Страници

Чийзкейк с боровинки

чийзкейк, боровинки, чийзкейк с печене


Не е като да нямам рецепти за чийзкейк в блога, а и през годините това е един от най-често правените десерти у дома, но интересът към рецептата за този боровинков чийзкейк ме подтикна да добавя и тази версия (която всъщност е и най-любимата на всички у дома) .

Излишно е да обяснявам какво е чийзкейк, името му е достатъчно показателно, единствено ще си позволя да напомня, че съществуват версии със и без печене, като някои рецепти за тези, които съм правила аз, може да откриете тук (клик). 


Чийзкейк с боровинки


Продукти:

за форма с подвижен ринг 16-18 см

Основа
100 гр пълнозърнести бисквити (или др.)
50-60 гр разтопено масло


Чийз слой
200 гр крема сирене
пудра захар на вкус (около 2 с.л. )
2 яйца
50 мл млечна сметана(или качествена растителна)
8 гр (1 пакетче) бурбонска ванилова захар

Боровинково сладко
200 гр боровинки
2-3 с.л. захар Мусковадо (или др. , също на вкус)
50 мл вода

Начин на приготвяне:


Основа:
Бисквитите се смилат на трохи и се разбъркват с разтопеното масло. Трябва да се получи смес, която като се притисне в ръка, да се задържа. Тази смес се поставя в предварително намаслена форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 10 мин. Изважда се от фурната и се охлажда, докато се приготви чийз слоя, а фурната се намалява на 160 градуса.

Чийз слой
В купа с телена бъркалка се разбъркват крема сиренето с пудрата захар.
В друга купа с телена бъркалка се разбъркват леко яйцата с ваниловата захар.
Двете смеси се обединяват, към тях се добавя сметаната, в течно състояние и всичко се разбърква до хомогенност с телена бъркалка. 
Тази смес се изсипва върху бисквитената основа и веднага се поставя в загрятата на 160 градуса фурна.
Пече се до готовност ( 40 мин.), изважда се  и се оставя да се охлади във формата.

Боровинково сладко
Всички продукти се поставят в касерола или малка тенджерка и се сваряват, като се разбъркват от време на време със суха лъжица, до получаване на сладко. Обикновено това отнема не повече от 20 минути. 
Сладкото се охлажда до приятно топло и се изсипва върху чийзкейка. Прибира се в хладилник за 1 нощ.
Понякога поливаме сладкото при поднасянето, като върху всяко парченце студен чийзкейк добавяме топло сладко. 

3 коментара:

  1. Чудесен чийзкейк, Кате!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    Честито Рождество Христово ! Честита Нова 2022 година ! Прекрасен чийзкейк както винаги е при теб.Чудесни снимки и представяне.Бъдете здрави и дано тази година е по - благодатна от предходната !

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен ти е кейка, Катюша!

    ОтговорИзтриване