Страници

Вита баклава

 


Много вкусна вита баклава, по рецепта на Пепчо, “Храна за мойте канибали” , Пеп, благодаря!

Продукти:
1 пакeт кори за баница

125 гр масло
3 с.л олио

200 гр едро счукани орехи
1-2 ч.л канела
50 гр галета

Сироп:
500 гр захар
500 мл вода
няколко капки лимонов сок



Приготвяне:
Орехите се смесват с канелата и галетата.

Маслото се разтопява и се смесва с олиото.

Корите се разстилат.
Вземат се 2-3 кори и се намазват обилно с масло/ около 1 с.л.
Поръсва се от ореховата плънка, обилно, навсякъде.
Навива се руло, да не е стегнато.
След това се “набръчкват”, като се притискат с двете ръце към средата му. Така то ще стане по-късо и къдраво:).
Тава се намазва с мазнина и рулото се навива като охлюв в средата.
Останалите кори се приготвят по същият начина, като се завиват около първата кора, за да се оформи охлюв.
Баклавата се намазва с масло и се нарязва на няколко парчета.
Пече се в предварително загрята фурна на 150 градуса, до зачервяване.
Изважда се и се охлажда, поне за няколко часа.
Прави се сироп, като водата, захарта и есенцията се варят в съд на котлон за около десетина минути, от момента на завиране.
Сиропа се охлажда.
Студената баклава се залива със студения сироп. Тавата се покрива с прозрачно фолио. Оставя се да престои и да поеме сиропа поне за 12 часа.
* Баклавата може да се изпече седмица предварително и да се съхранява в кутии, без сироп!.
* За пръв път правя студена баклава, залята със студен сироп и съм доволна от резултата.






Няма коментари:

Публикуване на коментар