събота, 11 януари 2014 г.

Прекрасен подарък от приятел и Еспресо-шоко-ганаш тарта


По време на Коледните празници с Роси се изненадахме взаимно. Съвсем не планувано и много интересно се получиха нещата, а още по-красиво беше, че всичко се случваше на скъпи празници, както за нея, така и за мен.
Емоциите около всичко това са неописуеми, а жестовете - безценни.
Няма да ви разправям на дълго и широко, защото знам, че всеки е изпитвал подобни трепети и вълнения, само ще ви кажа, че вече съм горд собственик на професионална форма за тарта с падащо дъно!!!
Аз си нямах досега такава, направо Роси, нямам думи да ти опиша колко подскачане подскачах от кеф! Благодаря!
Мислех веднага да ви се похваля, но търсех блестяща рецепта и мисля, че я открих, защото тази тарта е изключително вкусна, съблазнителна, просто феноменална - експлозия от вкус и аромат - блаженство за небцето!
И понеже всички много си ви обичкам, ще ви почерпя по случая, днес пристигайте с кафето:), десерта от мен!





Еспресо-шоко-ганаш тарта
източник на рецептата: списание "Frish Gekocht"Dezember, 2013.
Vielen Dank für das Rezept und all die genialen Rezepte in diesem Magazin!



Продукти:

за тестото:

250 гр брашно
150 гр студено краве масло
1 жълтък
90 гр пудра захар
1 ч.л. Бурбонска ванилена захар, Др. Йокер
1 щипка сол
2 с.л. какао на прах Др. Йоткер



Плънка:
40 гр краве масло
75 гр фина захар кристал захар
1 ч.л. бурбонска ванилена захар, Др. Йоткер
4 с.л. какао на прах, Др. Йоткер
2 ч.л. разтворимо еспресо на гранули
375 мл сладкарска течна сметана
150 гр натурален шоколад Линд / смес от 70 и 85 %
2 яйца

Декорация:
Счукани лешници




За тестото:
Пресейте брашното, пудрата захар и какаото в купа. Добавете маслото, нарязано на малки парченца, солта жълтъка и ванилената захар и замесете с бързи движения на пръстите тесто. Първоначално се получават маслени трохи, след което вече се получава твърдо тесто. Оформете го на топка и го увийте с прозрачно фолио, след което го приберете в хладилник за 30 минути.

Загрейте фурната на 180 градуса без вентилатор.

Намаслете форма за печене на тарталета с диаметър около 26 см.
Извадете тестото и го разточете между два листа хартия за печене, с диаметър, по-голям от формата за печене.
Внимателно го прехвърлете във формата и отстранете хартията.
Притиснете към борда, и изрежете излишното тесто.
Набодете тартата на няколко места с вилица и я поставете да се пече на в предварително загрятата на 180 градуса фурна на средна скара, за 20 минути.

През това време направете пълнежа:
Налейте сметаната в съд, добавете захарта и ванилената захар и я оставете на не много силен котлон да загрява. Когато кипне, я отстранете.
Добавете пресятото какао и разбъркайте да се разтвори.
Добавете кафето и отново разбъркайте.
Начупете шоколадите на парченца и ги добавете към сметаната. Разбъркайте до хомогенност.
Добавете маслото, разбъркайте, до еднородност.
Добавете първо едното яйце, разбъркайте с шпатула, докато се усвои от сместа, добавете другото яйце и разбъркайте добре.

Извадете тартата, изсипете върху нея сместа и я върнете във фурната, на по-нисък рафт и намалени градуси на 120.
Печете в продължение на 15 минути.
Извадете я от фурната и оставете да се охлади, след което премесете в хладилник да престои между 4-12 часа заедно с формата.

Поръсете със счукани лешници.

*При поднасяне може да я нарязвате директно във формата, но моята форма е с падащо дъно и лесно се изважда.


