Това е една сладурска идея за нещо като фондю с подръчни материали, от които всичко става за хапване, но изпълнена във формата на снежинка, носеща празнично настроение. Показвала съм подобна идея, но там сиренето беше завито в бутер тесто.
От остатъците на бутер тестото изпекох гризини със сирене, които са много подходящи за топене в сиренето или просто като снакс. За тях бутер тестото се нарязва на пръчици, зваздички, поръсват се с кашкавал, сирене и пръчиците се усукват на спирала.
Снежинка от бутер тесто с Камембер
Продукти:
Камембер
Бутер тесто
Подправки(риган, мащерка, босилек, розмарин)
Яйце
Начин на приготвяне:
От бутер тесто се изрязват два кръга, с диаметър по-голям от сиренето, за да могат да се оформят лъчите на снежинката.
Единият кръг се намазва с разбит с вилица белтък и върху него се поръсват подправките, върху него се поставя втория кръг, притискат се леко.
В центъра се поставя Камембера, като върху него се правят разрези. Може да е разрез на кръст, или на малки ромбоиди.
Бутер тетсото се нарязва от края на кръга до сиренето(сходно на нарязване на пица или торта. Първо 4 разреза - на кръст, след което всяка част на още 4. Получават се общо 16 бр ивици.)
Всяка ивица се усуква 1-2 пъти и върховете на всеки две се слепват, като леко се притискат.
Бутер тестото се намазва с разбит с вилица жълтък и се поръсва с подправки.
"Снежинката" се пече в предварително загрята фурна според инструкциите на опаковката на тестото.
Кате,
ОтговорИзтриванеСледващият път ще изпробвам твоята идея за печено сирене Камембер.За Нова година бях приготвила Кемембера запечен на фурна.Но тази твоя идея е страхотна.Много красиво и стилно празнично предложение.
Бъдете здрави !