета.
След дългия увод, дойде време и на рецептата:
Яйца по шотландски
Продукти:500 гр смляно свинско месо
5 + 1 яйца
купа бяло брашно
купа Панко галета
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. целинова сол
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. лук на прах
щипка сух джинджифил
щипка индийско орехче
2 с.л. ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне на Яйца по шотландски:
1 яйце се отделя за паниране. Останалите яйца се сваряват по следният метод: В съд на котлон се налива вода да заври, добавя се щипка сол, степента на котлона се намалява, за да ври спокойно и с помощта на лъжица, яйцата се поставят едно по едно в съда с вряща вода. Аз взимам яйцата директно от хладилника и до момента рядко ми се е случвало някое да се спука. Засичат се 4-4,5 минути, горещата вода се излива и яйцата се заливат със студена вода, за да се прекрати процеса на варене. Сварените яйца се белят.Каймата се омесва с подправките.
В отделни купи се изиспват: брашното, разбитото с вилица яйце, галетата.
Каймата се разделя на 5 части. Всяка от тях се взима в ръка и се сплесква между дланите, така че да се получи тънък пласт. Яйцето се поставя в центъра и внимателно се завива в каймата. Ако е нужно пръстите на ръцете могат да се намокрят с вода и да се заглади добре, така, че да няма непокрита част. По този начин се “обличат” и останалите яйца.
Панират се последователно в брашно – разбито яйце – панко галета.
В дълбок съд се налива олио, чието ниво трябва да е на половината на яйцата. Когато загрее, степента на котлона се намалява на средна и яйцата се поставят вътре. Подходящата температура на мазнината най-лесно се тества, като в нея се пусне щипка галета и ако веднага започнат да се пържат, но без да прегарят, то олиото е готово. Яйцата се пържат от двете страни, като обръщането става след като отдолу се е изпържило до приятно златисто. Изваждат се върху домакинска хартия да се отцедят. Поднасят се с гарнитура по избор.
Ненадмината!Това е перфектно свареното яйце за мен :)
ОтговорИзтриване:) Светле:). Благодаря!
ИзтриванеНе съм правила до сега, но под въздействието на едно от кулинарните предавания, се реших да пробвам. Да видим дали ще се получат като твоите, че не съм на "ти" с пърженето:)
ОтговорИзтриванеПрекрасно разтичащ се жълтък!
Ако ги направиш с твърдо или нормално сварени яйца, ще се получат. Там няма как да се провали човек. Но с рохките яйца е по-скоро занимавка, тъй като наистина са едни такива играещи в ръцете:). Пърженето не мисля, че е проблем, до златисто на средна степен и толкоз. Благодаря ти, Алби! Поздрави!
ИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванене съм ги правила тези яйца по шотландски, но рохкото яйце е по - трудно за работа.Изисква се опит.Иначе е наистина лесна рецептата.Може би при няколко опита ще се получат сполучливи яйца.
Поздравления, чудесни са твоите !
Да, Ели, със сигурност при няколко опита нещата ще се усвоят, но смятам, че ако се внимава, това ще се случи и в началото. Просто когато човек е подготвен затова, което го очаква ще бъде по-старателен и търпелив и ще успее. Поздрави!
ИзтриванеЧудесни шотландски яйца, или както ги наричаше Жоро Бордовски - "очите на ламята".
ОтговорИзтриване:) Не знаех, че се наричат и така:).
Изтриване