понеделник, 28 юли 2014 г.

Френска селска торта и моето гостуване в "Кулинарна авантюра"


Лятото е сезон, изпълнен с много пътешествия, ваканции, приключения, сбъднати мечти и прекрасни емоции. Една от тях е и моето гостуване днес в едно много уютно местенце "Кулинарна авантюра" , с прекрасна домакиня.
Поканата на Вили много ме зарадва, защото тези гостувания са страхотен жест, сякаш наистина си бил в домът на приятел, а и как иначе нали блоговете са нашите виртуални местенца. Вили познавам сравнително отскоро, но впечатленията ми са, че е много приятен човек, мила, любезна, страхотен кулинар е и мое ново другарче, за което искрено се радвам!
Мила, Вили, благодаря ти за прекрасните емоции, с които ме дари, благодарение на това гостуване! За теб, за всички приятели на нашите блогове приготвих една много вкусна торта:):





Френска селска торта

От много време се каня на тази торта, може би от години:). Исках да я направя за специален повод и ето сега е точно такъв. Тортата я има в много блогове, дори сега отново я разгледах на няколко от вашите местенца. Това, което констатирах е, че блатовете се правят с еднакви продукти, но количествата навсякъде са различни. Затова направих и аз една смес по моя преценка и се получиха много добре, бих казала отлично. За крема мога да кажа, че най-често срещаният е сметанов, има варианти с два вида сметани- заквасена и сладкарска. Моят крем направих със сметана и извара, като добавих и сладко от боровинки, за разкош - наподобява бързият чийзкейк без печене, който правя / а и в много рецепти сладкото от боровинки също присъства./.
Много исках да видя тортата в чуждестранни блогове, но никъде не я открих под това име, писах на английси, френски и т.н. в търсачката, такава торта няма, или поне аз не открих. Известна е като Медена торта. Всъщност Медовик и тази торта са сходни и аз дори незнам каква точно е разликата между тях, но съм заинтригувана да я узная, затова ще ви помоля докато похапвате от тортичката да си поговорим и на тази тема:).






Продукти:

блатове:
5 с.л мед
1 ч.ч. захар
1/2 пакетче краве масло / около 60 гр/
2 малки яйца
няколко капки есенция ванилия с масло на Др. Йоткер
1 1/2 ч.л. сода Бикарбонат
500 гр брашно

крем:
1 кофичка извара на Олимпус, 400 гр
1 кофичка заквасена сметана, 400 гр
250 мл сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар

сладко от боровинки
орехи за поръсване на тортата






Приготвяне:
В тенджера с дебело дъно или на водна баня на слаб котлон сложете медът, захарта и маслото да се разтопят, разбъркайте с дървена лъжица.
Отстранете от котлона и добавете яйцата, разбийте с миксер до получаване на нещо като рядък крем.
Добавете есенцията.
В купа пресейте брашното със содата и започнете да го добавяте по малко към яйчната смес. Бъркайте първоначално с миксер,на средна степен, а след това замесете тесто. Самото тесто е лепкаво, направете го на топка, увийте го в прозрачно фолио и го оставете за 15 минути в хладилник.




Извадете го и разделете на 7 части или колкото прецените вие, зависимост от желаният размер на блатовете.
Всяка част разточете върху хартия за печене на кръг с желаният диаметър. Блатовете трябва да са тънки. Изрежете излишното тесто. Аз използвам чиния с диаметър около20 см като шаблон.
Изпечете блатовете в предварително загрята фурна на 175 градуса с вентилатор, за около 5-6 минути, или докато започнат да се оцветяват в светло златисто. Внимавайте да не ги прегорите.
Извадете ги и ги оставете върху хартията да се охладят.



Направете крема като разбиете всички продукти за него. Аз първо разбивам сладкарската сметана, след това към нея добавям заквасената сметана и изварата, леко разбити с вилица и пудрата захар.
Започнете да подреждате тортата, като редувате блат, крем и поръсвате на няколко места със сладко от боровинки.
На финал намажете цялата торта с крем и я поръсете обилно със смлени орехи.
Приберете я в хладилник за няколко часа, най-добре за 1 нощ и след това я споделете с близки и приятели:)




Още веднъж, мила Вили, благодаря за споделеното удоволствие, за поканата, приятелският жест! На всички, присъединили се към купона:) пожелавам прекрасно лято!

20 коментара:

  1. Не само името на тортата,но и от самите снимки някак си ми зазвуча шансон.........
    Прекрасно гостуване,Кате...и аз отдавна и се каня на тази торта....

