Страници

Класическа бисквитена торта - базова рецепта


Каквито и десерти да опитваме, от време на време се връщаме към класическата бисквитена торта. И въпреки, че почти никога не е една и съща, все пак си има нещо като базова рецепта:). От там нататък импровизации безброй – различни бисквити, различни кремове и нишестета, включване на течен шоколад, нескуик, плодове, декорации от семпли до елегантни и т.н.

Бисквитена торта – базова рецепта


Продукти:
2 пакета бисквити Закуска, обикновени (или други, важното е да са квадратни или правоъгълни)
прясно мляко за потапяне на бисквитите (може да се добави нескуик, или пък да се използва сок)
1 пакет нишесте ванилия, ягода или др. или пудинг с варене на Др. Йоткер, домашен ванилов крем, или други кремове
500 мл прясно мляко, за приготвяне на крема
50 гр захар, за крема
какао, за поръсване на тортата (смлени бисквити, шоколадови пръчици, смлени орехи, или друга декорация по избор)

Приготвяне:
Пудинга и крема се приготвят според рецептите или указанията на опаковката.
Част от бисквитите се потапят в прясното мляко и се подреждат на дъното на квадратна или правоъгълна тава на 1 ред една до друга. Върху тях се нанася крем. Подреждат се втори ред бисквити и отново крем и така докато свършат продуктите:).
На финал се завършва с крем, поръсва се със смлени бисквити или какао и тортата се прибира в хладилник за няколко часа.
* Ако тавата е по-малка, съответно тортата ще е по-висока, и ако тавата е по-голяма – тортата ще е по-ниска:).

Вариации

Бисквитена торта с ванилов пудинг, нарязан банан между пластовете и Нескуик отгоре


Бисквитена торта с домашен ванилов крем


Домашен ванилов крем:
Продукти: 1 л прясно мляко, 6 с.л. кафява захар(бяла), 7 с.л. бяло брашно, 3 яйца, 1 шушулка бурбонска ванилия( или 1 пакетче бурбонска ванилова захар), по желание бучка краве масло(около 40 гр)

Приготвяне:
900 мл от прясното мляко се наливат в тенджера, към него се добавят кафявата захар, ванилената шушулка, разполовена на две по дължина(или бурбонската ванилова захар) и се оставя на котлон да заври.
През това време в купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, към тях се добавя брашното, разбива се до хомогенност, добавя се останалото мляко(100 мл) и се разбърква до гладкост.
Когато млякото със захарта заври, тенджерата се отстранява от котлона, шушулката ванилия се изважда и към млякото на тънка струя и при непрекъснато разбиване с телена бъркалка се налива сместа с яйцата и брашното. Тенджерата се връща на котлона(на минимална степен), като се разбърква непрекъснато, докато започне да ври. Когато заври кремът може да се оттегли, ако е рядък, може да се вари още няколко минути при непрекъснато бъркане. Когато кремът е готов се оттегля от котлона, към него се добавя кравето масло( по желание) и се разбърква докато се разтопи.


4 коментара: