Страници
Дантелено руло с тахан
Блатът на рулото е по рецептата за шоколадово руло на Роси. Правила съм го няколко пъти: Шоколадово руло с маскарпоне, Шоколадово руло с малини и маскарпоне
Кремът е от тахан, мед и банан, една комбинация, която по принцип правя като самостоятелно кремче и много ми харесва. Декорацията с дантела е по идея от интернет, срещала съм кексове и торти, декорирани по този начин. Декорацията се прави като някои от участъците се покриват с дантела, каренце или нещо подобно и отгоре се ръси с пудра захар през сито. Като се отстрани дантелата остават шарки.
* Вариант на рулото е да направите блата бял, а да го покриете с какао.
Продукти:
блат:
90 гр брашно
20 гр какао
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер Dr Oetker
5 яйца, разделени белтъци и жълтъци
110 гр захар
2 с.л. меко краве масло
няколко капки есенция ром
щипка сол
Приготвяне:
Пресейте брашното с какаото, бакпулвера, ванилията в купа.
Разбийте с миксер жълтъците с половината от захарта. Добавете размекнатото масло и есенцията ром, разбивайте с миксер, докато станат на крем.
Към крема добавете сухата смес, на няколко етапа, като разбърквате внимателно с шпатула.
Разбийте белтъците с щипка сол - отначало на по-ниски обороти, постепенно преминете на по-висока скорост. Добавете останалата захар и разбийте до твърди върхове.
Започнете да ги прибавяте на няколко части към другата смес, като бъркате внимателно с шпатула по метода загребване-обръщане, за да запазите обема им.
Застелете голямата правоъгълна тава на фурната с хартия за печене. Изсипете сместа и внимателно изравнете.
Изпечете блата за 12 минути в предварително загрята на 170 гр. фурна с вентилатор.
Извадете от фурната и прехвърлете блата заедно с хартията върху скара. Изчакайте 2-3 минутки, за да не се изгорите.
Навийте го на руло, заедно с хартията.
Оставете го да изстине така, докато приготвите крема.
За крема няма някакви определени пропорции, но горе-долу ще дам нещо като рецепта:
1 банан
1 ч.ч натурален сусамов тахан
1 с.л. мед
Разбъркайте тахана с малко вода - 1 ч.л., така става бял и се сгъстява. Добавете към него меда и пасираният банан и разбъркайте до хомогеност.
Развийте рулото, отстранете хартията, намажете го с крем и навийте отново на руло. Оставете в хладилник, за няколко часа.
Преди поднасяне го поръсете с пресята пудра захар през дантела.
Ето тук, Таничка споделя вариант на този крем с тиква: tatianaskitchen.blogspot.com
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Добро утро в събота, Бонбон! Отмъквам си едно парченце от красивото ти руло за кафето и тръгвам на разходка! Хубав уикенд и на теб!
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Ех,Кате кога спиш,бе момиче.........:)))?!
ОтговорИзтриванеПрекрасно рулце!Не съм включвала тахан в кремове,но ми звучи приятно,ще опитам комбинацията.
Прекрасни почивни дни и прегръдки!
Кате, с този хранителен крем, това руло си е просто идеално за закуска. Много хубаво изглежда, направо си е като дантела. :) Да ви е сладко и медено днес. Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеКате, чудесно, ароматно и с вкусно кремче е това руло! Хубава събота ти желая!
ОтговорИзтриванеАма че вкусна дантелка :)
ОтговорИзтриванеВзимам си резенче за кафенцето Бонбон ;)
Мислех си, че с вълшебните снимки от пътуването ви ще се наситя,
ОтговорИзтриванено с това руло ме очарова изцяло, Кате!
Чудесна екскурзия, Кавала и Тасос обичам,
но от Ксанти, манастира и карнавала съм впечатлена -
благодаря за пролетната разходка, красиви снимки и настроението, което ми създаде.
А рулото - разкош - много ефектно и кремчето е страхотно като идея.
Сърдечни поздрави, вдъхновени и усмихнати почивни дни!
Кате, направо ми взе ума с това красиво и вкусно руло, а кремчето звучи много изкусително и ще го пробвам. Целувки бонбонче!
ОтговорИзтриванеМного изкушаващо изглежда. Поздрави, слънчев и усмихнат уикенд.
ОтговорИзтриванеОтново красиво и вкусно предложение! Кате, ти просто си неуморна!
ОтговорИзтриванеИскрени поздравления и възхищения!
Желая ти чудесен съботен следобед! Поздрави!
Катенце, чудесно е рулото -
ОтговорИзтриванекрасиво и ароматно!
Кремчето е вълшебно!
Прегръдка и усмихнат уикенд!
Я каква бродерия си му дръпнала, Кате!
ОтговорИзтриванеМного е хубаво, пък щом и шоколадово е - истинска наслада за небцето!
Прегръдка и хубав неделен ден!
✿⊱°•
ОтговорИзтриванеDelicioso e muito bonito.
°º。♪♫Bom fim de semana!°。♪♬
Beijinhos✿♫° ·.
Brasil⊱°•
Кате,много е шик рулцето!Ама ти верно я хареса тази рецепта,я колко пъти и все прекрасни изпълнения!С този тахан още се разминаваме,да видим кога ще му се наканя да го опитам.Видях,че имало репортаж от Тасос и ми е любпитен,отивам да разгледам.
ОтговорИзтриванеНаправо искам цялото да го отмъкна, Кате! Колко добре ще ми се отрази едно парче от него. Прегръдка с пожелания за прекрасна нова седмица! ;)
ОтговорИзтриванеБонбон, седя и се чудя какъв ли ще е вкусът с тахан- освен да опитам, друг начин да разбера не се сещам. Ти да подскажеш нещо? Или да донесеш малко ?;)Прегърни се от мен!
ОтговорИзтриванеЧе е вкусно - вкусно е! Но и страшно ефектно!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Идеално е, Кате! Едно истинско бижу, наслада и за небцето и очите! Бих се самопоканила веднага на гости, но съм сигурна, че и помен няма вече от него ;)
ОтговорИзтриванеПрекрасна, слънчева и още по-вкусна седмица ти желая, усмивке!
Прегръдка голяма имаш и от мен!
Много сладко обръщение си имаш, Кате! Чак ми се иска да си го осиновя и аз! Че "Бонбон" много ти приляга :)
ОтговорИзтриванеТова дантелено руло го гледах вече преди ден-два, даже си отрязах, бях убедена, че ти и благодарих за парченцето, но явно пак само съм прелитала през любимите места :)
Ще си повторя на глас наумската мисъл :) Вкусно вкусно руло!!! Напоследък съм такъв фен на сусамовия тахан, че и под тази форма ще ми хареса! И дантелата ефектна и лесна!
Усмивка от мен, мила :) Лека вечер :)
Кате, уж вече писах тук, пък какво е станало с коментара, Бог знае....рулото е страхотно, оформлението му е впечатляващо, а вкусът си е гарантиран с тази комбинация от продукти, сигурна съм! С пожелания за бонбонена сряда!
ОтговорИзтриванеСтрахотно руло! Красиво и много апетитно.
ОтговорИзтриване