Страници

Великденски питки с кръстче "Хот крос бънс"


Удивително е как една такава малка питка може да разказва дълга история и да бъде предпоставка за съчиняване на различни версии за произхода й. Но както при повечето световноизвестни храни и тези питки са с оспорван произход и множество "автентични" рецепти.
Като човек, който често проявява любопитство към храна и продукти, тези питки също ме заинтригуваха.
Прочетох доста материал относно произхода, както и различни рецепти и ще споделя накратко тяхната история и как ги приготвих аз.


В далечната 1361 г, в St Albans Англия, Брат Thomas Rodcliffe създава тези питки и ги раздава на бедните на Разпети петък, в края на Великденският пост. Те станали толкова любими на всички, че пекарите започнали да ги произвеждат.
По време на управлението на Елизабет I, през 1952 г. се издава указ, който забранява продажбата на горещите хлебчета, с изключение на Разпети петък, Коледа или погребения. Нарушителите били обречени на наказания, като всичките нарушаващи указа продукти бивали конфискувани и раздавани на бедните. Така вкусните хлебчета се правели основно в домашните кухни.
По-късно, при управлението на Джеймс I, отново била забранена тяхната продажба.
Според фууд историкът Ivan Day, със сигурност Хот крос бънс съществуват през 18 век и записки за по-ранен произход липсват.
Първият категоричен запис за хлебчетата идва от лондонските улични подвиквания:"Good Friday comes this month, the old woman runs. With one or two a penny hot cross buns".

Горещи питки с кръстче

Като при повечето рецепти, които възпроизвеждам и тук започнах с таблицата, в която сравнявам използваните продукти и тяхното количество. Напълно естествено разлики имаше навсякъде, затова на база позната рецепта за козуначено тесто, направих и моята версия.
Друго, което ме озадачи е, как правилно трябва да изглежда нарисуваният кръст - релефен или не. Не успях да достигна до сигурен отговор, затова прегледах рецептите на повечето световноизвестни шеф-готвачи и кулинари и за себе си приех като правилен метода, при който кръстът не е релефен, а потъва в тестото, т.е. при печене тестото се издига около нарисувания кръст.
И третото нещо, което ме интересуваше е какъв е търсеният резултат след печене: питките да са с кръгла форма и без да залепват една в друга, или да са слепени една в друга и донякъде да образуват квадратни форми. Тук вече мисля, че е въпрос на предпочитания. Има хора, които харесват питки с повече коричка, а други пък ги предпочитат мекички от всички страни.


Продукти:


500 гр брашно
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. инд. орехче
1 пакетче бурбонска ванилова захар
80 гр кафява захар(използвам кокосова)
7 гр суха мая
250 мл прясно мляко
50 гр краве масло
2 яйца
щипка сол
80 гр смес от стафиди и червени боровинки
ром, за накисване

за намазване на питките
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

за кръстчетата:
40 гр брашно
60 мл вода


Начин на приготвяне:


Стафидите се накисват в рома и се отцеждат.
Брашното, подправките и солта се пресяват в купа. Добавят се захарта и бурбонската ванилова захар. Разбърква се.
Маята с 1 с.л. захар се ратваря в малко топло прясно мляко, разбърква се, покрива се със стреч фолио и се оставя да се активира.
Прясното мляко+ маслото се загряват до разтопяване на маслото. Не трябва да е горещо!
Към сухата смес се добавят всички продукти и се замесва меко, не лепнещо тесто. Оформя се на топка, поставя се в купа, покрива се със стреч фолио и меко одеало и се оставя да втаса до удвояване на обема.

Разделя се на 12 еднакви по големина топки. Моите са по 80 гр.
За да се оформят гладки топки, всяко парче тесто се взима в ръка, краищата се събират /"щипват" заедно с пръстите, усукват се леко, така, че едната страна да се получи гладка и заоблена.

Оформените питки се подреждат с гладката страна нагоре, в правоъгълната тава на фурната, на разстояние една от друга.
Тъй като направих експеримент с подреждането на моите, стигнах до извода, че за да не залепнат, между тях трябва да има 2 пръста(2,5 см) разстояние.
На 1 см разстояние залепват, но не изцяло, което означава, че на 1/2 см, ще бъдат почти сляти след изпичане.
Както споменах, това е въпрос на предпочитания.

Подредените питки се завиват със стреч фолио и леко одеало и втасват за 30 минути, или до увеличаване на обема.
Намазват се с разбъркания с млякото жълтък.
Брашното и водата за кръстчетата се разбъркват и сместа се изсипва в пош за шприц. Чертаят се кръстчетата, като сместа трябва да е със средна гъстота, така, че да задържа формата си. При нужда може да се добави малко брашно, при мен не беше необходимо.

Питките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност и златисто оцветяване. (около 20 минути)
По желание топли могат да се глазират с фино пасиран кайсиев конфитюр.

3 коментара:

  1. Изглеждат много добре, Кате. С удоволствие ще ги пробвам тези дни.
    Светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    Виждала съм тези питки, но не съм ги пробвала.Прекрасно изглеждат и са много подходящи за празници, но и за всякакви поводи.При теб са както винаги много красиви.
    Поздрави и лек и спорен ден !

    ОтговорИзтриване