О |
Пълнозърнест ягодов сладкиш
Продукти:
блат:
1 ч.ч. нарязани обезкостени фурми
3/4 ч.ч. ядково мляко(прясно мляко, кокосово мляко)
1 ч.ч. кленов сироп (мед)
1/2 ч.ч. олио (зехтин)
1 ч.ч. пълнозърнесто лимецово брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1-2 с.л. натурално какао или брашно от рожков
1 с.л. чиа ( 1 яйце)
декорация:
ягоди
шоколадов ганаш
Начин на приготвяне на пълнозърнест блат:
Чиата се разбърква в 3 с.л. вода и се оставя да набъбне.
Фурмите, млякото и кленовият сироп се пюрират до хомогеност. Добавя се олиото и отново се пасират.
В купа се пресяват брашното(отделените при пресяването частички също се добавят), какаото, содата и бакпулвера.
Към сухите съставки се добавят мокрите, заедно с чиата (яйцето). Разбърква се добре (не се разбива).
20 см форма за печене се застила по дъното и стените с хартия за печене. Сместа се изиспва и заглажда. Блатът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за 40 минути (или до суха клечка).
Охлажда се върху решетка и се декорира по желание.
Шоколадов ганаш приготвям като смесвам млечна (животинска) сметана, шоколад и по желание масло. За целта сметаната се загрява в съд на котлон, към нея се добавя натрошения на парчета шоколад, отстранява се от котлона, разбърква се до хомогеност. По желание може да се добави и масло. Сместа се оставя да се охлади и с нея се декорира сладкиша.
Кате, снимките са страхотни! Направо ти идва да си отхапеш през монитора. Много апетитни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Аз на твоите снимки, що монитори ми се е искало да отхапя:). Поздрави, Габи!
Изтриване