Тези кашкавалки се приготвят много бързо и лесно и са много вкусни. Видях ги преди време при Ани от Вкуснотека и оттогава ги правя няколко пъти. Хубавото е, че не изискват втасване и могат да се направят спонтанно.
Кашкавалките на Ани
Продукти:
130 гр кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
2 с. л. олио
щипка сол
щипка сол
400 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
130 гр кашкавал
40 гр масло
1 ч.л. кисело мляко за намазване
30-40 гр масло
50 гр кашкавал
30-40 гр масло
50 гр кашкавал
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Кашкавала се настъргва.
Содата се разбърква в киселото мляко и се оставя да шупне.
Добавят се едно цяло яйце + 1 белтък, олиото и солта. Разбърква се добре с телена бъркалка.
Брашното с бакпулвера се пресяват в купа и се добавят на части към сместа, като се замесва тесто. Прехвърля се на набрашнен плот и се омесва при необходимост с още малко брашно, за да не лепне.
Оформя се на топка, разточва се на голяма правоъгълна кора. Дебелината не е от значение, но все пак около 7 мм е добре.
Кората се поръсва с настъргания кашкавал и дребни парченца масло. Навива се по дължината на руло. Нарязва се на 16 равни по големина рулца.
Обръщат се, подреждата се на разстояние в тава, застлана с хартия за печене.
Жълтъка се разбива с 1 ч.л. кисело мляко и рулцата се намазват с тази смес. Поръсват се с кашкавал и малки парченца масло.
Кашкавалките се пекат за около 20-25 мин. в загрятата фурна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар