Страници

Тиквени рулца


Тези рулца са една чудесна ароматна есенна версия на класическите Канелени рулца, изпълнени с тематичната за сезона тиква и подходящи подправки. Разбира се могат да се приготвят по всяко време на годината, когато има тиква:)

 

Тиквени рулца


Продукти:
Тесто:
500 гр бяло брашно, + допълнително за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая (7 гр)
300 мл прясно мляко
40 гр меко краве масло
1 яйце
олио, за намазване

Плънка:
2 с.л. разтопено краве масло
1 к.ч. захар (Мусковадо)
1 ч.л. канела
щипка индийско орехче
щипка джинджифил на прах
1 ч.ч тиквено пюре(сварена, пасирана тиква)
*в продуктите за тестото няма захар, не е грешка:), но ако искате може да добавите 1ч.л. , играе роля за бързо активиране на маята.

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа, добавя се солта и се разбърква.
В средата се оформя кладенче и в него се изсипва маята.
Млякото и маслото се изсипват в купа/касерола и се затоплят на котлон или в микровълнова, докато маслото се разтопи. Не трябва да завира!
Тази течна смес се изсипва в брашното, добавя се яйцето и се замесва меко тесто.
Изважда се от купата и се меси на набрашнен плот за около 5 минути.
Оформя се на топка, намазва се с олио от всички страни и се поставя в намазана с олио купа.
Покрива се с прозрачно фолио и кърпа и се оставя да втасва на топло за около 1 час, или докато удвои обема си.
Изважда се, премесва се и се разточва върху набрашнен плот. Оформя се на правоъгълник, с дебелина, не повече от 1 см. Намазва се с разтопено масло, поръсва се с кафявата захар, тиквата и подправките и се навива на стегнато руло.
Нарязва се на 9 части, по около 3-4 см всяка.
Квадратна тава се намаслява леко, покрива се с хартия за печене и рулцата се подреждат на разстояние едно от друго.
Покриват се със стреч фолио и се оставят за около 30 минути да втасват до увеличаване на обема. Фолиото се отстранява:).
Фурната се загрява на 190 градуса и тавата с рулцата се поставя вътре да се пекат за около 20-25 минути, до златисто.
Изваждат се и още топли се намазват по желание с глазура или пудра захар.
Глазурата може да се приготви от: пудра захар и лимонов сок, пудра захар и вода или крема сирене с пудра захар.

1 коментар:

  1. Прекрасни рулца Кате.Обичаме тиква и често я пека просто така върху хартия за печене без захар.След това я гарнирам според вкуса и желанието.Прекрасна идея за закуска или следобедно кафе.
    Бъдете здрави и благословени !

    ОтговорИзтриване