Страници

Яйца по шотландски

яйце в кайма, яйце по шотландски, яйце облечено в кайма

Макар да водя този блог от години, много рядко гледам кулинарни предавания, по принцип рядко сядам пред телевизора, но тази пролет изгледах почти всички епизоди на Хелс китчън и Мастършеф. Дълго време не разбирах точно този вид кулинарни формати и това бе причината да не искам изобщо да ги гледам, но сякаш вече успях да си обясня каква всъщност е ролята на всичкият този стрес и напрежения, които се случват в тях. И преди съм го казвала, но се възхищавам на хора, които имат смелостта да се явят в подобно кулинарно шоу, а да гледаш как израстват и се надграждат е наистина вдъхновяващо.

Та в тази връзка, едва ли има някой, който да не е запомнил ястията, които се сервират в Хелс китчън и които често стават повод за гневните забележки на шеф Виктор Ангелов. Едно от тези ястия е “Яйца по шотландски”. На пръв поглед рецептата изглежда лесна и проста и ние като зрители заели удобна позиция на дивана, се чудим “тия пък, уж готвачи, как не могат едно яйце да направят като хората и какво толкова го заглаждат и въртят?:)” Истината е, че заблудата идва от това, че в интернет е пълно с рецепти, които представят яйцата по Шотландски като лесна и бърза храна и всъщност е така, но не и ако искаш да направиш перфектното такова яйце. Аз самата съм правила такива, като идея за оползотворяване на яйцата от Великден. В нея сварено яйце се завива в овкусена кайма, панира се и се пържи. Чудесно, бързо и лесно.
НО! Перфектното шотландско яйце трябва да има хрупкава златиста коричка, да е направено с ароматна кайма и най-важното – яйцето да е е с мек белтък и течен жълтък. Със сигурност и тук много хора ще си кажат “Е, какво пък му е сложното и на това?”, но опитайте да обелите рохко сварено яйце и да го обвиете в кайма, то сякаш “играе” в ръцете и риска да се спука всеки момент и да се разтече е огромен. Може би това е най-сложната и трудна част от направата на Яйце по шотландски. Останалото е добър избор на качествено месо и ароматни подправки, и добро паниране.
Всички съставки трябва да се съчетаят красиво и наистина ще се получи, ако рецепта ви е добра. Твърде често нещо се обърква – яйцето е преварено, месото е недостатъчно подправено и по време на пърженето изсъхва, покритието изобщо не е хрупкаво.



Нека обърнем внимание на съставните части на Яйце по Шотландски:
Яйце- за да се свари рохко, то трябва да е сварено за 4-4,5 мин и веднага след това охладено, за да се прекрати процеса на варене. Най-добре това се постига, като яйцата се поставят във вряща вода, сходно на Рамен яйце / Ajitsuke Tamago. Освен това препоръчвам използването на не съвсем пресни яйца, тъй като всички знаем, че се белят много трудно, а при рохко сварените яйца това е почти невъзможно. Разбира се яйцата трябва да са от сигурен източник и не стари.
Смляно месо, кайма – В повечето рецепти се използва свинско месо, като често се добавя Черен пудинг( вид наденица). Месото се подправя с микс от подправки, най-често черен пипер и сол, но и горчица, чесън, мащерка, градински чай, магданоз, индийско орехче.
Панировка – методът на паниране е класически, с последователно потапяне в брашно-яйце-галета, но истинската хрупкава коричка се постига най-добре с Панко галета.
След дългия увод, дойде време и на рецептата:




Яйца по шотландски

Продукти:
500 гр смляно свинско месо
5 + 1 яйца
купа бяло брашно
купа Панко галета
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. целинова сол
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. лук на прах
щипка сух джинджифил
щипка индийско орехче
2 с.л. ситно нарязан магданоз

Забележка: Към каймата може да се добави наденица. Подправките може да се променят или обогатят по избор. Количествата, които указвам при мен са достатъчни за 5 бр. яйца. Според това, колко тънко ще се нанесе каймата е възможно нейното количество да се увеличи или намали.



Начин на приготвяне на Яйца по шотландски:
1 яйце се отделя за паниране. Останалите яйца се сваряват по следният метод: В съд на котлон се налива вода да заври, добавя се щипка сол, степента на котлона се намалява, за да ври спокойно и с помощта на лъжица, яйцата се поставят едно по едно в съда с вряща вода. Аз взимам яйцата директно от хладилника и до момента рядко ми се е случвало някое да се спука. Засичат се 4-4,5 минути, горещата вода се излива и яйцата се заливат със студена вода, за да се прекрати процеса на варене. Сварените яйца се белят.
Каймата се омесва с подправките.
В отделни купи се изиспват: брашното, разбитото с вилица яйце, галетата.
Каймата се разделя на 5 части. Всяка от тях се взима в ръка и се сплесква между дланите, така че да се получи тънък пласт. Яйцето се поставя в центъра и внимателно се завива в каймата. Ако е нужно пръстите на ръцете могат да се намокрят с вода и да се заглади добре, така, че да няма непокрита част. По този начин се “обличат” и останалите яйца.
Панират се последователно в брашно – разбито яйце – панко галета.
В дълбок съд се налива олио, чието ниво трябва да е на половината на яйцата. Когато загрее, степента на котлона се намалява на средна и яйцата се поставят вътре. Подходящата температура на мазнината най-лесно се тества, като в нея се пусне щипка галета и ако веднага започнат да се пържат, но без да прегарят, то олиото е готово. Яйцата се пържат от двете страни, като обръщането става след като отдолу се е изпържило до приятно златисто. Изваждат се върху домакинска хартия да се отцедят. Поднасят се с гарнитура по избор.

8 коментара:

  1. Ненадмината!Това е перфектно свареното яйце за мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм правила до сега, но под въздействието на едно от кулинарните предавания, се реших да пробвам. Да видим дали ще се получат като твоите, че не съм на "ти" с пърженето:)
    Прекрасно разтичащ се жълтък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако ги направиш с твърдо или нормално сварени яйца, ще се получат. Там няма как да се провали човек. Но с рохките яйца е по-скоро занимавка, тъй като наистина са едни такива играещи в ръцете:). Пърженето не мисля, че е проблем, до златисто на средна степен и толкоз. Благодаря ти, Алби! Поздрави!

      Изтриване
  3. Кате,
    не съм ги правила тези яйца по шотландски, но рохкото яйце е по - трудно за работа.Изисква се опит.Иначе е наистина лесна рецептата.Може би при няколко опита ще се получат сполучливи яйца.
    Поздравления, чудесни са твоите !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, със сигурност при няколко опита нещата ще се усвоят, но смятам, че ако се внимава, това ще се случи и в началото. Просто когато човек е подготвен затова, което го очаква ще бъде по-старателен и търпелив и ще успее. Поздрави!

      Изтриване
  4. Чудесни шотландски яйца, или както ги наричаше Жоро Бордовски - "очите на ламята".

    ОтговорИзтриване