Страници

Английски кифлички


Удивително е как една такава малка питка може да разказва дълга история и да бъде предпоставка за съчиняване на различни версии за произхода й. Но както при повечето световноизвестни храни и тези питки са с оспорван произход и множество "автентични" рецепти.
Като човек, който често проявява любопитство към храна и продукти, тези питки също ме заинтригуваха.
Прочетох доста материал относно произхода, както и различни рецепти и ще споделя как ги приготвих аз.




Английски питки– кифлички




Продукти:


500 гр брашно
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. инд. орехче
1 пакетче бурбонска ванилова захар
80 гр кафява захар(използвам кокосова)
7 гр суха мая
250 мл прясно мляко
50 гр краве масло
2 яйца
щипка сол
80 гр смес от стафиди и червени боровинки
ром, за накисване

за намазване на питките
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

за рисунката:
40 гр брашно
60 мл вода


Начин на приготвяне:


Стафидите се накисват в рома и се отцеждат.
Брашното, подправките и солта се пресяват в купа. Добавят се захарта и бурбонската ванилова захар. Разбърква се.
Маята с 1 с.л. захар се разтваря в малко топло прясно мляко, разбърква се, покрива се със стреч фолио и се оставя да се активира.
Прясното мляко+ маслото се загряват до разтопяване на маслото. Не трябва да е горещо!
Към сухата смес се добавят всички продукти и се замесва меко, не лепнещо тесто. Оформя се на топка, поставя се в купа, покрива се със стреч фолио и меко одеало и се оставя да втаса до удвояване на обема.

Разделя се на 12 еднакви по големина топки. Моите са по 80 гр.
За да се оформят гладки топки, всяко парче тесто се взима в ръка, краищата се събират /"щипват" заедно с пръстите, усукват се леко, така, че едната страна да се получи гладка и заоблена.

Оформените питки се подреждат с гладката страна нагоре, в правоъгълната тава на фурната, на разстояние една от друга.
Тъй като направих експеримент с подреждането на моите, стигнах до извода, че за да не залепнат, между тях трябва да има 2 пръста(2,5 см) разстояние.
На 1 см разстояние залепват, но не изцяло, което означава, че на 1/2 см, ще бъдат почти сляти след изпичане. Това е въпрос на предпочитания.

Подредените питки се завиват със стреч фолио и леко одеало и втасват за 30 минути, или до увеличаване на обема.
Намазват се с разбъркания с млякото жълтък.
Брашното и водата за рисунката се разбъркват и сместа се изсипва в пош за шприц. Чертаят се пресечени черти, като сместа трябва да е със средна гъстота, така, че да задържа формата си. При нужда може да се добави малко брашно, при мен не беше необходимо.

Питките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност и златисто оцветяване. (около 20 минути)
По желание топли могат да се глазират с фино пасиран кайсиев конфитюр.

3 коментара:

  1. Изглеждат много добре, Кате. С удоволствие ще ги пробвам тези дни.
    Светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    Виждала съм тези питки, но не съм ги пробвала.Прекрасно изглеждат и са много подходящи за празници, но и за всякакви поводи.При теб са както винаги много красиви.
    Поздрави и лек и спорен ден !

    ОтговорИзтриване