Страници

Коледни сладки от близо и далеч

world best christmas cookies

В
 последните няколко години за направата на коледните ми сладки избирам тема. През 2014 основен акцент бяха шоколад, ядки и сушени плодове, през 2015 сладките бяха с подчертана коледна тематика в декорацията, през 2016 се спрях на масленото тесто, с което направих различни видове сладки, през 2017 избрах сладки от австрийската кухня, а през 2018 се спрях на белият цвят. Тази година темата на коледната ми селекция бе: Коледни сладки от цял свят, но тъй като не са от съвсем целият свят, реших да нарека темата: Коледни сладки от близо и далеч.
Определено подобна тема е доста вдъхновяваща, но също така изисква и време за търсене и сравняване на рецепти, така, че наистина да се получат на финал най-добрите сладки от тези места. Ако не разбирате за какво говоря, просто напишете в Гугъл някаква търсена рецепта и сами ще видите колко много излизат, коя обаче би гарантирала добър резултат, е загадка. В случай, че не излизат рецепти в познати и утвърдени блогове, залагам на следното: отварям няколко, сравнявам съставките, продуктите, време за печене, и едва тогава започвам да действам. Но за това сме си говорили и преди.



Коледни сладки от близо и далеч


За да бъде селекцията още по-разнообразна, се спрях на различни по вкус и аромат сладки. Някои от тях са вече публикувани в блога, към тях ще дам линк, останалите ще запиша тук.

Черно-бели сладки (Schwarz-weiß gebäck 3 вида)- Германия

Източник на рецептата за тесто тип Mürbeteig - youtube канала на clemensberlin

черно-бели сладки

Продукти за бялото тесто: 125 пудра захар, 250 гр масло, 275 гр брашно, 50 гр яйце(размер М), 5 гр сол, 5 гр бакпулвер, 1 пакетче бурбонска ванилова захар, 50 гр натурално нишесте, 1 ч.л. качествен ром.
Продукти за тъмното тесто: 125 пудра захар, 250 гр масло, 275 гр брашно, 50 гр яйце(размер М), 5 гр сол, 5 гр бакпулвер, 1 пакетче бурбонска ванилова захар, 50 гр какао, 1 ч.л. качествен ром.
По желание настъргани био(годни за консумация) лимонови кори.



Начин на приготвяне:
*Количеството на брашното в рецептата за тъмното тесто в оригиналната рецепта е по-малко с 50 гр от това, за белият. Нямам представа дали умишлено е така, или е някаква грешка, но аз и в двете рецепти използвах еднакво количество и се получи.
Маслото се нарязва на парчета и заедно с пресятата пудра захар, яйцето, рома, ваниловата захар и по желание лимонови и портокалови кори се поставят в купа. Съставките се омесват с ръце и към тях се добавя на части пресятото с бакпулвера брашно и нишесте(или какао) и солта и се омесва тесто. Зависимост от вида на брашното, може да се наложи да се регулира( при мен не се наложи). Моля, вижте във видеото как изглежда тестото, в никакъв случай не добавяйте много брашно. Двете теста се оформят на продълговати рула, завиват се поотделно в стреч фолио и се прибират в хладилник за няколко часа. Изваждат се, оформят се по желание. Желателно е след всяко оформяне тестото да се прибира в хладилник, покрито със стреч фолио, да стегне(това ще помогне за запазване на формата на сладките при печене). Оформените сладки се подреждат на разстояние върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути. Изваждат се и внимателно се преместват върху решетка да се охладят добре. След това се подреждат в кутии, застлани с чиста хартия за печене между тях.

Джинджифилови бисквитки - Америка


Джинджифилови бисквитки


Продукти:
75 гр масло, 175 гр захар(Мусковадо), 1 малко яйце, 1 пакетче бурбонска ванилова захар, 220 гр брашно, 1/2 ч.л. сода за хляб, щипка сол, подправки( сух джинджифил, канела, черен пипер, кармафил).


Начин на приготвяне: Маслото се разбива с миксер, към него се добавя захарта и се разбива до получаване на крем. Добавя се яйцето и ваниловата захар, разбива се до усвояване. Добавят се пресятите заедно сухи съставки. Замесва се тесто. То е гъсто и много лепкаво. Разделя се и се оформя на дебели дискове, завива се в стреч фолио и се прибира в хладилник за 2-3 часа. Всеки диска се изважда, разточва се на кора върху хартия за печене, израязват се желаните формички и излишното тесто се отстранява. Джинджифиловите сладки се пекат в предварителн озагрята на 180 градуса фурна за 8-10 минути, докато краищата започнат леко да се оцветяват. Изваждат се върху решетка да се охладят и се прибират в кутии. Съхраняват се около седмица. По желание може да се декорират с айсинг или разтопен шоколад.
Част от моите декорирах с лесен айсинг, приготвен от пресята пудра захар с добавен капка по капка прясно изтискан лимонов сок, до постигане на желаната консистенция. Изсипвам го във фунийка от хартия за печене и декорирам. Изсъхва много бързо, още докато се рисува.

