Излишно е да обяснявам какво е чийзкейк, името му е достатъчно показателно, единствено ще си позволя да напомня, че съществуват версии със и без печене, като някои рецепти за тези, които съм правила аз, може да откриете тук (клик).
Чийзкейк с боровинки
Продукти:
за форма с подвижен ринг 16-18 см
Основа
100 гр пълнозърнести бисквити (или др.)
50-60 гр разтопено масло
100 гр пълнозърнести бисквити (или др.)
50-60 гр разтопено масло
Чийз слой
200 гр крема сирене
пудра захар на вкус (около 2 с.л. )
2 яйца
50 мл млечна сметана(или качествена растителна)
8 гр (1 пакетче) бурбонска ванилова захар
пудра захар на вкус (около 2 с.л. )
2 яйца
50 мл млечна сметана(или качествена растителна)
8 гр (1 пакетче) бурбонска ванилова захар
Боровинково сладко
200 гр боровинки
2-3 с.л. захар Мусковадо (или др. , също на вкус)
50 мл вода
2-3 с.л. захар Мусковадо (или др. , също на вкус)
50 мл вода
Начин на приготвяне:
Основа:
Бисквитите се смилат на трохи и се разбъркват с разтопеното масло. Трябва да се получи смес, която като се притисне в ръка, да се задържа. Тази смес се поставя в предварително намаслена форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 10 мин. Изважда се от фурната и се охлажда, докато се приготви чийз слоя, а фурната се намалява на 160 градуса.
Чийз слой
В купа с телена бъркалка се разбъркват крема сиренето с пудрата захар.В друга купа с телена бъркалка се разбъркват леко яйцата с ваниловата захар.
Двете смеси се обединяват, към тях се добавя сметаната, в течно състояние и всичко се разбърква до хомогенност с телена бъркалка.
Тази смес се изсипва върху бисквитената основа и веднага се поставя в загрятата на 160 градуса фурна.
Пече се до готовност ( 40 мин.), изважда се и се оставя да се охлади във формата.
Пече се до готовност ( 40 мин.), изважда се и се оставя да се охлади във формата.
Боровинково сладко
Всички продукти се поставят в касерола или малка тенджерка и се сваряват, като се разбъркват от време на време със суха лъжица, до получаване на сладко. Обикновено това отнема не повече от 20 минути.
Сладкото се охлажда до приятно топло и се изсипва върху чийзкейка. Прибира се в хладилник за 1 нощ.
Понякога поливаме сладкото при поднасянето, като върху всяко парченце студен чийзкейк добавяме топло сладко.
Сладкото се охлажда до приятно топло и се изсипва върху чийзкейка. Прибира се в хладилник за 1 нощ.
Понякога поливаме сладкото при поднасянето, като върху всяко парченце студен чийзкейк добавяме топло сладко.
Чудесен чийзкейк, Кате!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Кате,
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово ! Честита Нова 2022 година ! Прекрасен чийзкейк както винаги е при теб.Чудесни снимки и представяне.Бъдете здрави и дано тази година е по - благодатна от предходната !
Страхотен ти е кейка, Катюша!
ОтговорИзтриване