Страници

Паста с левурда и зелении

 


Тези снимки чакат своето време от 21.04.2021г.:). Тогава пропуснах сезона и след това вече съвсем ги изоставих. Все пак в Инстаграм, като по-лесно и бързо място за споделяне, бяха уважени:). 
Всъщност, акцентът не е върху снимките, а върху рецептата, или по-скоро идеята за приложение на левурда в паста, а тя се състои в това, към любимо тесто за паста да се добави пюре от зелении. В какви форми ще се прави и как ще се сервира е въпрос на вкус.

Левурдата е позната още като Мечи лук, защото е първата пролетна храна на мечките, и не само. Нейният двойник е Момината сълза, защото си приличат по листенцата, но трудно биха се объркали, заради миризмата.
Листенцата на левурда излъчват силен аромат на чесън и за да съм сигурна какво точно бера, всяко листенце бива помирисвано.
Нещо ново, което научих миналата година е, че пъпките на цветовете се консервират и се използват като "каперси". Също така четох, че в процес на цъфтене листата вече не са годни за консумация, не знам дали е така, но избягвам да бера цъфтящи стръкове.
Важно е преди консумация на билки всеки да се информира кое е полезно или вредно или дори опасно за него.
От левурда съм правила песто, сармички, добавяла съм я в билкови хлебчета, супи, а този път приготвих паста, като я оцветих с пюре от спанак, манголд и левурда. Сервирах само със сотирани гъби Шийтаке и Пармезан.

Паста с левурда и зелении

Продукти:

200 гр брашно
2 яйца
2 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
*2-3 с.л.  пюре от зелении


*За пюре от зелении се бланшират или сотират избраните продукти за кратко, отцеждат се от течността и се пасират.

Начин на приготвяне:

От изброените продукти се омесва тесто, което не трябва да лепне. Най-предпочитаното брашно за паста е семола, но се получава със всякакво, просто тестото е различно като краен резултат. 
Тестото се оформя на топка, завива се в стреч фолио и се оставя да престои на стайна температура за 1/2 час.
След като престои се набрашнява и разточва на желаната дебелина и се нарязва в желаните форми. Пастата се остава да изсъхне за 30 минути на стайна температура, след което се сварява в къкреща, вряща посолена вода за 5 - 10 минути, зависи от дебелината, или докато изплува отгоре. 

Сервиране:

Както споменах и в началото сервирах пастата със сотирани гъби Шийтаке и Пармезан. Стори ми се доста подходящо към нея. В случая сосовете биха я "приглушили" някак си, според мен, аз целях усещането на вкуса й.

2 коментара:

  1. Кате,
    много интересна новина за пъпките на левурдата.Имам засята в градината, но не е толкова силен аромата както на дивото растение.Левурдата през август образува и черни семена и може да се засява или от семе, или от стрък с коренче.Прекрасна идея е и тази цветна паста.
    Все още не съм правила паста макар,че купих машина на сестра ми.Е, записвам и тази рецепта.
    Бъдете здрави, бодри, весели и благословени !

    ОтговорИзтриване
  2. Еха, тази ми допадна повече, ако реша някой ден да разточа, ще ползвам тази рецепта, запазвам я.

    ОтговорИзтриване