Пожелавам на всички прекрасни почивни дни и много шоколадови емоции, от мен бонбонени целувки!:)

22 коментара:

  1. Разкош! Много мили жестове, които топлят сърцето ви желая и на двете. Тартата е истинско шоколадово бижу! Прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Катенце, да ти е честит подаръкът! Чудесна придобивка си имаш и си я използвала по най-прекрасния начин... Тартата наистина е вълшебна!
    Всичко добро и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Еее,Катюша, наистина достоен десерт за скъп и ценен подарък, подарен от Роси! Ще я направя тази тарта, защото напълно отговаря на нашите вкусове - кафе, шоколад и щипка приятни емоции! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Razkoshen podaruk i strahotna torta, tochno si piivam subotnoto murzelivo kafe i grabvam edno parchence :)
    Pregrudki i za teb i za Rosi <3

    ОтговорИзтриване
  5. Да ти е честит подаръкът! А кафе нося, но едно парче няма да ме удовлетвори:)

    ОтговорИзтриване
  6. честит подарък миличка,да си го ползваш със здраве.
    Тартата е прекрасна
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  7. Ехаа, как няма да се радваш на такъв подарък. То си е за радост - прекрасен е, Бонбонче! А тартата е неустоима! Стархотни снимки ни показваш! Прегръдки! И аз те обичам, да знаеш! :)

    ОтговорИзтриване
  8. :)) Кате,удоволствие е да те изненада човек,защото реакцията ти е толкова емоционална,неподправена и чиста,че си заслужава хиляди пъти!Безкрайно много се радвам,че ще ти е полезна формичката и винаги така красиво и вкусно да ухае от нея!Избрала си размазващо съблазнителна рецепта ,много по мой вкус!
    Сърдечна прегръдка и само щастливи емоции да бележат годината!

    ОтговорИзтриване
  9. Ида, ида, с цяла каничка кафе, Кате! ;))
    Тартата е невероятно изкушение и сега как завистливо я гледам, ако знаеш... Още повече, че списанието го имам и точно тази рецепта е отбелязана и при мен за проба. Между другото, в този брой на "Frish Gekocht" съм си маркирала най-много. Дори са ми подредени по ред на предпочитание, но преди нея има един фъдж с ядки, обаче... не се знае кога ;)
    Поздравления за вкусния десерт и прекрасен подарък, Кате! Искрено ви се радвам на жестовете, с които се радвате взаимно! Сладурани!
    Прегръдки и пожелания за усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Никакво кафе, Кате -
    само парченце от това шоколадово вълшебство!
    Страхотна тарта, като съчетание на вкус и аромат, представяне и снимки...
    Честити ви подаръци, момичета, наистина жестовете са безценни,
    сърдечни поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  11. Schade dass dies nur ein Bild ist........die würde mir sehr gut schmecken.
    LG
    martina

    ОтговорИзтриване
  12. И за теб голяма целувка, Бонбон:*.....зарази ме с радостта си! Да ти е честита тавичката и винаги пълна с вкусни сладкиши! А този тук е великолепен!
    Прегръдки, мила! Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Много полезен подарък, освен че ти е и емоционално скъп :) И как хубаво го сефтосваш! Прегръдки от мен и усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  14. Кате и формата (по-скоро жеста) и тартата са за завиждане :) Обичам такива шоколадови изкушения! Прелестно изглежда на снимките! Прегръдка за парченце :)

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, ако е останало и аз искам едно парче, напълно по мой вкус. А подаръка е неповторим. Целувки, бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  16. Много мил жест, прекрасен подарък, и невероятна рецепта с която да ни го представиш!
    Поздрави и прегръдки от мен, Кате!

    ОтговорИзтриване
  17. Кате, на диета съм и ще ми я развалиш:) Истинско бижу си сътворила.

    ОтговорИзтриване
  18. Fiquei babando ao ver esta Delicia de postagem... Huuuuuuummmmmmm!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
     
    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви!:) На всички ви желая от сърце много такива приказни емоции, подаръци, приятелства и вкусни вълшебства! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Честит подарък и все такива изкусителни вкусотийки да приготвяш в него!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. Zdraveite,kak stava izvajdaneto na deserta ot tarta ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЗДравейте, формата ми е с падащо дъно, за това се изважда лесно. Но ако използвате друга форма може директно в нея да режете тартата. Често се процедира така. Иначе рискувате да я пречупите.

      Изтриване