неделя, 3 декември 2017 г.

Скандинавски розети


За пръв път чух за такива сладки в Созопол. От години търсех уред за правенето им, но безуспешно. Докато съвсем изненадващо го открих в .. Австрия. Оказа се, че произходът на тези сладки е Скандинавия. Разтърсих се из интернет за повече информация и открих, че са популярни в много държави. Нямам представа дали рецептата и начинът на приготвяне на розетите са идентични със созополските Дамги, но външният им вид е подобен. На опаковката на формичките има рецепта( 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. течност - вино, вода, бира, мляко- но правещо сладките малко по- твърди), яйце и подправки и вкусове( ванилия, канела, ядки, чушки, сирене и т.н.). Мъжът, от когото я купих ми обясни накратко, че се правят с палачинково тесто, но малко по-рядко. Може да се добавят аромати и есенции.


Това е "уредът" за направа на Розети. Представлява различни формички, и една дълга дръжка, към която се прикрепват. Подробни указания за ползването ще напиша в самата рецепта.


Скандинавски розетиПродукти за 50 бр. Розети

1 голямо яйце(2 малки)
щипка сол
2 с.л. захар
1 пакетче ванилена захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. мляко
олио, за пържене
пудра захар, за сервиранеПриготвяне:
Яйцата се разбиват с щипката сол, захарта и ванилената захар за кратко. Добавя се брашното, като се продължава с разбиването. Налива се прясното мляко и сместа се разбива с до хомогенност с миксер, на ниска степен.


В касерола се загрява голямо количество олио, тъй като е необходимо сладките да се пържат в маслена баня.
Избраната приставка се прикача към дръжката, като се завива добре. Нагрява се в горещото олио, като се потапя цялата формичка. Първоначалното нагряване на формичката може да е малко по-дълго, но около 10 секунди за всяко едно нагряване са достатъчни. Веднага се потапя в палачинковата смес за около 2-3 секунди, чува се нещо като "цвърчене", но се внимава да се не се потапя цялата( остава горният ръб!). Ако сместа покрие цялата формичка, тогава при пърженето розетата няма да може да се отлепи от нея!
След потапянето в сместа формичката се потапя цялата в касеролата с олиото, но без да докосва дъното на касеролата! и след няколко секунди Розетата се отделя от формичката, може да се помогне с вилица. Сладките се пържат бързо, приблизително за 30 секунди, може да се обърнат веднъж. Изваждат се с вилица и се отцеждат върху хартия. Поръсват се с пудра захар докато са топли. С останалата смес се процедира по същият начин: загряване на формичката, смес без да покрива ръбчето и пържене без да докосва дъното на касеролата.2 коментара:

  1. Кате,
    не съм виждала тук да продават такива розети.Уредът за приготвянето им виждам за първи път.Много са красиви и интересни.Чудесни за коледни подаръци.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Много странно - никога не съм виждала подобно нещо:))

    ОтговорИзтриване