Страници
Тарт с кайсии
Актуално за сезона на кайсиите:)е днешното ми предложение.
Тестото е от тук: mycandykitchen.blogspot.com - apple-rose-pie . Направих 1/2 доза, тъй като е достатъчна за моята форма. За пълнеж избрах комбинация от яйца, заквасена сметана и извара, първоначално мислех да използвам крем, или пудинг, както при ябълковият пай, но някак с кайсиите ми се стори по-подходяща тази комбинация. Разбира се тези продукти могат да се заменят с каквито други прецените, примерно с рикота, крема сирене и т.н.
Ето и рецептата:
Тарт с кайсии
за тестото:
продукти:
130 гр брашно
80 гр студено краве масло
1 жълтък
50 гр пудра захар
1 ч.л. Бурбонска ванилова захар
1 щипка сол
Приготвяне:
Пресейте брашното и пудрата захар в купа. Добавете маслото, нарязано на малки парченца, солта жълтъка и ванилената захар и замесете с бързи движения на пръстите тесто. Първоначално се получават маслени трохи, след което вече се получава твърдо тесто. Оформете го на топка и го увийте с прозрачно фолио, след което го приберете в хладилник за 30 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса без вентилатор.
Намаслете форма за печене на тарта/ по възможност с падащ борд с диаметър около 26 см.
Извадете тестото и го разточете между два листа хартия за печене, с диаметър, по-голям от формата за печене.
Внимателно го прехвърлете във формата и отстранете хартията.
Притиснете към борда, и изрежете излишното тесто.
Набодете тестото на няколко места с вилица и го поставете да се пече на в предварително загрятата на 180 градуса фурна на средна скара, за 10 минути.
Изпеченото тесто извадете и оставете заедно с формата да се охлади за 5-10 минути на стайна температура.
За пълнежа:
1/2 кофичка заквасена сметана / около 200 гр
1/2 кофичка извара / около 200 гр
около 1 к.ч. пудра захар
2 яйца
пресни кайсии
филирани бадеми
бадеми
Приготвяне:
Разбийте всички продукти за плънката с телена бъркалка до хомогенност.
Изсипете ги върху полуизпеченият блат.
Отгоре подредете кайсиите, разделени на половинки.
Може да ги подредите с разреза нагоре или надолу, както решите. Аз ги подредих нагоре с разреза и във всяка половинка поставих обелен бадем.
Поръсете с филирани бадеми и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 35-40 минути, до леко зачервяване.
Извадете сладкиша и оставете да се охлади заедно с формата, след което го поръсете с пресята пудра захар.
С пожелания за прекрасна седмица!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Чудесен е, Кате!
ОтговорИзтриванеА тази извара все ми се струва, че е много зърниста,
или греша?
Прегръдка!
Аз затова я пускам за около половин минута в блендера и става като крем сирене (ако е качествена).
ИзтриванеКате, страхотно изглежда! Поздрави сърдечни!
Изварата на Олимпус е много фина, подобна на крема сирене, затова я използвах в сладкиша. Не знам с друга извара как би се получил. Но ако е едрозърнеста, може да се мине в блендера, както е написала Гери. Поздрави сладуранки!:)
ИзтриванеМомичета и с пасатор става изварата .
ИзтриванеЛелеее, как ми се хапва нещо сладичко и как са ми ошушкали всичко у дома... Катенце, да си така добра да ми телепортираш едно парченце само от тоя разкош, равна няма да имаш!!! :) Прекрасен сладкиш - сочен, ароматен, вкусен и много красив! Браво!
ОтговорИзтриванеПревъзходен десерт.....Дори малко да е едрозърнеста изварата мисля,че няма да ме спре:))))
ОтговорИзтриванеПоздрави,Кате:)!
О, това сигурно е много вкусно, кайсии и ванилия - разкош!
ОтговорИзтриванеКаква красота ,каква вкусотия!!! Силно те прегръщам бонбонче!!!
ОтговорИзтриванеdaaaa,eto pak sım tuka mila Candy,makar i da nesi razbrala dobre mnogo ti blagodarya za pojelaniyata,a tova koeto me napravi taka shtasliva e slednoto: tuka sled kato zavırşiş universiteta se polagat izpiti za dırjavni uçiteli,a tova e mnogo hubavo neşto da imaş zad sebe si dırjavata....predi 3 godini golyamata şterka be nastanena ot dırjavata v Iğdır-grad graniçeşt s arneniya,iran i azerbeycan ,sled 3 godini imaşe pravo da iska premestvane v drug grad....minalata godina malkata şterka speçeli uçitelstvo v istanbul i pradstavi si -gölyamata şterka beşe premestena v uçilişteto na malkata ,zaedno şte hodyat na rabota ,zaedno şte sa na kvartira - da speçeliş na toto e po lesno ,zatova sım taka radostna.....pone veçe ştese trevoja za momiçetata po malko,a i izmir e na 45 min.ot istanbul....
ОтговорИзтриванеЕ, супер, много се радвам за вас! Поздрави!
Изтриванеa tarta e çudesen ,şte go napravya.
ОтговорИзтриванеОх, и аз въздишам по твоя тарт! Де да можех да си открадна парченце...
ОтговорИзтриванеЦелувки ,Кате!
Чудесно изглежда!!! А ако се замени изварата с филаделфия или крема сирене ще стане ли?
ОтговорИзтриванеБи трябвало да се получи, правила съм тарт с крема сирене и става.:), пък и в чийзк кейковете също се използва крема сирене, така, че със сигурност ще се получи. Поздрави!
ИзтриванеМного добре! Това е точно като за мен! Прекрасна рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от Азербайджан!
Прекрасно предложение, Кате! Само си представям как ухае. Много ми допада и добавката на бадеми! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеКате,няма да откажа и аз парченце от тази вкусотия....Имам същите жълти цветя в градината.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Чудесен сладкиш, Кате!
ОтговорИзтриванемного апетитен и слънчев :) жизнено необходим в днешния дъждовен ден :)
Прегръдки за теб и много усмивки :)
Отново ме подстрекаваш да посегна към сладкото... :)) Много красиви снимки и поредният вкусен десерт! Прегръдки, Катенце!
ОтговорИзтриванеЛеко и свежо предложение за десерт с кайсии! Много ми допада и комбинацията с продукти, които си подбрала, ти.
ОтговорИзтриванеХубава вечер и много усмивки, Кате!
Мммм. усети ли как преглъщам?;) Прекрасно лятно предложение, Бонбон!
ОтговорИзтриванеПрекрасно, прекрасно, прекрасно -
ОтговорИзтриванеслънчево, усмихнато и много зареждащо предложение, Кате,
Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и усмихнати летни дни!
Ау, Кате, страхотен е пая, ама наистина страхотен. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОлее, колко обичам десерти с кайсии, Кате! А твоят изглежда божествено направо! Не би отказала парченце, ако предлагаш ;) Прегръдка!
ОтговорИзтриванеАми сега, при нас кайсиите преминаха, а това е направо неустоимо. Браво Кате, изглежда толкова апетитнооо, а и звучи направо съвършено. Ще пробвам с праскови макар да са по - воднисти. А, ако не се получи ще се ходи до пазара. Поздрави и прегръдки Кате, много си добра.
ОтговорИзтриванеЕ, Кате, чудесно слакишче! И снимките страхотни! Как да устоиш :)
ОтговорИзтриванеЛетни поздрави!
Ето, това си струва да се направи, харесвам плънката!
ОтговорИзтриванеРазкошна тарта,скъпа,зашеметяваща и от любима категория сладости!
ОтговорИзтриванеЗнаех си,че не трябва да я пропускам и да я разгледам подробно,как ми се прииска парченцеееее!
Прегръдка и свежи почивни дни на семейството!
Прекрасна тарта !
ОтговорИзтриване:)