Бачи ди дама - Италия

От повечето рецепти, които разгледах установих, че съотношението на продуктите е в равни части. Основно за тези сладки е, че се приготвят с лешници, но има и версии с орехи и бадеми. За слепване се използва разтопен шоколад, но в някои рецепти се използва лешников крем, тип Нутела.

бачи ди дама

Продукти: 100 гр лешници, 100 гр захар, 100 гр пресято брашно, 100 гр масло, щипка сол. Шоколад, за слепване на бисквитите.


Начин на приготвяне: Лешниците се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се запичат на 180 градуса. Не ги прегаряйте. Оставят се да се охладят и се смилат заедно с 1/2 от захарта на брашно. В никакъв случай не ги мелете топли, тъй като ще получите тахан.
Лешниковото брашно се поставя в купа, заедно с останалите продукти. Тестото се оформя на ролки с диаметър около 2 см, завиват се в стреч фолио и се прибират в хладилник за 2-3 часа. При оформянето на тестото работя с всяка ролка поотделно, като другата остава в хладилник. За да оформя равни по големина топчета нарязвам тестото на равни части. Най-добре е всяка част да е 5 гр. За целта измарвам първата и преценявам как да нарежа останалите части, за да псотигна този размер. Оформят се къргли топчета, подреждат се в тава, на разстояние, покриват се в стреч фолио и се прибират в хладилник, отново за 2-3 часа. Пекат се в предварително загрята на 160 градуса фурна за 15-20 минути, докато краищата започнат да се оцветяват леко в златисто. Изваждат се, преместват се внимателно върху решетка и се охлаждат. Слепват се две по две с разтопен шоколад. Издържат около седмица в плътно затворени кутии.


Шортбред (Shortbread) – Шотландия

Източник на рецептата: Alia blog.

шортбред

Продукти: 225 гр меко масло, 100 гр пудра захар, 225 гр брашно, 100 гр царевично нишесте, щипка сол.
Начин на приготвяне: Маслото, нарязано на парченца се разбива заедно с пудрата захар на крем. Добавят се пресятите брашно, царевично нишесте и щипката сол и се замесва тесто. В началото тестото е много ронливо и трудно се събира на топка, но след известно време( около 5 мин.) от топлината на ръцете се превръща в меко тесто. Увива се в прозрачно фолио и се оставя за 30 мин. в хладилника. Изважда се и внимателно и се разточва на дебела кора, от която се изрязват тесни правоъгълници. Бисквитите се подреждат на по-голямо разстояние в тава, застлана с хартия за печене и на всяка се правят дупчици с клечка за зъби, за да не се раздуват много при печенето. Фурната се загрява на 170 градуса и бисквитите се пекат около 15 мин.докато краищата им съвсем леко започнат да се оцветяват, изваждат се дори леко меки – след изстиване стягат още малко. Оставят се да се охладят добре и се затварят в метални кутии, между чиста хартия за печене. Издържат дълго.


Ванилови полумесеци с тиквени семки - Австрия

Рецепта


Спекулатис - Холандия

Рецепта


Виненки - България

Рецепта

Курабиедес - Гърция

Рецепта






2 коментара:

  1. Кате,
    много интересна идея за Коледни сладкиши.И аз като теб залагам на изпитани рецепти, които вече съм изпробвала и са харесвани.Така правя не само със сладките, но и с кексовете и други подобни.Особено когато правя нещо за много хора.Чудесна идея си избрала за тази година.Сладките ти са красиви и оригинално опаковани.Аз правих тази година кексове с ябълки и ги предпочитам за зимни сладки и какво ли още не.Канелата и ябълките са ми любими аромати през зимата.
    Поздрави, Весели, мирни и благодатни празнични дни ! Честито Рождество Христово , Христос победи смъртта и умря за нашите грехове, нека Му се поклоним !

    ОтговорИзтриване
  2. Както винаги, напълно отдадена на празника и приготовленията му, толкова те обичам!

    ОтговорИзтриване