Страници

Сладки коледни настроения от кухнята


Това е коледната ми слекция от сладки за 2015 година. Спрях се на меденки, като ги направих в няколко форми и различни декорации, Маслени линцери, Какаово-маслени сладки, Виенски орехови полумесеци.



Коледни меденки


Тестото за меденките е по рецепта на Или, от “Щъркелово гнездо"


Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. олио
5 с.л. мед
2 ч.л. канела (може и други подправки по желание)
2 ч.л. сода за хляб
щипка сол
3 с.л. орехово брашно (смлени орехови ядки)
500 гр брашно 

цветен захарен фондан
сладкарски маркери за рисуване
мармалад за слепване

Приготвяне:
Яйцето се разбърква съвсем леко, с вилица.
Добавят се останалите продукти, без брашното и се разбърква на слаба степен с миксер добре.
Брашното се добавя на етапи, и постепенно се замесва тесто, което трябва да не лепи, докато се получи меко тесто. Може да се разбива на слаба степен с миксер или да се разбърква с дървена лъжица.
Тестото се разточва на кора около 4 мм дебелина, върху хартия за печене, изрязват се формичките и излишното тесто се отстранява. Важно е да има разстояние между меденките, защото увеличават обема си при печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато краищата им започнат леко да се оцветяват в златисто. Наблюдават се, защото бързо се пекат. Изваждат се върху решетка да се охладят.
След като се охладят се декорират по желание
Декорация с фондан: За целта същият се разточва върху повърхност, поръсена с пудра захар и от него се изрязват формичките, които се прилепват с помощта на мед към сладките.



Медени елхички с фондан




Медени птичета с фондан



Медени сладки с фондан с коледни рисунки




Рисувани медени скиори


Медени желъдчета


Коледни маслени сладки

Тестото е по тази рецепта.

Продукти:
100 гр меко краве масло
100 гр захар
1 яйце
200 гр брашно
няколко капки есенция масло и ванилия
за слепване - мармалад или конфитюр по избор (аз използвам ягодов)

Приготвяне:
Маслото се нарязва на малки парчета и се поставя в купа, заедно със захарта. Разбиват се с миксер, на крем.
Добавя се яйцето и се бърка до получаването на еднородна смес. Добавят се няколко капки есенция.
На етапи се добавя пресятото брашно( и по желание какао), като се бърка на ниска степен с миксер, с приставки за тесто до получаването на тесто. Оформя се на топка и се увива във фолио. Прибира се  в хладилник за 1 час.

За линцери: Тестото се изважда от хладилника и се разточва върху леко набрашнена повърхност с дебелина 0,3 - 0,5 см. Изрязват се формички, като половината от тях са с дупчици в средата, а другата половина - без. Нареждат се върху хартия за печене и отново се прибират в хладилник за половин час.
*За да ви е по-лесно, може да разточите тестото директно върху хартията за печене, да изрежете сладките и да отстраните само излишното тесто, като оставяте разстояние между сладките, за да не залепват при печене.
Сладките се изваждат от хладилника и се пекат на 180 градуса за около 10 минути.
Изваждат се върху решетка, за да се охладят.
Сладките с дупчици, се поръсват през цедка с пудра захар.
Слепват се една с дупчици и една без, с мармалад.

За сладки с печат: Тестото се изважда от хладилника и се разточва върху леко набрашнена повърхност с дебелина 0,3 - 0,5 см. Прави се отпечатъка, изрязват се с чаша  или формичка за сладки, нареждат се върху хартия за печене и отново се прибират в хладилник за половин час.
Сладките се изваждат от хладилника и се пекат на 180 градуса за около 10 минути.
Изваждат се върху решетка, за да се охладят.



Маслени линцери






Какаово-маслени сладки с печат





Виенски орехови кифлички

Vanillekipferl



Продукти:
50 гр орехово брашно (смлени орехи)
140 гр брашно
40 гр пудра захар (може и кристална)
100 гр краве масло
1 пакетче ванилена захар (10 гр)
1 жълтък

пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Брашното се пресява в купа, добавя се ореховото брашно, ванилената захар, захарта, маслото, нарязано на парченца и жълтъка.
С бързи движения на пръстите се замесва тесто, по-скоро се получават маслени трохи.
Оформя се на топка, завива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за около 2 часа.
Тестото се изважда, и се оформя на топчета, примерно с диаметър 2 см. След това се търкалят между дланите, за да се оформи продълговато фитилче и се извива като подкова.

Подреждат се на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор, за 10 минути.
Изваждат се и се оставят много внимателно върху решетка или друга повърхност да се охладят. Докато са горещи са много крехки и лесно се чупят.
Още топли се овалват в пудра захар. Оставят се да се охладят и се прибират в кутии.




И всичко това пакетирано в празнични торбички)


6 коментара:

  1. Чудесни са! Много ми харесват птичетата! Сладките за подарък в празнична торбичка са много мил жест.

    ОтговорИзтриване
  2. Ау ау,

    голяма прелест! Толкова красиви са ви всичките ...скиорите, елхичките и птичките!!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красота, събрана на едно място! Ицко се е справил повече от чудесно!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. hermosas y originales son galletas perfectas para regalar con amor,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни коледни изкушения! И чудесно украсени! Хубав ден, Кате!

    ОтговорИзтриване
  6. Ама много си се постарала, Кате! Чудесни сладки си опекла, и толкова разнообразни, браво!

    ОтговорИзтриване