Страници

Мини чийзкейкове

чийзкейк във формички за мъфини, чийзкейк ентреме,

Преди няколко дни споделих снимката в социалните мрежи и тъй като предизвика интерес и получих няколко запитвания за рецептата, реших да я запиша тук.
Всъщност това е по-скоро идея за малко по-елегантно поднасяне на традиционният чийзкейк, някакъв вид ентреме.
Направих малките чийзкейк пастички на две части, които сглобих след това и полях с шоколад. Всеки може да използва своята любима рецепта за чийзкейк, както споменах, тук става дума основно за идеята.
Количеството, което посочвам е за 6 бр. малки чийзкейка. Макар, че от чийз сместа изпекох 8 купички, тъй като ги пълних до половината, понеже исках да постигна по-ниска височина, но двете си ги изядохме и така:).

Мини чийзкейкове


Продукти:

за 6 бр.

основа:
1 ч.ч. овесени ядки
1 ч.ч. обезкостени пресни фурми
1 /2 ч.ч. ядки микс
1 с.л. фъстъчен мус/ фъстъчено масло

чийз слой:
200 гр крема сирене
пудра захар на вкус – около 2 с.л.
2 яйца
50 мл течна сладкарска сметана
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 с.л. пудинг ванилия на прах

Начин на приготвяне:


Основа:
Всички продукти се поставят в блендер и се смилат. В случай, че формите не са много сочни или просто сместа се разпада при оформяне, може да се добави продукт за спойка, като още фурми, кокосово масло, фъстъчен мус и др. 
С помощта на малък ринг се оформят талери, с големина на формата на гнездата за мъфини или полусфери. Притискат се добре. Подреждат се върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути. Оставят се да се охладят.




Чийз слой:
В купа се разбъркват крема сиренето и пудрата захар. В друга купа с телена бъркалка се разбиват леко яйцата с ваниловата захар и пудинга. Двете смеси се обединяват, добавя се сметаната и се разбърква с тел, докато се хомогенизира. Фурната се загрява на 160 градуса. Течната смес се разпределя във формички за мъфини, крем карамел, полусфери или др., като силиконовите не се намасляват, но за металните и керамичните е необходимо да се намажат с масло.



Малките чийзкейкове се пекат до готовност (за около 30-40 минути).
Изваждат се от фурната, охлаждат се във формите, след което внимателно, ако е необходимо с помощта на лъжица, се обръщат върху подготвените основи.
Заливат се с разтопен бял шоколад и се декорират с лешници.


4 коментара:

  1. Кате, като ги видях при теб помислих, че са купени. Къде намери такива форми?
    Разкошни са!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, преди години ги купих, ако питаш за силиконовите полусфери. Доколкото си спомням, ги поръчах онлайн от България, защото тук не открих, но не се сещам от къде точно. Качих допълнително снимка, на формата, наподобява тези за мъфини, само, че гнездата са полусфери. Ако случайно си спомня, ще ти пиша, но ти може да попиташ и в Инстаграм, може някой да е виждал. Прегръдки!

      Изтриване
  2. Красиво поднесено.
    Много хубава идея за основа.
    Тези дни направих подобна смес от фурми, тахан и овесени ядки
    Похапваме го с лъжица :)
    Прегръдка, Кате!

    ОтговорИзтриване