събота, 23 декември 2017 г.

Коледни сладки, селекция 2017


Тази година изборът ми за Коледни сладки подаръци се спря на едни от най-известните сладки за празничният сезон в Австрия. Традиционните линцерови сладки замених с Линцерови кифлички(полумесеци) и Линцерови райета( ивици), задължително изпекох и любимите ни Ванилени полумесеци, за пръв път направих сладките Ангелски очички, Спекулатиус и Кокосови макарони. Абсолютно всички сладки са ни фаворити, а различните вкусове и текстури правят селекцията наистина добра. Пропуснах декорираните меденки, просто през Декември на няколко пъти пекох от тях - за Св. Николаус, както и за училищният Коледен базар.




1. Линцерови кифлички / Linzer kipferl


Продукти:
100 гр меко краве масло(на стайна температура)
100 гр захар
1 яйце
200 гр брашно
1 пакет ванилена захар

Приготвяне:
Маслото, ванилената захар и захарта се разбиват с миксер, докато станат на крем. Добавя се яйцето, разбива се докато се усвои. Постепенно се добавя брашното и се меси до получаване на тесто. Може да се добави още брашно при необходимост. Тестото се поставя в пош с голям звездовиден накрайник. Тава се застила с хартия за печене. Върху нея се шприцоват сладки, под формата на мини кифлички или подкови, на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 12 минути или докато краищата им започнат леко да се оцветяват в златисто.
Изваждат се върху решетка да се охладят, слепват се две по две с конфитюра и краищата им се потапят в разтопен шоколад. Подреждат се върху хартия за печене, докато шоколада стегне и след това се прибират в кутии, като се подреждат една до друга. Съхраняват се на хладно.

2. Ангелски очи / Engelsaugen


Продукти:
250 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 гр захар
щипка сол
пакетче ванилена захар
150 гр масло
2 яйца
конфитюр или желе
пудра захар

Приготвяне:
Брашното се пресява с бакпулвера в купа. Добавят се захарта, солта, ванилената захар, маслото на малки кубчета и яйцата. Меси се с пръсти.
Прави се на топка, завива се в стреч фолио и се оставя за 30 минути в хладилник. От тестото се оформят малки топчета, притискат се в центъра с помощта на дръжка на лъжица или нещо подходящо, за да се оформи вдлъбнатинка. Така оформени може да се приберат в хладилник за 30 минути, но аз ги пекох директно. Във всяка вдлъбнатинка се поставя конфитюр или желе и сладките се пекат за 10-12 минути на 190 градуса. Изваждат се върху решетка, охлаждат се и се поръсват с пудра захар. Съхраняват се затворени в кутии.

3. Ванилени полумесеци / Vanillekipferl


Продукти:
50 гр бадемово брашно (може и орехово)
140 гр брашно
40 гр пудра захар (може и кристална)
100 гр краве масло
1 пакетче ванилена захар
1 жълтък
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Брашното и пудрата захар се пресяват в купа, добавя се ядковото брашно, ванилената захар, жълтъка и маслото, нарязано на парченца.
С бързи движения на пръстите се замесва тесто, по-скоро се получават маслени трохи.
прави се на топка, завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилник за около 2 часа.
Изважда се и от него се оформят топчета, примерно с диаметър 2 см. След това се търкалят между дланите, за да стане като шнурче и се извива като подкова.
Подреждат се на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна (може със и без вентилатор) за 10-15 минути.
Изваждат се и се оставят много внимателно върху решетка или друга повърхност да се охладят. Докато са горещи са много крехки и лесно се чупят.
Още топли се ръсят с пудра захар. Оставят се да се охладят и се прибират в кутии.


4. Линцерови райета(ивици)/ Linzer streifen



Продукти:
100 гр бадемово брашно
125 гр бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
пакетче ванилена захар
75 гр захар
125 гр меко краве масло
1 малко яйце
конфитюр или желе

Приготвяне:
Брашното се пресява в купа с бакпулвера. Добавят се останалите сухи съставки:бадемово брашно, сол, захар и ванилена захар. Разбъркват се с лъжица. Към тях се добавят нарязаното на кубчета масло и яйцето. С миксер с приставките за тесто се замесва тесто. Оформя се на топка, прибира се в стреч фолио в хладилник за 30 минути. Изважда се и 1/3 от него се отделя за лентичките. Останалата голяма част се разточва на правоъгълна кора с дебелина 3 мм. 15х20. Покрива се равномерно с конфитюр или желе. Останалото малко тесто се разточва и нарязва на ленти с ширина около 1 см. Подреждат се диагонално през 1 см. Пекат се на 180 градуса за около 20 минути. Изваждат се, охлаждат се и се нарязват на малки правоъгълници 2х3 см и се поръсват с пудра захар.


5. Спекулатиус / Spekulatius - Бисквитки, популярни в Германия, Белгия и Холандия. За направата им са необходими специални дървени шаблони, или точилки, с издълбани картинки. Първоначално са се правели само с образа на Св. Николаус, но съвременните версии са с вятърни мелници, къщи, кораби. За произходът на името им има различни версии. Едната е, че идва от думата "Спекулант"(епископ, надзирател, наблюдател), а другата версия е, че има връзка с латинското "Speculum", заради огледалният образ, който се получава на бисквитките. Моите формички са силиконови и са от "Tchibo Eduscho", с придружаваща рецепта. За съжаление не мога да споделя рецептата, тъй като тя е с права на Tchibo Eduscho, но така или иначе е разработена за тази форма, всеки, който си я купи, ще има и рецептата.






6. Кокосови макарони / Kokosmakronen / Kokosbusserl
С германски произход, тези очарователни сладки стават популярни в Австрия през 19 век. Първоначално били запазени само за луксозният живот на най-високото общество.
Направих ги по това видео: https://www.youtube.com/watch?v=NCFEelHBmWA


Продукти:
3 белтъка
230 гр захар
120 гр кокосови стърготини

Приготвяне:
В тенджера се налива вода и се поставя на котлон. В суха купа се изсипват продуктите и се разбъркват с дървена или силиконова шпатула. Купата се поставя в тенджерата(т.нар. водна баня) и котлонът се включва да загрява. Водата не трябва да завира, а сместа се разбърква непрекъснато по метода загребване, обръщане. Необходими са между 3 и 5 минути. Сместа се изсипва в тава, застлана с хартия за печене и се разстила равномерно. Прибира се в камера за 10 минути да се охлади. Изважда се и се изсипва в пош за шприц. Може да се постави звездовиден накрайник, или просто да се отреже отвор. От тази смес се получават около 15-20 розички, които трябва да са на разстояние, в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се на 190 градуса за около 12 минути,(зависи от фурната) или докато краищата започнат да се оцветяват леко в златисто. Изваждат се и се охлаждат върху решетка.



6 коментара:

  1. Много вкусна и красива Коледна колекция, Кате!
    Очарователни са всичките ти сладки!
    Поздравления!
    Весели и щастливи празници! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    удивлявам се на всички твои публикации.Красота, фитес и изящество лъха от всякъде.Ще се възползвам от всички твои идеи за празника.Мир, здраве, тишина, спокойствие и благодат нека Ви споходи в Рождественската нощ !
    Честита Коледа !

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, и ти, като мен си заложила на разнообразието тази година!
    Аз обаче още не смогвам с публикация.
    Страхотни са всичките ти сладки, усещам уюта и аромата, който се носи от дома ти!
    Прегръдка! Честита Коледа, с малко закъснение и весело посрещане на Новата Година!
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Впечатляваща колекция, Кате ...
    Честита да е Новата 2018 Година!
    Нека да донесе здраве, щастие, благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  5. Всичкитедо една разкошни!Честита Нова година! Нека е здрава, мирна и успешна!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни са сладките, Кате!
    Веднага грабват и с вид, и с вкус.
    Честита Нова Година!
    Бъдете здрави и много щастливи!

    ОтговорИзтриване