От повечето рецепти, които разгледах установих, че съотношението на продуктите е в равни части. Основно за тези сладки е, че се приготвят с лешници, но има и версии с орехи и бадеми. За слепване се използва разтопен шоколад, но в някои рецепти се използва лешников крем, тип Нутела.
Бачи ди дама - Италия
Продукти: 100 гр лешници, 100 гр захар, 100 гр пресято брашно, 100 гр масло, щипка сол. Шоколад, за слепване на бисквитите.Начин на приготвяне: Лешниците се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се запичат на 180 градуса. Не ги прегаряйте. Оставят се да се охладят и се смилат заедно с 1/2 от захарта на брашно. В никакъв случай не ги мелете топли, тъй като ще получите тахан.
Лешниковото брашно се поставя в купа, заедно с останалите продукти. Тестото се оформя на ролки с диаметър около 2 см, завиват се в стреч фолио и се прибират в хладилник за 2-3 часа. При оформянето на тестото работя с всяка ролка поотделно, като другата остава в хладилник. За да оформя равни по големина топчета нарязвам тестото на равни части. Най-добре е всяка част да е 5 гр. За целта измарвам първата и преценявам как да нарежа останалите части, за да псотигна този размер. Оформят се къргли топчета, подреждат се в тава, на разстояние, покриват се в стреч фолио и се прибират в хладилник, отново за 2-3 часа. Пекат се в предварително загрята на 160 градуса фурна за 15-20 минути, докато краищата започнат да се оцветяват леко в златисто. Изваждат се, преместват се внимателно върху решетка и се охлаждат. Слепват се две по две с разтопен шоколад. Издържат около седмица в плътно затворени кутии.
Няма коментари:
Публикуване на коментар