четвъртък, 28 декември 2017 г.

Хумус с патладжан


Хумусът е сравнително лесна за направа разядка от ориенталската кухня. Най-любим ми е в класическата си версия, но понякога разнообразявам като добавям зеленчуци: Хумус "Пролетна градина", Тиквен хумус, Авокадо хумус, Класически хумус. Днешната версия е с патладжан:



Продукти:
200 гр сварен и отцеден нахут
2 с.л. тахан
2 с.л. зехтин
сок от 1/4 лимон
1 среден патладжан
1-2 скилидки чесън
щипка кимион
щипка черен пипер

декорация:
червен пипер
магданоз
зехтин



Приготвяне:
Патладжанът се поставя в тава, върху хартия за печене и се пече на 200 градуса във фурна за около 20 минути. Ако е по-голям може да се разреже надлъжно на две и да се изпече, като отрязаната част се посолява леко и се полива с малко зехтин.
Патладжанът се бели. Нахута се пасира и към него се добавя патладжанът и останалите продукти и всичко се пасира до гладкост. Хумусът се изсипва в чиния, прави се вдлъбнатинка, в която се налива малко зехтин. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и червен пипер.

Още рецепти от арабската кухня: тук.

1 коментар:

  1. Кате,
    и аз най - често правя класически хумос.Но го разнообразявам понякога.Става чудесна и красива разядка.Чудесна е и за празнични вечери.Твоят хумос също е чудесно аранжиран, надявам се и вкусен.
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване