Страници

Ягодови канелени рулца

ягодови рулца с глазура от крема сирене

Едно от нещата, които много ми липсват тук е градината на мама. Да наблюдавам как всяко растение, зеленчук и цвете се подава от земята, след което пораства и ни дарява с плод или красота. Удивително е. Да отгледаме част от храната си, да наберем зеленчуците за обяда или вечерята с ръцете си, да се наслаждаваме на плодовете на труда и грижите си... Смисъл е.

 

Когато човек живее в града и връзката с природата му липсва, непрекъснато търси начин да задоволи тази своя потребност. Разходките и пазаруването на фермерските пазари ми носят сходни приятни усещания. Едни от интересните места за "пазаруване" са полянките с цветя и плодове, които човек може да си набере сам, като заплати на каса или в специални кутии. Досега съм виждала такива за цветя, ягоди, елхи. Онзи ден посетихме ферма за ягоди и една част от набраните плодове вложих в рулцата, които споделям днес.

Ягодови канелени рулца


Рецептата за тестото е на класическите Канелени рулца, които съм правила и във вариант с тиква. Съвсем сезонно сега ги преобразувах с ягоди. Пълнежът е с ягоди, естествено, като добавих канела, захар мусковадо и нишесте, което да абсорбира част от влагата. Разбърках продуктите за плънката в купа, но предполагам, че могат да се нанесат последователно върху тестото.

Продукти:



тесто:
500 гр бяло брашно, + допълнително за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая (7 гр)
300 мл прясно мляко
40 гр меко краве масло
1 яйце

плънка:
1 купа ягоди, нарязани на дребно
100 гр захар Мусковадо
2 ч.л. канела
1 с.л. натурално нишесте

2 с.л разтопено краве масло, за намазване

Глазура:
200 гр пакетче крема сирене
50 гр пудра захар

Начин на приготвяне:


Брашното се пресява в купа, добавят се солта и маята и се разбърква.
Млякото и маслото се изсипват в касерола и се затоплят, докато маслото се разтопи. Не трябва да завира!
Тази течна смес се изсипва в брашното, добавя се яйцето и се замесва меко тесто.
Изважда се от купата и се меси на набрашнен плот за около 5 минути, като при нужда се добавят още 1-2 с.л. брашно.
Оформя се на топка се поставя в намазана с масло купа. Покрива се със стреч фолио и кърпа и се оставя да втасва на топло за около 1 час, или докато удвои обема си.
Изважда се, премесва се и се разточва върху набрашнен плот. Оформя се на правоъгълник, с дебелина, не повече от 1 см. Намазва се с разтопено масло.
Ягодите, кафявата захар, канелата и нишестето се разбъркват в купа и разпределят равномерно върху тестото, след което се навива на стегнато руло.
Нарязва се на 9 части, по около 3-4 см всяка.
Квадратна или кръгла тава се покрива с хартия за печене и рулцата се подреждат на разстояние едно от друго.

Покриват се със стреч фолио и се оставят за около 30 минути да втасват до увеличаване на обема. Фолиото се отстранява:).
При топло време втасват ускорено, затова може да се оставят само докато загрее фурната.
Фурната се загрява на 190 градуса и тавата с рулцата се поставя вътре, да се пекат за около 25 минути, до златисто.
Изваждат се и още топли се намазват с глазурата, за която крема сиренето се разбърква много добре с пудрата захар.
Ягодовите рулца се консумират топли. Не препоръчвам да се ядат на следващият ден, заради плодовият пълнеж.

Вдъхновяваща и приятна нова седмица от мен!

5 коментара:

  1. Кате,
    преди години много се ядосвах, а и натъжавах поради факта,че много работим по селата и се съсипваме от работа по градините.След като моите баба и дядо починаха работата намаля.Животът протича повече в града отколкото на село.Сега е обратно - копнея да се завърна на село и да си направя скромен кът или стая с битово обзавеждане.Не само това - искам да отглеждам всичко в градината и да имам някои животни.Имаме градина, но аз съм в града и не виждам какво става в природата.
    Не бих се сетила да направя подобни рулца с пълнеж от ягоди.Такива рулца правя с плънка от шоколад, тиква, ябълки.Но с ягоди .....Прекрасно предложение, вкусно и красиво !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живяла съм и в града и на село, в момента съм в град и на мен също ми липсва селото, двора, изобщо начинът на живот там. В града сякаш е някак изкуствено, забързано, връзката с природата е минимална, случваща се при разходки или ваканции. Но пък нека съумеем да се наслаждаваме и на това, което имаме...

      Изтриване
  2. Много приятна и успокояваща статия! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дени! Радвам се, че носи такива усещания.

      Изтриване