Страници

Букет от рози и Честит 8 март!!!


8 март е празник на Мама, ден на жените, даряващи любов, изпълващи света с красота и нежност, добрина...
Желая на всички вас, Дами да се чувствате всеки ден специални, както на този ден, да бъдете обичани и обичащи, да бъдете вдъхновени и даряващи вдъхновение!

А на тебе мила Мамо, мога само да ти кажа едно голямо Благодаря, за това че си такава, най-красива и добричка на света!
И аз все още по-прекрасна думичка от тази на света не съм открила, въпреки, че вече съм голяма:)!
На синовете ми огромно Благодаря, че избраха точно мен, да направят щастлива и днес със гордост и вълнение да празнувам този празник!
Обичам ви!!!
Желая на всички момичета, дами, жени и майки весел празник!




Оформянето на пай с ябълкови рози е много популярно, но все така актуално и оригинално. В много от блоговете го има и навсякъде е впечатляващ.

Всъщност рецептата като цяло е следната:
маслено тесто, по избор
пудинг или домашен крем, по избор
рози, направени от ябълки, за декорация.
Формите са кръгли, правоъгълни, квадратни, мини пайчета в индивидуални формички...
Дори сега ми хрумва идеята, че може да се направи и чийзкейк с тази декорация.

За моят пай избрах тестото от рецептата за Еспресо-шоко-ганаш тарта, но без какао.
Пудингът, който е използвах е ягода.



Пай с ябълкови рози


Продукти:
7-8 големи ябълки
1 пакетче пудинг с варене ягода
500 мл прясно мляко, за пудинга
4 с.л. захар за пудинга

за глазура на розите: няколко с.л. желе + 1-2 ч.л. ром
пудра захар за поръсване

за тестото:

250 гр брашно
150 гр студено краве масло
1 жълтък
90 гр пудра захар
1 ч.л. Бурбонска ванилена захар
1 щипка сол


Приготвяне:
Пресейте брашното и пудрата захар в купа. Добавете маслото, нарязано на малки парченца, солта жълтъка и ванилената захар и замесете с бързи движения на пръстите тесто. Първоначално се получават маслени трохи, след което вече се получава твърдо тесто. Оформете го на топка и го увийте с прозрачно фолио, след което го приберете в хладилник за 30 минути.

Загрейте фурната на 180 градуса без вентилатор.

Намаслете форма за печене на тарта/ по възможност с падащ борд с диаметър около 26 см.
Извадете тестото и го разточете между два листа хартия за печене, с диаметър, по-голям от формата за печене.
Внимателно го прехвърлете във формата и отстранете хартията.
Притиснете към борда, и изрежете излишното тесто.
Набодете тестото на няколко места с вилица и го поставете да се пече на в предварително загрятата на 180 градуса фурна на средна скара, за 20 минути.


През това време направете пудинга, според указанията на опаковката.
Покрийте го плътно с прозрачно домакинско фолио и го оставете така, да се охлади на стайна температура, докато подготвите розите.

За розите: Измийте ябълките и с помощта на белачка за картофи/ зеленчуци/ започнете да ги белите:), но на широки лентички, като захващате част от ябълката и от едната страна на лентичката да остане ивичка от кората.

От лентичките оформете розички, като ги увивате една около друга.

Изпеченото тесто извадете и оставете заедно с формата да се охлади за 5-10 минути на стайна температура.
Изсипете пудинга върху изпеченото тесто, изравнете и отгоре подредете розичките. Може между тях да поставите и малки розички.
Ако розичките ви са малко, може да ги подредите само във външният край на пая.

Разбъркайте желето с рома, и ако е много гъсто го загрейте за кратко.
С помощта на четка глазирайте леко розичките.


Поставете паят да се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса, докато розичките станат леко златисти.
Извадете паят и го оставете да се охлади на стайна температура с формата.
Поръсете с пудра захар и поднесете, нарязан а парчета.







Рози от хартия, по идея от интернет


17 коментара:

  1. Честит празник, Кате! Бъди все така обичана от своите мъже! Картичката от малкия е трогателна:) Розите и на пая и на клонката са разкошни! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах душици малки ... най милите картички за мама :)
    Катенце, честит празник мила! Бъди все тази любяща майка и мила и обичана любима!
    Това е цяло щастие!
    Ябълковият ти пай е разцъфнала мини розова градинка :) Прекрасни снимки! Всичко направено с много Женска Любов :) както ти си го умееш!
    Хубав ден изпълнен с много положителни емоции, и как няма да е ... когато си сред любимите мъже у дома :) Познато ми е това чувство ... гордост е да си мъжка майка!
    Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Катенце, от сърце ти желая да си здрава, да е здраво цялото ти семейство, да не спираш да усещаш обичта на всички и цялата благодарност към теб. Прекрасен човек си, толкова топъл! :)
    Прегръщам те и ти желя вълшебен празник! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Катенце! Бъди здрава, щастлива, усмихната жена, майка, съпруга! Докосваща публикация! Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит 8ми Март, Кате! Прелестни снимки, рози и десерт с рози! Наистина прелестни! И каква хубава картичка си получила от малчо! :) Бъди винаги много обичана и галена! Вълшебен ден днес :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много красив пост! Чуден, чуден пай с рози! Честит празник, Кате! Бъди здрава и много щастлива, мила!
    Ех, че сладур малкия Ици:), да са ти живи и здрави момчетата!
    Весел празник! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник, Кате! Прекрасни рози, и сладките, и хартиените си избрала днес да ни покажеш!
    Весело празнуване с твоите момчета!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник, Кате! Все така обичаща и обичана....
    А сладкиша ти е божествен, както и снимките.... - и у нас е любим, моята Еличка го прави по рецептата на Йоли вече десетки пъти, ние го правим с истински крем обаче , нали знаеш, че аз не долюбвам всичко в пликче!
    Вълнуващ празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, честит 8 март и на теб! Нека мъжете ти винаги те глезят и ти носят много поводи за усмивки! Благодаря за прекрасните пожелания! Сладкиша е нежен и красив, а идеята за хартиените рози много ми хареса и ще я използвам.
    Целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Впечатляващо ...не зная откъде за започна, Кате,
    толкова красота, нежно и празнично излъчване, толкова вкус, цвят и оригиналност...
    Страхотна си - голяма прегръдка за теб, с пожелания за един по-специален,
    с празнично настроение ден /ти вече го имаш!/, наситен с топлота, внимание и любов.
    Бъди успяваща и усмихната, вдъхновена и много, много щастлива.
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник, Катя! забележителна публикация, в тон с празника и розите и пая. А снимките ти са забележителни! До последно мислех, че розите са истински. А предпоследната снимка ме изпълни с истинска усмивка, а надявам се теб с гордост и щастие, което само една всеотдайна майка като теб може да изпита! Поздрави и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит Празник, Слънчевко! Само хубави мигове ти пожелавам, усмивката да не слиза от лицето ти, винаги да си обичана и със същата сила да даряваш любов! Много красива публикация! Такъв да е и днешният ти ден - ослепително красив! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, честит празник! Бъди все така щастлива дъщеря, майка и съпруга!
    Разкошен пай с рози!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Huuuuuummmmm... Eu quero uma fatia dessa Delicia :)
    Lindas fotos e excelente postagem
    Feliz dia Internacional da Mulher!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник, Кате! Как ме грабна с тези рози и този пай! Да бъдеш най- обичаната и усмихната майка и жена на света!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит празник с малко закъснение. Много хубава статия, изпълнена с щастие и признателност, а розите изглеждат така, сякаш имат душа - хартиените приличат на трендафил, а тези в пая сякаш снегът ги е изненадал. Поздравления и за идеята и за изпълнението.

    ОтговорИзтриване
  17. Честит празник! Да продължаваш да радваш близките си и те теб! Нямам думи за тази красота, която си направила! И хартиените и ябълковите ти розички са приказни!
    Сърдечни поздрави! :))

    ОтговорИзтриване