Страници

Снежинка с бутер тесто и Камембер


Това е една сладурска идея за нещо като фондю с подръчни материали, от които всичко става за хапване, но изпълнена във формата на снежинка, носеща празнично настроение. Показвала съм подобна идея, но там сиренето беше завито в бутер тесто.
От остатъците на бутер тестото изпекох гризини със сирене, които са много подходящи за топене в сиренето или просто като снакс.  За тях бутер тестото се нарязва на пръчици, зваздички, поръсват се с кашкавал, сирене и пръчиците се усукват на спирала. 

 

Снежинка от бутер тесто с Камембер


Продукти:
Камембер
Бутер тесто
Подправки(риган, мащерка, босилек, розмарин)
Яйце

Начин на приготвяне:
От бутер тесто се изрязват два кръга, с диаметър по-голям от сиренето, за да могат да се оформят лъчите на снежинката.
Единият кръг се намазва с разбит с вилица белтък и върху него се поръсват подправките, върху него се поставя втория кръг, притискат се леко.
В центъра се поставя Камембера, като върху него се правят разрези. Може да е разрез на кръст, или на малки ромбоиди.
Бутер тетсото се нарязва от края на кръга до сиренето(сходно на нарязване на пица или торта. Първо 4 разреза - на кръст, след което всяка част на още 4. Получават се общо 16 бр ивици.)
Всяка ивица се усуква 1-2 пъти и върховете на всеки две се слепват, като леко се притискат. 
Бутер тестото се намазва с разбит с вилица жълтък и се поръсва с подправки.
"Снежинката" се пече в предварително загрята фурна според инструкциите на опаковката на тестото. 




1 коментар:

  1. Кате,
    Следващият път ще изпробвам твоята идея за печено сирене Камембер.За Нова година бях приготвила Кемембера запечен на фурна.Но тази твоя идея е страхотна.Много красиво и стилно празнично предложение.
    Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване