Страници

Чиa с тиква, орехи и мед


Есенно-зимен вариант на тази рецепта.
И пак да спомена за тези, които не са опитвали чиa: приготвена като пудинг с прясно мляко има вкус на кус кус:).


Пудинг с чиа и тиква


Продукти, за 2 порции:

1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко по избор (ядково или друго)
1/2 ч.ч. чиa семенца
1 ванилия шушулка
2 с.л. акациев мед
1/2 тиква Хокайдо
2 с.л. счукани орехови ядки



Приготвяне:
Тиквата се обелва и нарязва на малки кубчета. Подреждат се в тава, добавя се малко вода/ ниво 1 см, примерно/ и се пече във фурна на 180-190 градуса до готовност. Тиквата не се овкусява със захар, защото в пудинга се добавя мед.

Чиaта се накисва в по-голяма купа с млякото и ванилията.
Разбърква се добре и се оставя така да престои за около 15 минути.

Чиaта започва да набъбва. Разбърква се отново и се прибира в хладилник. Оставя се да престои между 4 и 8 часа в хладилник.
Готовият вече пудинг се разпределя в две чашки, като се редуват пудинг- парченца тиква - мед. Отгоре се полива отново с мед и се поръсва с натрошени орехови ядки.




*Безспорно полезните качества на чиата са много, поради това е смятана за супер храна, но задължително трябва да се вземат под внимание и противопоказанията:
Семената от чия могат да причинят алергични реакции. При редовен прием, да се има предвид, че те разреждат кръвта. Семената могат да причинят рязко понижаване на кръвното налягане, да доведат до подуване и газове, което се дължи на богатството на фибри. Съществува препоръчителна доза от 1-2 ч.л. семенца. Най-добре е да са накиснати, за да не дразнят корема. Чиата има свосйтвото да абсорбира течности, за това е задължително по време на консумирането ѝ приемането на повече такива. Задължително ако не сте приемали чиа досега, се посъветвайте с лекар, или пробвайте с малко количество. За деца мисля че консумирането на чия е непрепоръчително. Повече информация може да прочетете в специализирани сайтове.


9 коментара:

  1. Тиквена фантазия си приготвила, Кате! Много лесен и вкусен пудинг ;) Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм опитвала чия, но този десерт е изкушаващ Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна идея, Кате, благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване
  4. Много любима комбинация! :)
    Хубав и топъл ден, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз не съм я пробвала тая чия още. ма на теб вече ти отива, все пак живееш в Европа;) Шегувам се, Бонбон. Звучи добре така побългарено с мед о тиква. Прегръдка от леденото кралство София;)

    ОтговорИзтриване
  6. И аз не съм опитвала. Изглежда много изкушаващо!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна идея, Кате! Опитвали сме чия и то заради една книга. Има едно племе, което се храни с чия и бяга хиляди километри без да се умори и спре. Синът ми бе така впечатлен като истински Лео Меси:), какъвто смята, че е, че венага изяде няколко дози чия, но накисната във вода. Сега в твоя вариант ще му хареса още повече:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. О, подсещаш, че имам пакет чиа, който още не съм отворила даже, все забравям, а не сме опитвали досега чия. Чудя се кой вариант да избера, не знам защо ми се връзва с праскови в ума, ама сега няма:(, но тиквата наподобява на цвят:))

    ОтговорИзтриване