Страници

Паста с рикота и зелении

В сезона на изобилието от зеленолистни на пазара, в градината и в гората, споделям още една миналогодишна рецепта. За разлика от предходното ми предложение, в което зеленолистните се използват в тестото на пастата, тук идеята е да представляват плънката.

Зеленолистните, които избрах са манголд,  левурда и спанак с ядивни зелении, които купих като готов микс. 

Паста с рикота и зелении

Продукти:

200 гр брашно
2 яйца( единият белтък се оставя за намазване)
2 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
*2-3 с.л.  пюре от зелении

плънка:
150-200 гр рикота(извара)
250 микс от ядивни зелении
В плънката могат да се добавят задушен лук, чесън, различни подправки като индийско орехче, черен пипер, яйце.

Начин на приготвяне:

От изброените продукти се омесва тесто, което не трябва да лепне. Най-предпочитаното брашно за паста е семола, но се получава със всякакво, просто тестото е различно като краен резултат. 
Тестото се оформя на топка, завива се в стреч фолио и се оставя да престои на стайна температура за 1/2 час.
През това време се приготвя плънката, като за нея зеленолистните се почистват от дебели стъбла и дръжки, измиват, отцеждат и нарязват на едро. Задушават се за кратко в малко зехтин или пък се бланшират във вряща вода. Отцеждат се добре, охлаждат се и се разбъркват с изварата. 
След като тестото престои, се набрашнява, разточва на желаната дебелина и се нарязва на квадратни парчета. В центъра на всяко се изсипва по 1 ч.л. плънка, краищата се намазват с белтък и се похлупва с второ парче тесто. Краищата се притискат с вилица. 
Пастата се оставя да изсъхне за 30 минути на стайна температура, след което се сварява в къкреща, вряща посолена вода за 5 - 10 минути, зависи от дебелината, или докато изплува отгоре. 

Сервиране:

Подходящ сос за тази паста е сметанов, с добавени сирена. Също така сварената вече паста може да се запече за кратко в тиган с масло. 

2 коментара:

  1. Кате,
    И тази рецепта ми допадна.Много сполучливо съчетание на зеленина за плънка.Прекрасна идея и изпълнение.
    Спорна и благодатна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Ще призная, че никога не съм правила сама тесто за паста, харесва ми рецептата ти, Кате!

    ОтговорИзтриване