Страници

Карамелизирани ядки


Преди време споделих рецептата за Пикантни ядки. Днешната рецепта също е с ядки и с вкус от Коледните пазари, но този път в сладък вариант. Хитът на пазарите в Грац, естествено са тиквените семки, все пак Щирия е изключително развит земеделски район. Рецептата за тях е същата, но задължително се използват белени семки.
Карамелизираните ядки са много подходящи за подарък, опаковани в бурканче, завързани с хартия и панделка, вярвам, че всеки който ги получи би се радвал на подобен жест.Карамелизирани ядки

Продукти:
200 гр сурови ядки (бадеми и лешници)
200 гр захар
60 мл вода
щипка канела на прах
1 пакетче ванилена захар


Приготвяне:
Подготвя се хартията за печене, върху която ще се изсипят ядките, за целта тя се разстила върху тава или на плот, но задължително отдолу да има нещо, което да предпазва плота от топлината.
При варенето на ядките се използва дървена лъжица!
Захарта, ванилената захар и канелата се разбъркват в касерола (тенджерка, дълбок тиган) с дебело дъно и към тях се налива водата. Тенджерката се оставя на котлон на средна степен да заври и след като се разтвори захарта се добавят ядките. Разбърква се добре. Вари се като се разбърква от време на време. След около 10-15 минути сиропа рязко се сгъстява и котлона се намалява на минимална степен. Тук се бърка интензивно, а захарта вече става суха, на визия прилича на сол:). (Страшно обяснение, но се надявам да е в помощ). След няколко минути интензивно бъркане захарта изведнъж започва да се втечнява. Продължава се бъркането за кратко и карамелизираните ядки веднага се изсипват върху хартия за печене, като се разделят с дървената лъжица. Оставят се да стегнат и когато се охладят се прибират в буркани или хартиени фунийки.

3 коментара: