Рецептата е от мама. Традиционно през декември ни подслажда с тях, прави ги с локум или пък със сладко от сливи – ДОМАШНО!:). Тези със сладкото ги изрязва в кръгли форми, слага пълнеж и ги сгъва на две, а с локума ги навива на пурички. С едно тесто, няколко вида сладки, та-да-м!:)
Аз направих само пурички и внесох духът на детството и у дома.Продукти:
2 ч.ч. олио
1 ч.ч. бяло вино
1 прахче ванилия + 1 к.л. захар ( или 1 пакет ванилена захар)
щипка сол
брашно, около 3 1/2 ч.ч.
локум, за пълнеж
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
В купа се пресява брашното. Прави се кладенче и в него се изсипва олиото, виното, ванилията и солта. Замесва се тесто, при необходимост се добавя още брашно. Тестото е по-твърдо от обикновеното. Оставя се за десетина минути да си почине.( В зависимост от вида на брашното може да отиде много повече количество, важното е да се получи маслено тесто, с което да е удобно да се работи. И все пак то не е като другите еластични меки теста, възможно е да се напуква, къса и т.н. просто се оформят сладките, заглаждат се с ръка и се пекат).
Разточва се с дебелина 2-3 мм върху хартия за печене или стреч фолио, или пък набрашнена повърхност. Изрязват се правоъгълници, във всеки се слага парче локум и се навиват на ролца(пурички). Може да се изрежат кръгли форми с чаша и да се напълнят със сладко. Подреждат се в тава, върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване.
Изваждат се, овалват се в пудра захар, оставят се да се охладят на стайна температура, отново се овалват в пудра захар и се прибират в кутии. Съхраняват се в кутии, от време на време може да се поръсват с още пудра захар.
Точно същата рецепта я имам, само че вместо олио е със свинска мас.
ОтговорИзтриванеРецептата е от баба ми. Тези дни ще кача и аз.
Това са пуричките от моето детство. <3
Обожавам ги!
Давай твоите, че нашите свършиха:))) Иначе рецептата сигурно много хора я имат, Габи, нали е ретро. Мазнината може да е всякаква, но мама най-често ги прави с олио, понеже мас вече трудно се намира. Ти за тях ли търси мас?:)
ИзтриванеЗначи, във вашия Лидл (дано не бъркам с Хофер) има много хубава свинска мас, Кате - купувах от нея, че нашата бързо свършва и останах много доволна - мирише си на прасенце, избелена е, без вредни добавки, проверено! С мас е и моята рецепта. Мамина, де. :)
ИзтриванеЩе проверя, Ирме, благодаря ти!
ИзтриванеЕ, ако искаш вярвай, но точно снощи правих локумки, Кате! :))
ОтговорИзтриванеСамо че твоите много пияни. ;) В къщи всички уважаваме локумките и само да свършат нашите, ще направя и по твоята рецепта. Бижу са!
Весели и вдъхновени празници, Кате!
Прегръдка!
Е, как да не вярвам, по това време в колко ли фурни се пекат:))) Дай да видим твоите, Ирме, щом не са толкова пияни:), с мляко ли са? Весел декември и вкусен и уютен и празничен и вдъхновяващ и на теб!!!
ИзтриванеАми не снимах. Все се каня и все не се случва, че нали охладени се пудрят със захар, а моите ламички едва изчакаха да стигна до нея. :) Имам от мама три рецепти за локумки, Кате - всички са с мас, едната е с кисело мляко, другата е с мая (тези са като кифлички), третата с много яйца.
ИзтриванеЛюбими..., много любими,
ОтговорИзтриванехаресвам ги с олио,а твоите изглеждат страхотно.
Чудесна идея да ги представиш и красиви снимки -поздрави!
Обожавам ги, а твоите изглеждат божествено. Целувки!
ОтговорИзтриванеБях ги забравила тези виненки-така ги знам аз :)Нашата рецепта също е с мас и бяло вино,но вътре освен локум и ядка орех слагахме.Много мил спомен!!!
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Кате! Ще трябва да се пробват!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванеи моята бебе ги прави, но със свенска мас.От нея стават по - пръхкави.Чудесни стават с локум и със сладко от сливи.И в двата варианта са страхотни, макар и класически.
Поздрави !
Пренесла си своето детство и си го подарила на децата си!
ОтговорИзтриванеКакво вино се слага: сухо или сладко? Мойте определено ще са със олио, мас няма откъде да намеря.
ОтговорИзтриванеНай-обикновено бяло вино, сухо или полусухо. Мама ги прави със Шардоне най-често.
Изтриване