понеделник, 8 октомври 2012 г.

Шоколадово руло с малини и маскарпоне



Това руло направих по рецепта от рулото на Роси, което вече показвах тук. Промяната е в крема.




Продукти:

блат:

90 гр брашно
20 гр какао
1/2 к.л. канела
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер Dr Oetker

5 яйца, разделени белтъци и жълтъци
110 гр захар
2 с.л. меко краве масло
няколко капки есенция ром
щипка сол




Приготвяне:
Пресейте брашното с какаото, бакпулвера, ванилията и канелата в купа.

Разбийте с миксер жълтъците с половината от захарта. Добавете размекнатото масло и есенцията ром, разбивайте с миксер, докато станат на крем.

Към крема добавете сухата смес, на няколко етапа, като разбърквате внимателно с шпатула.

Разбийте белтъците с щипка сол - отначало на по-ниски обороти, постепенно преминете на по-висока скорост. Добавете останалата захар и разбийте до твърди върхове.

Започнете да ги прибавяте на няколко части към другата смес, като бъркате внимателно с шпатула по метода загребване-обръщане, за да запазите обема им.

Застелете голямата правоъгълна тава на фурната с хартия за печене. Изсипете сместа и внимателно изравнете.

Изпечете блата за 12 минути в предварително загрята на 170 гр. фурна с вентилатор.

Извадете от фурната и прехвърлете блата заедно с хартията върху скара. Изчакайте 2-3 минутки, за да не се изгорите.

Навийте го на руло, заедно с хартията.
Оставете го да изстине така, докато приготвите крема.


Крем:
Продукти:
250 гр Маскарпоне
100 мл течна сладкарска сметана
по желание 1-2 с.л. пудра захар
1 ч.ч. пюре от малини - малини прекарани през цедка


Приготвяне:
Разбийте в купа сметаната.
В друга купа разбийте маскарпонето.
Смесете ги и добавете по желание пудра захар.
Добавете пюрето от малини.



Сглобяване на рулото:

Развийте рулото.
Отстранете хартията.
Намажете с крем равномерно.
Навийте на руло.

Глазура:

1 шоколад, натурален, Милка
*бял шоколад по желание


Разтопете натрошения шоколад на водна баня или в микровълнова / за 90 сек, на макс, като отваряте и разбърквате през 30 сек./.

Излейте внимателно шоколада върху рулото и разнесете с помощта на равен нож или сладкарска шпакла.
Оставете в хладилник да стегне.
След това с малка лъжичка може да направите фигурки върху рулото от бял шоколад и да приберете отново да стегне.

Съхранявайте в хладилник.


6 коментара:

  1. Чудесно изглежда,малиново-шоколадово,маскарпонено!Ще пиша в тетрадката,то се видя!Поздравления ,Катя!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудих се от къде е този малинов аромат?............Божествен десерт Кате

    ОтговорИзтриване
  3. Определено не мога да не го позная още от снимката,и не мога да реша дали снимките с малини или с рулото са ми по-красиви,може би защото и в двата варианта са невероятни!Уникални са и двете,прекрасн руло с малини,Катенце!
    Де да имаше сега и за мен :) !
    Прегръдка,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  4. Ехаа,ама направо за корица на списание!!!!!
    Страхотни снимки Кате,а рулото ще го сънувам!
    прегръдки и хубав вторник

    ОтговорИзтриване
  5. И в предишното руло се бях огледала, но и това не остава по-назад! И снимките са невероятно красиви!
    Сърдечни поздрави , Кате!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно! Много ми хареса, а и съчетанието малини с шоколад, ммм :)
    Едно въпросче: Коя натурална Милка имаш предвид? Извинявам се за въпроса, ама у наше село не намирам, а знам че има. Има само една с 40% какао. Милка с какао.

    ОтговорИзтриване