Страници

Коледни сладки - селекция 2016:)


Почти всяка година и почти всеки ден от декември приготвям тематични сладки изкушения. Разбира се всичко е в мярка и залагаме на разнообразието, а не на количеството погълнати сладкиши. Основната причина поради която се случва това са безброй вкусните неща, които искаме да опитаме на Коледа. Това обаче няма как да се случи за един ден и така се създава историята на сладкият вкусен декември.
След като цял месец се подслаждахме с различни домашно приготвени лакомства, дойде време да приготвим и сладките пакети за подаръци.
Тази година заложих на масленото тесто, като от него изработихме различни бисквитки.
Рецептата, която ще посоча е за една доза, може да се процедира на етапи, може да се удвои дозата и т.н. Бройки не бих могла да посоча, тъй като всичките са с различна големина. Важното тук е, че с едно тесто се правят няколко вида сладки, което е чудесно! Изключение са Ореховите полумесеци и снежните локумени топки, които са по рецептата за пурички и съдържат локум и орехче.




Маслени сладки

Продукти:
100 гр меко краве масло(на стайна температура)
100 гр захар
1 яйце
200 гр брашно
няколко капки есенция Др Йоткер масло и ванилия
за оцветяване: какао и сладкарски боички, по желание


Приготвяне:
Маслото, ванилената захар и захарта се разбиват с миксер, докато станат на крем. Добавя се яйцето, есенцията, разбива се докато се усвои. Постепенно се добавя брашното и се меси до получаване на тесто. Може да се добави още брашно при необходимост. Тестото се разделя на части, по желание се оцветяват със сладкарска боичка или какао. Правят се на отделни топки, всяка се увива в стреч фолио, прибират се в хладилник за 30 минути. Изваждат се и се оформят по желание, или се разточват и от тях се изрязват различни фигурки.

За цветята(по идея от Фейсбук): правят се малки топчета в различни цветове, едно служи за център, а другите са венчелистчетата на цветето. Подреждат се върху хартия за печене, като леко се притискат едно към друго. На листенцата може да се направят чертички с клечка за зъби или др.

За бастунчетата: бяло и червено тесто се оформя на малки топчета, от които се правят фитилчета. Увиват се две по две и в едната страна се извиват като бастунче. Подреждат се в тава върху хартия за печене.

Звездичките се изрязват от тестото с какао. След като се изпекат и се охладят се декорират с роял айсинг(готов или домашно приготвен от смес на пудра захар и белтък или вода. малките звездички са поръсени със златен сладкарски прашец.

Спиралата се прави като се разточва на кора 5мм първо оцветено тесто в кафяв или червен цвят, след това се разточва бялото тесто и се налагат едно върху друго. Навиват се на руло, което се увива в стреч фолио, прибира се в хладилник за 30 минути, изважда се, отстранява се фолиото и се нарязва на филийки 5мм.

За Линцерите тестото се разточва на кора с дебелина 3-5 мм и се изрязват кръгчета, или други форми. Ако имате форма за линцери използвайте нея, ако не, тогава в 1/2 от сладките изрежете в средата малки дупки с накрайник на шприц например, може и само в средата една по-голяма дупка да се направи. След изпичане тези с дупките се поръсват с пудра захари се слепват с другите със сладко. Моето е от ягоди.

Сладките се подреждат в тава върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-10 минути или докато краищата започнат леко да се оцветяват в светло златисто. Внимателно се изваждат върху решетка, да се охладят добре и след това се прибират в кутии върху чиста хартия за печене.

Пожелавам ви весели празници, много усмивки, настроение и красота, но най-вече да сте с близките си обичани хора!!!


 





7 коментара:

  1. Всичките ти предложения са прекрасни, Бонбонче!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Весели празници, Кате!
    Бъдете живи и здрави, както и много, много щастливи!

    ОтговорИзтриване
  3. Коледна приказка с вълшебна сладка колекция, Кате,
    чудесни подаръци и аранжировки, в компанията на чаровния Ицко!
    Комплименти, сърдечни поздрави, светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    прекрасни сладки изкушения за подарък.Честито Рождество Христово ! Светли и благословени празници ! Мир, тишина и любов в семейството !
    Весела Коледа !

    ОтговорИзтриване
  5. Катенце, Честита Коледа!
    Нека дома ти свети от любовта, която пръскаш, бъдете и много здрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Мило момиче, за много години!
    Желая здраве, берекет, обич и да ти се реди живота шарен, като тъкана българска черга!
    М

    ОтговорИзтриване
  7. Честита нова година, мила, сладка Катя! Бъдете много щастливи! Успешна и красива година!

    ОтговорИзтриване