Коледни петифури
Петифурите са малки пастички, които се състоят от блат и крем. Какви точно ще бъдат те е въпрос на вкус. За тези петифури избрах какаов блат с крем от Маскарпоне. Декорирах ги със захарно тесто и звездички от Др. Йоткер.
Захарното тесто е по рецепта от домашният рецептурник, която ми е пък от един сладкар, който ме научи да правя зайчета, патенца и розички:) когато бях дете. По принцип това тесто не е толкова еластично, както готовият фондан, но пък е много вкусно:).
Захарното тесто може да замените с фондан, роял айсинг или друго покритие по ваш вкус, както и със захарното тесто, което съм показвала тук: Коледни бисквитки
За блата също може да промените пропорциите на сухите съставки, важно е общото им количество да е 200 гр.
блат:
Продукти:
6 яйца
180 гр захар
1 ванилена захар (10 гр)
80 гр брашно
70 гр царевично нишесте
50 гр натурално какао
настъргани портокалови корички от 1 портокал
Приготвяне:
Пресейте в купа сухите съставки: брашно, какао и нишесте.
Разбийте жълтъците със половината захар и ванилената захар, до получаването на крем.
В друг съд разбийте белтъците на мек сняг и започнете по малко да добавяте останалата захар, разбивайте докато получите твърд сняг.
Започнете да добавяте по малко от белтъчната смес към жълтъците, като разбърквате внимателно с дървена лъжица или шпатула, за да не спадне обема.
Добавете на няколко етапа и сухата смес и портокаловите корички, като отново разбърквате внимателно.
Застелете квадратна тава с размер 22*22 см с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Загладете я.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Извадете готовият блат върху решетка и го оставете да се охлади добре.
Разрежете го напречено на две с нож и слепете двете полувини с крем.
Нарежете на малки квадрати.
Крем:
Продукти:
1/2 кофичка Маскарпоне - около 250 гр
около 100 гр заквасена сметана
1 с.л. Амарето
пудра захар на вкус
Приготвяне:
Разбъркайте всички продукти с телена бъркалка.
Захарно тесто за покритие:
1/2 кафеена чаша вода
1 1/2 с.л. краве масло или маргарин
2 с.л. брашно
около 500 гр пудра захар
сладкарска гелобразна боя Др. Йоткер
за декорация:
захарни звездички Др. Йоткер
Приготвяне:
Водата и маслото се слагат в съд на котлон докато сместа заври. Отстранете от котлона и добавете брашното.
Върнете отново на котлона за 1-2 минути, като бъркате непрекъснато.
Отстранете от котлона и оставете сместа да се охлади.
Започнете да добавяте по малко от пресятата пудра захар и замесете меко тесто, подходящо за оформяне и точене.
* По принцип това тесто не е толкова еластично и лесно се къса, но пък децата много го харесват на вкус.
Добавете няколко капки гелобразни боички и омесете отново. Ако е необходимо добавете още малко пудра захар.
Разточете тестото върху прозрачно домакинско фолио и изрежете от него квадрати, достатъчно големи да покрият пастичките. Може да ги разточвате и един по един, тъй като ще е по-лесно. Ако точилката лепне може да я поръсите с пудра захар или царевично нишесте.
Покрийте пастичките със захарното тесто и поръсете с "щипка вълшебен прашец" - захарни звездички.
Ах Кате, какво пак си сътворила?! :) Много са ти красиви петифурите!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеКате, това да не е Пуншкрапфен? Много ми напомня за него и толкова го обичам, но в България май никъде не се продава...
ОтговорИзтриванеХа сега, таман да посегна и елхичката я няма...
ОтговорИзтриванеТова захарно тесто "марципан Варна" ли е, Кате? Май съм правила нещо подобно, но на вкус не ни допадна на нас.