Страници

Скандинавски розети


За пръв път чух за такива сладки в Созопол. От години търсех уред за правенето им, но безуспешно. Докато съвсем изненадващо го открих в .. Австрия. Оказа се, че произходът на тези сладки е Скандинавия. Разтърсих се из интернет за повече информация и открих, че са популярни в много държави. Нямам представа дали рецептата и начинът на приготвяне на розетите са идентични със созополските Дамги, но външният им вид е подобен. На опаковката на формичките има рецепта( 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. течност - вино, вода, бира, мляко- но правещо сладките малко по- твърди), яйце и подправки и вкусове( ванилия, канела, ядки, чушки, сирене и т.н.). Мъжът, от когото я купих ми обясни накратко, че се правят с палачинково тесто, но малко по-рядко. Може да се добавят аромати и есенции.


Това е "уредът" за направа на Розети. Представлява различни формички, и една дълга дръжка, към която се прикрепват. Подробни указания за ползването ще напиша в самата рецепта.


Скандинавски розети



Продукти за 50 бр. Розети

1 голямо яйце(2 малки)
щипка сол
2 с.л. захар
1 пакетче ванилена захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. мляко
олио, за пържене
пудра захар, за сервиране



Приготвяне:
Яйцата се разбиват с щипката сол, захарта и ванилената захар за кратко. Добавя се брашното, като се продължава с разбиването. Налива се прясното мляко и сместа се разбива с до хомогенност с миксер, на ниска степен.


В касерола се загрява голямо количество олио, тъй като е необходимо сладките да се пържат в маслена баня.
Избраната приставка се прикача към дръжката, като се завива добре. Нагрява се в горещото олио, като се потапя цялата формичка. Първоначалното нагряване на формичката може да е малко по-дълго, но около 10 секунди за всяко едно нагряване са достатъчни. Веднага се потапя в палачинковата смес за около 2-3 секунди, чува се нещо като "цвърчене", но се внимава да се не се потапя цялата( остава горният ръб!). Ако сместа покрие цялата формичка, тогава при пърженето розетата няма да може да се отлепи от нея!
След потапянето в сместа формичката се потапя цялата в касеролата с олиото, но без да докосва дъното на касеролата! и след няколко секунди Розетата се отделя от формичката, може да се помогне с вилица. Сладките се пържат бързо, приблизително за 30 секунди, може да се обърнат веднъж. Изваждат се с вилица и се отцеждат върху хартия. Поръсват се с пудра захар докато са топли. С останалата смес се процедира по същият начин: загряване на формичката, смес без да покрива ръбчето и пържене без да докосва дъното на касеролата.



8 коментара:

  1. Кате,
    не съм виждала тук да продават такива розети.Уредът за приготвянето им виждам за първи път.Много са красиви и интересни.Чудесни за коледни подаръци.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Много странно - никога не съм виждала подобно нещо:))

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат интересно, но созополските дамги са по друг начин. Нямат много общо. 6 яйца, 6 яйчени черупки (да, така се брои) вода, 1 яйчена черупка ракия, 200 грама брашно и 200 грама нишесте. Това ми го каза майка ми, тя е от Созопол и знае

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Константин! Много благодаря, че се включихте с коментар! Да, със сигурност Созополските дамги си имат своя рецепта и дори съм убедена, че всяко домакинство си има малки тайни. Начинът за мерене с черупки е много интересен, много харесвам такива неща, ракията е добра идея, тъй като това допринася сладките да не попиват мазнина по време на пърженето. Чудесно е, че споделихте, поздрави!

      Изтриване
  4. Как да намеря формите розети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! За съжаление не бих могла да Ви отговоря откъде да закупите тази форма, повечето хора ги имат от преди много години( моята купих от антиквар в Австрия), но пък може да потърсите waffel flink в интернет. Често в сайтове като Амазон и др. се продават такива уреди. Поздрави!

      Изтриване
  5. Каква е височината на самите формички?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Вяра! 10 мм, 12 мм и 13 мм, различни са. Поздрави!

      Изтриване