Страници

За Коледната трапеза: Печени сладки картофи


Докато преди време не можех да възприема вкусът им, то сега с удоволствие си ги похапвам:). Първият път когато ги приготвих преди години, ги направих пържени, нали са картофи;) обаче не ми допаднаха. Така след време открих печеният им вариант и наистина са доста различни. Отново ще се повторя, но вкусът им наподобява тиква, а пък и нея скоро открих в солен вариант.



Рецепта за класически сладък картоф на фурна съм показвала в блога, но тук различното е, че са нарязани на филийки, просто видът им беше такъв, че не исках да развалям формата им като ги режа на пръчици, освен това добавих повече подправки. За още по-празничен вид могат да се изрежат с формички за сладки звездички. Остатъците могат да се изпекат също, или пък да се сварят с други картофи и да се приготви картофено пюре.
Други рецепти със сладък картоф има тук.


Продукти:
сладки картофи, бр. според нуждите
зехтин
сух риган
сол
черен пипер
щипка канела
щипка индийско орехче
щипка сух джинджифил
1 глава чесън


Приготвяне:
Картофите се измиват добре, подсушават и нарязват на филийки. Може да се обелят предварително, може да се белят по време на консумирането.
Подреждат се върху хартия за печене, по възможност да не се натрупват. Между тях се поставят скилидки чесън(небелени). Поливат се със зехтин и се поръсват със сол и подправки. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност(омекване, за около 30 минути). При поднасяне се декорират с анасон, придава празничен вид.

(Анасона не се консумира!, използва се в кулинарията като подправка, която се отстранява след като ароматизира ястието, но е доста силен и ако се използва за готвене трябва да се внимава с дозите, за което в интернет има достатъчно информация)



2 коментара:

  1. Катенце, прекрасни са всичките ти празнични и коледни рецепти! Много пъстро и апетитно е всичко, а снимките изкушаващи! Вдъхновен декември, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. КАТЕ,
    сладкият картоф е много вкусен суров в салати, особено някои сортове са много сладки.А печен също е прекрасен.
    Чудесно, много изкушаващо предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване