Шортбред (Shortbread) – Шотландия
Източник на рецептата: Alia blog.
Продукти:
225 гр меко масло
100 гр пудра захар
225 гр брашно
100 гр царевично нишесте
щипка сол.
Начин на приготвяне:
Маслото, нарязано на парченца се разбива заедно с пудрата захар на крем. Добавят се пресетите брашно, царевично нишесте и щипката сол и се замесва тесто. В началото тестото е много ронливо и трудно се събира на топка, но след известно време( около 5 мин.) от топлината на ръцете се превръща в меко тесто. Увива се в прозрачно фолио и се оставя за 30 мин. в хладилника. Изважда се и внимателно и се разточва на дебела кора, от която се изрязват тесни правоъгълници. Бисквитите се подреждат на по-голямо разстояние в тава, застлана с хартия за печене и на всяка се правят дупчици с клечка за зъби, за да не се раздуват много при печенето. Фурната се загрява на 170 градуса и бисквитите се пекат около 15 мин. докато краищата им съвсем леко започнат да се оцветяват, изваждат се дори леко меки – след изстиване стягат още малко. Оставят се да се охладят добре и се затварят в метални кутии, между чиста хартия за печене. Издържат дълго.
Няма коментари:
Публикуване на коментар