Страници

Коледно сладкостроителство: Джинджифилово селце


От няколко дни сме се захванали със строителство:). Не ни е перфектно селцето, но пък е забавно докато го творим, а и е вкусно:). Май сме готови, охрана търсим сега:))). Засега само елхичките изчезват:)
Тестото за направата на нашето селце е на известните от коледните базари Lebkuchen. В едната партида добавих какао, другите оставих бели. Тези с какаото са много подходящи за декориране, получава се добър контраст.
Влакът е с готови елементи, ние само го сглобихме и декорирахме, останалите неща кроихме къде с формички, къде без. Най-любима ми е една малка къщичка, направена от Ицко. Удиви ме това дете как я изряза без никакви форми, сглоби я и се получи по перфектна от моите.




Продукти:
250 гр брашно
80 гр орехово брашно
1 ч.л. канела
1 ч.л. сух джинджифил
1 с.л. какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
200 мл мед
80 гр краве масло


Приготвяне:
Брашното се пресява в купа с всички сухи съставки.
Медът и маслото се загряват леко в тенджерка на котлон/не трябва да завира!/. Разбърква се да се разтопи маслото. Сместа се отстранява от котлона. Изсипва се в купата при сухата смес и се замесва тесто. Прави се на топка, покрива се със стреч фолио и се прибира в хладилник докато се охлади( за около 30 минути).
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Тестото се разточва върху хартия за печене, с дебелина 6-7 мм. Изрязват се желаните фигури, а излишното тесто се отстранява.
Сладките се пекат в предварително загрятата фурна, докато краищата им започнат да покафеняват леко. Изваждат се, оставят се за малко да се охладят и се подреждат върху решетка до пълното им охлаждане. (Веднага след изваждането са много крехки и може да се счупят, затова се изчаква малко.)
Останалото тесто се премесва и с него се процедира по същият начин.
След като сладките елементи са се изпекли се сглобяват къщички, влакчета, трактори и т.н. За целта се използва айсинг - глазура с пудра захар и белтък. В интернет има много рецепти за нея. Моята е готова, на Др. Йоткер и Белбаке. Мнението ми е, че за залепване глазурата на Др. Йоткер е много добра - стяга бързо и е с много красив бял цвят. Глазурата на Белбаке, като че ли е подходяща за декориране на сладки, нейният цвят не е така чисто бял и леко се разлива при нанасяне. Би била приложима за покриване на сладките.



6 коментара:

  1. Чудесна идея и изпълнение! Винаги се възхищавам на хора с достатъчно търпение да реализират такива идейки, които зареждат останалите с настроение, а защо не и с вдъхновение за нещо подобно! Най-много ми харесват натоварените в ремаркето елхички :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, селцето е не перфектно, а направо уникално! Браво на вас!

    ОтговорИзтриване
  3. Истинско вълшебство, браво Кате - и на теб, и на Ицко! Неуморна дружина сте вие!
    Вкусни и уютни празници!
    М

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, Кате,
    неуморна както винаги, а Ицко неизменно взема участие в приготвянето на различни кулинарни изненади.Много красиво, не се съмнявам и вкусно селце.Чудесно изпълнение, поздрави на твоята неуморна дружина.
    ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И ПРИЯТНА ПРЕДПРАЗНИЧНА ПОДГОТОВКА !

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми хареса селцето, искам и аз да участвам в работилничката. Обещавам да не изчезват много елхички ;) Прегръдки и весели празнични дни, Кате!

    ОтговорИзтриване
  6. Браво и на теб, и на Ицко! Чудно селце!

    ОтговорИзтриване