Страници

Зимни празници: Никулден


Честит Никулден! Честит празник на всички именици, моряци, рибари, банкери! Честит празник гр.Бургас! Честит празник на всички, отбелязващи този красив български празник! Живи и здрави да сме всички и нека Св. Никола ни закриля!




Нашата празнична трапеза по традиция е с риба и питка, но малко не традиционно тази година замених шаранчето с лаврак, а питката е заменена от малки питки с декорация на рибки. Освен това на трапезата сложихме салата и едни кошнички с риба тон.
Още идеи за празника може да видите тук: Рецепти с риба, Никулден 2011, Никулден 2012, Никулден 2013, Никулден 2014, Никулден 2015.




Салата "Рибка"
Салатата е Снежанка с крема сирене, по тази рецепта, като е оформена като риба и декорирана с кисели краставички и моркови.


Кошнички с риба тон
Кори за баница се изрязват на квадратни парчета, с големина по желание(моите са 4х4 см). За всяка кошничка са необходими три квадрата. Всеки лист се намазва с четка с олио и трите листа се поставят един върху друг, като върховете им се разминават. Поставят се в силиконови, алуминиеви или др. формички за бонбони, или мъфини(отново зависи каква големина кошнички желаете). Притискат се леко по стените да се оформи кошничка и се поставят в предварително загрята фурна на 180 градуса да се пекат до зачервяване. Изваждат се и след като се охладят се пълнят по желание. Тези са с риба тон от консерва, червен боб и царевица от консерва.


Печен лаврак с орехи, гъби и ориз


Запържват се 1-2 глави лук, нарязан на полумесеци, 1 морков и 1 пащърнак, нарязани на дребно и 4-5 гъби Печурки, нарязани на филийки. Когато омекнат се добавя се 1 ч.ч. ориз и 2-3 с.л. счукани орехови ядки. Запържва се още няколко минутки и се посолява, добавят се черен пипер и 1 ч.л. червен пипер. Наливат се 3 ч.ч. вода. Като ориза поеме водата се отстранява от котлона.
Рибите се почистват, измиват и подсушават. В коремчетата им се поставя плънка. Върху хартия за печене се изсипва плънката, върху нея се поставят рибите и се налива около 50 мл вода. Покрива се с втори лист хартия, чиито краища се подвиват с долният лист. Така се получава затворен пакет. Поставя се в тава и се пече на 200 градуса до готовност. В края на печенето може да се среже хартията и рибата да се запече.




1 коментар:

  1. Много красива софра си направила, Кате!
    Отначало като видях снимката на рибата си помислих, че е змиорка. О, фантазия!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване