Страници

Щирийска салата с боб


Т
ази салата се приготвя с щирийски боб, наречен  Käferbohnen, който се характеризира с огромни размери и красиви цветове, наподобяващи бръмбари, откъдето предполагам идва и наименованието му. Отглежда се  най-вече в района на Югоизточна Щирия, в богати на минерали и плодородни почви.

Качеството му се дължи най-вече на успешното съчетание на идеалните условия и експертният опит в отглеждането му, както и сортовете, които са оптимално адаптирани към околната среда. Узрелите бобови шушулки се събират със специални машини, а се изсушават, почистват и подбират ръчно. Качеството на този боб е много високо. Според проучвания в 100 грама сушен боб се съдържат около 43 грама въглехидрати, 20 грама протеини и само 1,7 грама мазнини. Това го прави пълноценен заместител на месото. Зърната съдържат големи количества витамин В, минерали и микроелементи, които имат противовъзпалително действие в превенцията на заболявания като рак. Високото съдържание на фибри насърчава храносмилането, помага за понижаване на холестерола и регулиране на нивата на кръвната захар.
От август 2016 година Käferbohnen е вписан в европейския регистър на защитените наименования за произход и географските указания.
Съчетанието на креместата консистенция на сварените зърна, заедно с ядковият аромат създават изключителен гурме вкус на този вид боб и ако пътувате по тези райони, не пропускайте да си купите продукта от фермерските пазари, или директно на място от производителите. (Източник на информацията)



Щирийска салата с боб

Отдавна срещах тази салата в менютата на типичните щирийски заведения. Не я бях поръчвала, защото смятах, че няма да ме впечатли. Когато отидохме до ферма, за да си купим елхата, от магазинчето си взехме и щирийски боб. Попитах хората по коя рецепта да го приготвя, а те бяха категорични за салатата.


И така, след разходката ни в района, се отбихме в един ресторант да обядваме. Поръчах и тази салата, защото много исках да опитам автентичният ѝ вкус, преди да я приготвя. Останах очарована. Вкусът на самият боб, комбинацията му с тези съставки бяха много добро попадение.


Няма как да посоча точни съотношения на продуктите за салатата, тъй като всичко е въпрос на вкус. Най-често на 100 гр суров боб, се добавя 1 глава лук. Относно количеството на тиквеното олио, то трябва да е обилно. В купата, в която е свареният боб нивото на тиквеното олио е 1 см. Оцетът е на вкус. Най-добър вкус се получава с Käferbohnen, но ако не откривате такъв, а бихте искали да опитате тази салата, то може да пробвате с гръцкият Gigantes, или родопския едър боб. С дребно зърнестият боб смятам, че няма да има нищо общо като вкус, така че по-добре не хабете продуктите.


Продукти:
Käferbohnen, щирийски боб
глави лук
олио от тиквени семки
Балсамико оцет, тъмен
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Бобът се измива и накисва в студена вода за 12 часа. Измива се, отцежда се и се сварява в достатъчно количество вода без сол. Добре е първата вода от завирането да се изхвърли и подмени с нова. Свареният боб се охлажда въ водата, в която е варен и едва тогава се отцежда. Разбърква се със ситно нарязаният лук. Овкусява се със сол и черен пипер. Полива се с обилно количество тиквено олио и оцет.
Често се поднася и в комбинация със зелена салата.



1 коментар:

  1. Кате,
    имам засят подобен едър боб, но явно не е точно същия сорт.Но и моят е същия като големина, но е различен като цвят - има и кафяви зърна , но в различен оттенък / светли и по - тъмни /.И аз правя подобна салата, но ще пробвам и с тиквено олио.Добавям и сурова зеленина - спанак, но може и нещо друго - напр.листа от глухарчета и киселец.Много вкусно и много красиво предложение.
    Поздрави и весели предстоящи празнични дни , януари е много богат на празници !

    ОтговорИзтриване