Страници
Египетска торта
Тази торта доста отдавна ме е пленила. Страхотните й презентации, които показвахте, все повече я изстрелваха в челните позиции на рецептите за изпълнение.
Направих я, получи се страхотна, вкусна и много красива торта! Единственото, което леко не ми харесва е височината, но за съжаление моята форма е с диаметър 24 см, което повлия на височината / и кремовете и блатовете станаха по-големи, и по-ниски/, но не и на вкусът:). За това ви препоръчвам по възможност да използвате форма с диаметър 20 см.
Благодаря на всички мои вдъхновители!:
moje-grne.com
palachinkablog.com
Рони: thegingercookies.blogspot.com
Надето: sweetsalty-nadia.blogspot.com
Мира: qni.blogspot.com
Дианка и Ели: idapohapnem.blogspot.com
Дарето: vkusenden.blogspot.com
Блатове:
Трябва да се направят 3 блата, но тъй като поради отделното печене е възможно останалата смес да започне да се втечнява ви съветвам да я правите на три пъти, за трите блата.
За всеки блат са ви необходими следните продукти:
2 белтъка
2 с.л. захар
1/2 с.л. брашно
40 гр смлени лешници /лешниково брашно/
Приготвяне:
Разбийте белтъците с миксер, докато се захванат и добавете захарта, разбийте на твърд сняг.
Разбъркайте пресятото брашно със смлените лешници.
Постепенно започнете да добавяте от сухата смес към белтъците, като разбърквате внимателно със шпатула по метода загребване-обръщане, за да не спадне обема.
Намажете с олио и поръсете с брашно форма с падащ борд с диаметър между 20-24 см. Може да застелите хартия за печене.
Моята форма е 24 см и блатовете станаха по-тънки, но това не вреди на вкусът.
Изсипете сместа за единият блат, разнесете я равномерно, загладете доколкото е възможно.
Изпечете в предварително загрята фурна на 170 ° C за около 25 минути или докато започне леко да покафенява.
Направете и другите блатове.
Оставете ги да се охладят с хартията върху решетка.
Жълт крем
Продукти:
10 жълтъка
10 с.л. захар
5 1/2 с.л. пресято брашно
2 пакетчета ванилена захар ( 2х 10 гр)
340 мл прясно мляко
170 гр краве масло, на стайна температура
Приготвяне:
Разбийте с миксер жълтъците със захарта и ванилената захар, добавете брашното, разбийте отново и добавете половината част от прясното мляко, разбийте добре, до еднородност.
В съд с дебело дъно налейте останалото мляко и го поставете на котлон да заври. Отстранете от котлона, към него добавете на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с миксер сместа с жълтъците.
Върнете на котлона и оставете да ври на слаб огън до сгъстяване при непрекъснато бъркане. при мен се сгъсти за около 20 минути.
Покрийте крема с прозрачно фолио и го оставете да се охлади на стайна температура.
Разбийте с миксер маслото на крем и го добавете към яйчният крем. Разбийте добре, до хомогенност.
Покрийте крема с прозрачно фолио и го приберете в хладилник да се охлажда.
Крем с крокант
500 мл течна сладкарска сметана
около 100 гр опечени и нарязани на едро лешници
100 гр захар
Разтопете захарта в съд на котлон, да се карамелизира до златисто, внимавайте да не загори, за да не горчи.
Изсипете лешниците на един пласт върху хартия за печене.
Изсипете карамела върху тях и оставете да стегне.
Покрийте с лист хартия за печене и минете отгоре с точилка, за да натрошите ядките с карамела. Трябва да има частички, не натрошавайте прекалено.
Разбийте сметаната с миксер.
Изсипете счукани лешници и карамел в сметаната и разбъркайте с шпатула.
Сглобяване:
Поставете един блат във формата за торта с падащ ринг, намажете блата с 1/3 от жълтият крем, след това намажете с 1/3 от белият крем.
И така редете тортата: блат-жълт крем - бял крем...
Приберете тортата в хладилник и я оставете да се стегне за няколко часа.