    ОтговорИзтриване
  2. Ама ме зашемети с тази торта и тези снимки, Кате, просто великолепно! Няма да пропусна да се почеря за хубавия повод. И ще ти пожелая все приятни емоции да изпълват сърцето ти!
    А разликата... Не съм сигурна, но мисля, че Медовик се прави с варен крем, докато Френската е със сметанов. Но да се изкажат по-опитните. ;) Аз още не съм се наканила до опитам да приготвя някоя, макар да не ми липсва желание. Даже имам един въпрос и към теб - какъв е вкусът на Френскта селска торта? Защото ако наподобява бисквити с кисело мляко, не е моят вкус...
    Поздрави, Кате, извини ме за разточителния коментар...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Гери! Благодаря за коментара:) Ще търся разликата в кремовете най-вече, защото наистина блатовете са идентични, поне в рецептите, които разгледах, с някакви малки разлики. Относно вкусът на тортата няколко мнения имаше, че прилича на Гараш и аз също съм на това мнение, въпреки, че на пръв поглед нямат сходство. Не ми напомня за бсквити с кисело мляко, но той и кремът ми е като за чийзкейк, така, че по-скоро ако обичаш чийзкейк ще ти допадне. Поздрави!

      Изтриване
  3. Кате, прекрасни снимки и чудесно предложение.
    Тази торта ми е една от любимите и я приготвям често.
    Предложението ти за боровинки в крема е много хубаво.
    Иначе и на мен ми е любопитно защо има две имена и затова ще следя коментарите с интерес.
    Хубава и усмихната седмица.

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата е разкошна! И аз й се каня от...тточно като теб:) Много ми допада различния крем:)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна е тортата ти, Кате, а снимките толкова красиви, че ми се прииска да се пресегна и опитам от това кулинарно бижу! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, и тортата и снимките са страхотни! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна, изкусителна, разкошна!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,нищо не мога да кажа по темата за френската селска и приликата с Медовика,обаче съм толкова безмълвна от кадрите,та направо втрещена!
    То все е било изкусително тук,но този път си наминала себе си!
    Уникална композиция на презентацията-толкова лежерно,нежно,някак леко хаотично,а всъщност всичко си е застанало на местото с излючителна прецизност!
    Цветовете съчетани с естетика и усет,браво,много ми хареса!
    Не съм я правила тази торта.Изглежда ми пипкава и затов все я отлагам,но ти я представи сякаш е детска игра.
    Страхотна торта,Бонбон,а първата снимка ти я открадвам!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, че е прекрасна, обичам точно твоята торта, имам една такава при мен, но отивам веднага да я изтрия от срам, великолепна е, повярвай ми ще я направя като теб! Снимките ти са вълшебни, но колкото и епитети да използвам все тая, тортата е велика! Прегръдка, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  10. Ох ,Кате,просто си направила зашеметяващи снимки....уникални....................
    Правила съм и Френска селска,и Медовик....
    бих казала,че при медовика по-трудно разточих платките,защото беше по=меко тестото...
    Но истината е една - както и да се нарече тази торта с толкова много интерпретации ...тя е страхотна
    Хубав ден мила
    отивам да навестя местенцето на Вили :))

    ОтговорИзтриване
  11. Ааа, Кате, правя я веднага. Много я харесвам, но този път ще пробвам твоя вариант на крема. А и снимките допринесоха за това мое решение:)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. О, Кате, как обичам такава торта, макар че съм я опитвала само в купешки вариант...А със сигурност, понеже твоята изглежда божествено, значи и вкуса ще е такъв! Браво!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, как ми се иска да съм ти гостенка точно сега, Кате, само едно малко парченце да можех да опитам от тази френска прелест! Ама, наистина е прелестна!
    Поздравления и най-искрени комплименти! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Невероятна е и приканва да бъде направена!
    Чудесен избор за гостуване!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви на всички за прекрасните и мили думи, за похвалите! ехе изчервих се:))) Наистина вложих доста в изпълнението и снимките и се радвам, че си личи! Прегръдки за всички!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, превъзходна е! Само да можех да си открадна едно парченце за кафето...И аз много време и се каня и все не остава ред. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятна торта и снимки, Кате! Гледах 5 минути потресена и преглъщах безспир.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей,първо да кажа едно голямо браво за прекрасните неща ,който правиш! страхотни са-всичките! искам да попитам за тази рецепта заквасената сметана какъв грамаж има 500 предполагам, и изварата също може би?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за милите думи!:) Извинявам се, че не съм написала грамаж на продуктите, но понеже съм упоменала коя извара и хич не съм се замислила, че е нужно:))) Между другото съвсем не е задължително да използвате този грамаж. Това е просто крем, който може да направите по Ваш вкус. Иначе и изварата и сметаната са по 400 гр. Може да използвате крема сирене, маскарпоне или друг подобен вид:) Поздрави!

      Изтриване