Страници

Пълнена пуйка с ориз, картофени гъбки и салата с бяло месо



Рецептата е класическа, от българската кухня, която се прилага за подобни птици.



Продукти:
1 бр. пуйка
дреболийки от пуйка(дроб,сърце,воденичка)
2 глави лук
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
сол
черен пипер
краве масло за намазване на пуйката
чубрица
червен пипер
1 ябълка

за глазиране:
2 с.л. зехтин+1 ч.л. мед


Приготвяне:
Пуйката се измива добре и подсушава. Обтрива се отвън и отвътре със сол и черен пипер и краве масло.
В касерола се загрява олио и се добавя обеленият и нарязан на ситно лук.
Когато омекне към него се добавя ориза и се готви до стъкловидност (около 2-3 минути, като се разбърква).
Добавят се нарязаните на ситно дреболийки. Разбърква се и се готвят няколко минути.
Плънката се посолява, подправя с чубрица, черен и червен пипер, разбърква се и към нея се налива водата.
Вари се докато ориза поеме всичката течност.

Подготвената пуйка се пълни с ориза. Отворът може да се зашие, или прикрепи с клечки за зъби.
Пуйката се поставя в намаслена тава, около нея се поставят парчета ябълка. Отстрани внимателно се налива 1 ч.ч. вода.
Медът се разбърква със зехтина и пуйката се намазва с четка или лъжица.
Завива се с алуминиево фолио, като се внимава същото да не се опира в нея.( прави се нещо като палатка)
Пече се във фурна първite 30 минути на 200 градуса, след което на 180 до готовност.
Към края на печенето фолиото се отстранява и се запича до златисто.
Сосът от печенето може да се запази и поднесе заедно с месото.

* По принцип пуйките се пекат по 40 минути за всеки кг.
Тази не знам колко тежеше но се изпече за 3 1/2 ч.
* Воденичката не сварявам предварително, тъй като се вари с плънката с ориза.


Картофени гъбки


Продукти:
1 кг родопски картофи
1 с.л. Терияки марината
2 с.л. мед
1 с.л. ябълков оцет
1 с.л. соев сос
черен пипер
сол
около 60 гр краве масло

Приготвяне:
Картофите се измиват. Ако са пресни не се белят. Изрязват се като гъбки.
Останалите продукти, без маслото се разбъркват добре.
Картофените гъбки се подреждат в тава, поливат се с маринатата и след това с разтопеното краве масло. Разбъркват се внимателно.
Пекат се на 200 градуса, за около 1 час. От време на време се поливат с отделеният сос. Аз поливах само шапките:).


Салата от бяло месо


Понеже ни остана малко от бялото месо, направих една бърза салата. За съжаление количества няма как да посоча, но всичко се прави на вкус.


Продукти:
сварено или печено бяло месо ( пилешко, пуешко)
скилидки чесън
майонеза

Приготвяне:
Месото се накъсва и нарязва на дребно. Разбърква се с пресованият чесън и майонезата. По желание може да се овкуси с черен пипер и сол.

5 коментара:

  1. Както съм умряла от глад, мога да заръфам монитора....Чудесна птица, Кате!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, Кате! Това направо не се издържа...по-апетитно нещо не съм видяла скоро! Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Прегледах 10тина рецепти Кате, обаче само на твоята ми потекоха лигите! Браво, пиша ти 6+!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно как! Румяная, очень аппетитная!

    ОтговорИзтриване
  5. Умопомрачително изглежда пуйката, за пръв път тази Коледа не правих, че останалите не искат и сега така ми се прияде:)) Аз винаги в плънката слагам щипка джоджен, опитай ако искаш, придава хубав вкус.
    Ееее, верно ли си игра да ги дялкаш така картофките:)))Следващия път получаваш задача да докараш гъбите да приличат на картофи:))

    ОтговорИзтриване