Страници

Коледни символи: Захарно бастунче


Преди мноооого години по време на една от службите в църквата, присъстващите деца били доста шумни и пречели. Тогава не било редно да се раздават шоколади и бонбони. За да ги усмири един от пеещите в хора немец, решил да им даде по една захарна пръчица, но тъй като това не било редно, извил пръчицата като бастунче и втъкал религиозна символика, като го превърнал в тоягата на овчаря.

Днес тези сладки изкушения символизират гегата на овчаря, с която той връща заблудените овце в стадото.
Различни сладкиши, коледни играчки и декорации в този вид украсяват празнично домовете, улиците и трапезите.
Моето предложение е за маслени бастунчета, идеята за които видях в интернет. Използвам любимото ми маслено тесто, което тези дни у дома направих в промишлени количества;))).




Продукти:
100 гр меко краве масло
100 гр захар
1 яйце
200 гр брашно
1 пакетче ванилена захар (10гр)
гел боичка в червено

Приготвяне:
Маслото, ванилената захар и захарта се разбиват с миксер, докато станат на крем. Добавя се яйцето, разбива се докато се усвои. Постепенно се добавя брашното и се меси до получаване на тесто. Може да се добави още брашно при необходимост. Тестото се разделя на две части, едната се оцветява със сладкарска боичка в червено. Двете части се правят на отделни топки, всяка се увива в стреч фолио, прибира се в хладилник за 30 минути. Изважда се и се оформя на малки топчета, от които се правят фитилчета. Увиват се две по две и в едната страна се извиват като бастунче. Подреждат се в тава върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-10 минути или докато краищата започнат леко да се оцветяват в светло златисто. Внимателно се изваждат върху решетка, да се охладят добре и след това се прибират в кутии върху чиста хартия за печене.


4 коментара:

  1. Ако бях на близо ... щеше да има от промишленото количество тесто и за мен Кате :)
    Чудесни са!
    Гризваш си маслено бастунче и отпиваш глътка топло кафе ;) Страхотна идея!
    Топли и светли празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Тези бастунчета ще ги пробвам, много са подходящи за торбичките с лакомства за малки (и не толкова малки)деца, които приготвям по Коледа заедно с подаръците! Много красива идея! Весели празници!

    ОтговорИзтриване