Страници

Торта Гараш за рожден ден


Тази торта приготвих за специален повод у дома. Направих я по рецептата на торта Гараш, като промених вида на захарта и брашното и декорирах по различен начин. Трюфелите с ядки ми се сториха подходяща декорация, тъй като блатовете на тортата съдържат орехи. Получи се много добре както на визия, така и на вкус.



Торта Гараш


продукти:
блатове:
10 белтъка
300 гр захар Мусковадо
400 гр орехови ядки, смлени
2 пълни с.л. пълнозърнесто брашно

крем :
100 мл вода
100 гр захар Мусковадо
200 гр шоколад с високо съдържание на какао
6 жълтъка
250 гр краве масло, на стайна температура
1 шушулка ванилия

декорация:
шоколад с високо съдържание на какао
*трюфели от сушени плодове и ядки
смлени орехи

*Трюфелите се приготвят от ядки по избор( лешници, бадеми, орехи) + сушени плодове по избор( стафиди, фурми, боровинки, смокини). Всичко се смила до получаване на удобна консистенция за оформяне. Ако сместа е суха се добавят плодове и обратно. Правят се топчета, които се овалват в какао или в разтопен шоколад.


начин на приготвяне:
За блатовете:
Белтъците и захарта се разбиват на сняг с миксер.
Добавят се орехите на етапи, като се разбърква с дървена лъжица или шпатула много внимателно, за да не спада обема, след това се прибавя пресятото брашно и отново се разбърква внимателно до получаване на лека, пухкава смес. Използва се метода на преобръщане(загребваш-обръщаш …).
Фурната се загрява на 180 градуса (Ако фурната е прекалено силна, може да се намали на 170 градуса).
В малка тавичка се поставя хартия за печене и се изсипва част от сместа (горе-долу 1 голям черпак) и се заглажда. Получават се 6-7 блата, зависи от размера на тавичката. Блатовете трябва да са тънки.
Пекат са около 10-15 минути, всеки ( до леко зачервяване).
Оставят се да изстинат хубаво върху решетка. За да се отлепи лесно хартията за печене, блата се обръща внимателно, така че хартията да остане отгоре, с едната ръка се придържа блата, а с другата се отлепва хартията.



За крема:
Захарта и водата се поставят в съд на котлон и се варят за няколко минути. Добавя се натрошения шоколад и непрекъснато се бърка до получаване на гладка смес. Отстранява се от котлона.
Жълтъците се разбъркват добре с вилица, не трябва да се разбиват. Съдът с жълтъците се поставя в друг съд пълен с вода (водна баня) и този съд се поставя на котлона на слаба степен. Към жълтъците се добавя на тънка струя шоколадовия сироп, при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка или миксер на слаба степен. Отстранява се от котлона.
Като се охлади сместа към нея се добавя кравето масло, нарязано на парченца и се ароматизира с ванилията. Крема се оставя да стегне в хладилник.



Сглобяване:
Тортата се сглобява като се подреждат платка – крем – платка – крем…. Подравнява се отстрани и се намазва отгоре и отстрани с крем. Ако желаете да направите прецизна декорация може да си поиграете с изравняването на блатовете, преди да ги слепите, както и с по-прецизно измазване с крем.
Оставя се в хладилник да стегне за няколко часа. Шоколадът за декорацията се начупва на парчета и разтопява на водна баня. Полива се на тънка струйка по края на тортата, така, че да се стече по страните. Отгоре се поръсват смлени ядки и се декорира с трюфели. Тортата се прибира в хладилник до пълното ѝ стягане.

3 коментара:

  1. Обожавам торта Гараш, а тази изглежда пленително!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления Кате, невероятно красива е тортата! Невероятно стилна визия! Поздрави! Веси

    ОтговорИзтриване