Страници

Пълнозърнест ягодов сладкиш


О

т доста време вкъщи заменям почти във всички рецепти бялото брашно с пълнозърнесто. Една от тези, в коите се притеснявах да го направя бе за блат за торта, тъй като пълнозърнестото брашно се държи по различен начин от бялото и се съмнявах дали ще се получи. Видях, че такива блатове съществуват и ето, че дойде ред и на този експеримент. Доволна съм, толкова, че това остава базовата ми рецепта за класически пълнозърнест блат. Така или иначе експериментирах, реших да заменя яйцето с аналог от чиа. Замених и захарта с фурми и кленов сироп. Докато разглеждах различни идеи за такива блатове в българските кулинарни среди попаднах на чудесни такива при Габи(gabrielatsulin.com и Дани (daniscookings.com). Ако се интересувате от по-здравословни сладкиши, погледнете и техните. А това е моят вариант на пълнозърнест блат, който може да се използва за сладкиш или за торта(в двойна или тройна доза, за получаване на 2 или 3 блата).

Пълнозърнест ягодов сладкиш




Продукти:
блат:
1 ч.ч. нарязани обезкостени фурми
3/4 ч.ч. ядково мляко(прясно мляко, кокосово мляко)
1 ч.ч. кленов сироп (мед)
1/2 ч.ч. олио (зехтин)
1 ч.ч. пълнозърнесто лимецово брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1-2 с.л. натурално какао или брашно от рожков
1 с.л. чиа ( 1 яйце)

декорация:
ягоди
шоколадов ганаш


Начин на приготвяне на пълнозърнест блат:
Чиата се разбърква в 3 с.л. вода и се оставя да набъбне.
Фурмите, млякото и кленовият сироп се пюрират до хомогеност. Добавя се олиото и отново се пасират.
В купа се пресяват брашното(отделените при пресяването частички също се добавят), какаото, содата и бакпулвера.
Към сухите съставки се добавят мокрите, заедно с чиата (яйцето). Разбърква се добре (не се разбива).
20 см форма за печене се застила по дъното и стените с хартия за печене. Сместа се изиспва и заглажда. Блатът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за 40 минути (или до суха клечка).
Охлажда се върху решетка и се декорира по желание.


Шоколадов ганаш приготвям като смесвам млечна (животинска) сметана, шоколад и по желание масло. За целта сметаната се загрява в съд на котлон, към нея се добавя натрошения на парчета шоколад, отстранява се от котлона, разбърква се до хомогеност. По желание може да се добави и масло. Сместа се оставя да се охлади и с нея се декорира сладкиша.


2 коментара:

  1. Кате, снимките са страхотни! Направо ти идва да си отхапеш през монитора. Много апетитни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз на твоите снимки, що монитори ми се е искало да отхапя:). Поздрави, Габи!

      Изтриване