Отстранете ринга внимателно и декорирайте тортата с натрошен карамел.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Кате тортата изглежда умопомрачително!!! Аз само веднъж съм я опитвала и ужасно ми допадна вкуса и, но ми се струва много трудоемка за изпълнение.
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за усмихнат ден!
Трудоемка ли? Даже ми изглежда лесна :) Ще я приготвя още тази седмица :)
ОтговорИзтриванеНаистина пленителна торта, Кате -
ОтговорИзтриванестрахотна е и в твоето изпълнение и представяне! Комплименти!
Сърдечни поздрави и хубав снежен ден!
О, остави ме без думи, Кате! Ще си взема чинийката с парчето, невероятна е! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеКатенце, приказна вкусотия си сътворила отново! Ама то всичко, приготвено от теб, е такова. :)
ОтговорИзтриванеЗа формата... И аз имам същия проблем и се чудя откъде да намеря този прословут 20-сантиметров диаметър...
Поздрави и усмихнат ден!
¸.•°♡♡♫° ·.
ОтговорИзтриванеMuito bonito, muito apetitoso!
Boa semana!
°º✿♫ Beijinhos
Невероятна е, не са и нужни думи да описвам какво виждам тук, снимките сами говорят. :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда, Кате, поднасяш я с много финес! Азз също така и не мога да се снабдя с форма 18 или 20 см, а имам такъв поднос и все се налага да режа блатовете, ако искам да го ползвам.
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда тортата, а и с тези продукти - няма как да не е!
ОтговорИзтриванеА форма с падащ борд 20 см съм си купила от Икея, беше в комплект с някаква тартена форма.
С усмивка
М
Кате, страхотна ти е тортата! За пръв път я видях тази Египетска торта в блога на Палачинка, приятелка ми я преведе... .и така си стои превода. сега ме убеждаваш, че съм изгубила, като не съм я направила :)
ОтговорИзтриванеТортата е наистина много вкусна! Представила си я по много изкушаващ начин!
ОтговорИзтриванеИ аз предпочитам с по-малък доаметър, но по-високи торти :)
Поздрави и усмихнат ден, мила Катя!
С удоволствие бих хапнала към кафето!
ОтговорИзтриванеВкуснооо! И аз съм и се мераклисала на египтянката, ама ще видим кога ще и дойде ред. Ако можех бих откарднала от теб ;)
ОтговорИзтриванеЕх, Кате, от къде я извади тази рецепта. Не трябва да ям сладко, а само ме подвеждаш:) Няма как, ще се прави. При тези подробни обяснения е грехота да не я направя за децата.
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Кате,страхотна вкусотия си сътворила.Страшна подстрекателка си :)Като чета съставките си представям колко е вкусна и как ми се прияде...,като гледам това хубаво парченце.
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта Бонбон :) Не бих могла да устоя на такъв разкош! За момента ще се задоволя с едно виртуално парченце :))
ОтговорИзтриванеПрегръдки Катенце :)
Кате, браво мила! Искам да я направя и аз, от кога и се каня! Красива торта, красиви снимки!
ОтговорИзтриванеЦелувки! Хубава вечер!
Прекрасна, торта Кате! Чудесни блатове и кремче! Поздрави :)
ОтговорИзтриванеКате, и аз от много време и се каня на тази торта! Сега като гледам ти как хубаво си я направила, направо ме засърбяха ръцете :)
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Кате,страхотна се е получила и в твое изпълнение,не й дири недостатъци,защото такива няма!
ОтговорИзтриванеЕдинствен недостатък е,че не мога да я материализирам сега пред себе си и да я започна с голямата лъжица!
Прегръдка,мила!
Кате, и аз съм и хвърлила око, а твоята торта е страхотна. Красиво поднесена и със сигурност вкусна. Целувки, бонбонче!
ОтговорИзтриванеРазкош :)
ОтговорИзтриванеКате и да искам не мога да те отразя Слънце ... твоето темпо на публикации е на светлинни години напред от моите коментари даже!
Толкова си идейна и организирана, че само мога да си мечтая за подобно нещо!
Силно те прегръщам!
Радвам се, че ви допадна и в мое изпълнение! Мария, благодаря ти за информацията! На всички ви благодаря за прекрасните думи! Прегръдки!
ОтговорИзтриване