Страници

Черно бели сладки от Германия

черно-бели сладки

Черно-белите сладки са не просто лакомство, а истинска част от немската кулинарна традиция. Приготвени от хрупкаво и нежно маслено тесто (Mürbeteig), тези сладки очароват с уникалния си двуцветен дизайн и неповторим вкус. Идеални са за чай и кафе паузи или като подарък за любими хора. 

Черно-бели сладки (Schwarz-weiß gebäck 3 вида)- Германия

Източник на рецептата за тесто тип Mürbeteig - youtube канала на clemensberlin

Продукти за бялото тесто: 125 пудра захар, 250 гр масло, 275 гр брашно,  50 гр натурално нишесте, 50 гр яйце(размер М), 5 гр сол, 5 гр бакпулвер, 1 пакетче бурбонска ванилова захар, , няколко капки безалкохолен екстракт ром.
Продукти за тъмното тесто: 125 пудра захар, 250 гр масло, 275 гр брашно, 50 гр какао, 50 гр яйце (размер М), 5 гр сол, 5 гр бакпулвер, 1 пакетче бурбонска ванилова захар,  няколко капки безалкохолен екстракт ром.
По желание настъргани био(годни за консумация) лимонови кори.




*Количеството на брашното в рецептата за тъмното тесто в оригиналната рецепта е по-малко с 50 гр от това, за белият. Нямам представа дали умишлено е така, или е някаква грешка, но аз и в двете рецепти използвах еднакво количество и се получи.
** Екстракта от ром може да се пропусне

Начин на приготвяне:
Маслото се нарязва на парчета и заедно с пресятата пудра захар, яйцето, рома, ваниловата захар и по желание лимонови и портокалови кори се поставят в купа. Съставките се омесват с ръце и към тях се добавя на части пресятото с бакпулвера брашно и нишесте(или какао) и солта и се омесва тесто. Зависимост от вида на брашното, може да се наложи да се регулира( при мен не се наложи). Моля, вижте във видеото как изглежда тестото, в никакъв случай не добавяйте много брашно. Двете теста се оформят на продълговати рула, завиват се поотделно в стреч фолио и се прибират в хладилник за няколко часа. Изваждат се, оформят се по желание. Желателно е след всяко оформяне тестото да се прибира в хладилник, покрито със стреч фолио, да стегне(това ще помогне за запазване на формата на сладките при печене). Оформените сладки се подреждат на разстояние върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути. Изваждат се и внимателно се преместват върху решетка да се охладят добре. След това се подреждат в кутии, застлани с чиста хартия за печене между тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар