Страници
Пиратска торта
Пиратската торта от нашето парти е по рецепта и идея за оформление от Бети.
Бих казала, че този тип торти са неин патент, за пръв път ги видях в нейния блог! Тортите са много специални, изискват много търпение, желание и хубави продукти.
Далеч съм от мисълта, че имам талант като на Бети, но пък успях да направя наистина красива торта и много вкусна. Имахме проблем единствено с рязането, защото пирата реши, че не трябва да се реже:):):).
Бети, отново ти благодаря за рецептата, за подробното обяснение, относно декорацията и сглобяването на тортата!
Позволявам си да напиша рецептата тук, променила съм количеството на брашното и първият етаж също е различен. По-подробно и изчерпателно може да видите при Бети.
Продукти:
За 1 етаж:
Бели блатове:
250 гр брашно
1/2 ч.л. сол
1 ванилия
113 гр краве масло, на стайна Т
300 гр захар
2 яйца
240 мл прясно мляко
1 ч.л. ябълков оцет
1 ч.л. сода
Приготвяне:
Разбийте с миксер маслото със захарта на крем.
Добавете яйцата едно по едно като добавяте следващото, след като предходното се е разбило добре с маслото.
В купа пресейте брашното със солта и ванилията.
Добавете 1/4 от сухата смес към яйчната и разбийте с миксер на ниска степен.
Добавете част от прясното мляко, разбийте.
Продължете така да ги добавяте, като редувате прясно мляко и брашно на няколко пъти.
В чашка сипете оцета и добавете содата, като шупне я излейте в сместа и разбъркайте добре.
Застелете голямата правоъгълна тава на фурната с хартия за печене и изсипете полувината смес. Загладете.
Изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути.
Пробвайте с клечка.
Изпечете и вторият блат по същият начин.
Навийте ги заедно с хартията на рула с дължина късата страна на тавата.
Оставете ги да се охладят. Развийте ги.
Нарежете ги на ленти с ширина около 2-3 см и с дължина - късата страна на тавата.
Крем:
200 гр маскарпоне
200 гр крема сирене
1 ч.ч. пюре от пресни ягоди
1 ч.ч. пудра захар - пресята
1 ч.ч. течна сладкарска сметана
Приготвяне:
Разбийте маскарпонето с крема сиренето и пудрата захар. Добавете сметаната. Разбийте.
Добавете ягодовото пюре. Разбийте отново.
Намажете една лента от блата с крем и я навийте като охлюв.
Поставете я в центъра на кръгла чиния.
Около нея започнете да навивате другите ленти, намазани с крем.
Увийте с прозрачно домакинско фолио и оставете в хладилник.
За 2 етаж:
Червени блатове:
350 гр брашно
1/2 ч.л. сол
1 ванилия
113 гр краве масло, на стайна Т
300 гр захар
2 яйца
240 мл прясно мляко, с разтворени 2 с.л. хранителна червена гел боя
1 ч.ч. направено с вода черно какао
1 ч.л. ябълков оцет
1 ч.л. сода
Приготвяне:
Разбийте с миксер маслото със захарта на крем.
Добавете яйцата едно по едно като добавяте следващото, след като предходното се е разбило добре с маслото.
В купа пресейте брашното със солта и ванилията.
Добавете 1/4 от сухата смес към яйчната и разбийте с миксер на ниска степен.
Добавете част от прясното мляко, разбийте.
Продължете така да ги добавяте, като редувате прясно мляко и брашно на няколко пъти.
Добавете какаото и разбийте.
В чашка сипете оцета и добавете содата, като шупне я излейте в сместа и разбъркайте добре.
Застелете голямата правоъгълна тава на фурната с хартия за печене и изсипете полувината смес. Загладете.
Изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути.
Пробвайте с клечка.
Изпечете и вторият блат по същият начин.
Навийте ги заедно с хартията на рула с дължина късата страна на тавата.
Оставете ги да се охладят. Развийте ги.
Нарежете ги на ленти по дължина на тавата. Като разделите ширината на 3. Т.е. всеки блат нарежете на 3 ленти.
Крем:
250 гр маскарпоне
250 гр крема сирене
1 ч.ч. пудра захар - пресята
360 мл течна сладкарска сметана
Приготвяне:
Разбийте маскарпонето с крема сиренето и пудрата захар. Добавете сметаната. Разбийте.
Намажете една лента от блата с крем и я навийте като охлюв.
Поставете я в центъра на кръгла чиния.
Около нея започнете да навивате другите ленти, намазани с крем.
Увийте с прозрачно домакинско фолио и оставете в хладилник.
Сглобяване на тортата
Крем за изравняване на цялата торта:
400 гр краве масло, на стайна температура
2 ч.ч. пудра захар - пресята
Разбийте маслото с пудрата захар на хубав гладък крем.
Махнете фолиото от белият етаж на тортата и изрежете/изравнете/ височината с нож.
Намажете обилно с маслен крем, за да се изравни.
Приберете в хладилник да стегне за 1 час.
По същият начин направете и червеният етаж на тортата.
Приберете в хладилник за 1 час.
Фондан
Разделете фондана на две различни части по една за всеки етаж на тортата.
Разточете по-голямата част на кръг. За този фондан не е необходимо да използвате брашно или нишесте, разточете върху обикновена мушама.
Прехвърлете фондана върху бялата торта и изравнете първо отгоре с обратната страна на ножа.
След това постепенно изкарайте въздуха и отстрани.
Покрийте и вторият етаж на тортата.
Сглобете тортата.
Вземете хранителни бои четки за рисуване и започнете да рисувате.
Аз рисувах кораби, лодки, които гледах от картини от интернет и от детските ни играчки.
Оставете да засъхнат рисунките и приберете в хладилник. Не е необходимо да покривате тортата.
Ето и разрезите:
За тази торта използвах боички и фондан от Куки-буки.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много сочна торта, Кате! И много красиво си я изрисувала, като книжка с картинки!
ОтговорИзтриванеПоздравления за търпението и таланата!
Спорна, изпълнена с много настроение седмица!
Прекрасна торта, Кате! Красиво нарисувана и много, много вкусна със сигурност. Положила си огромен труд, но децата са били много щастливи и ако знаеш само как ми се иска сега да има едно парченце тук пред мен, ммм ;)))
ОтговорИзтриванеПреградки, Кате и пожелание за весела, лека и спорна нова седмица!
Тортата е истинско вълшебство!
ОтговорИзтриванеПрекрасно изрисувана ,апетитна и празнична!
Поздрави!
Мале, мале!!!! Катенце, да ви е късметлия, здрав и щастлив малкия пират!!! Нека има прекрасно и добро детство, нека само хубави и сладки неща му се случват в живота.
ОтговорИзтриванеВъзхищаваш ме всеки път с твоите произведения на изкуството. Имаш златни ръце и фантазия за целия блогърски свят!!!
Много целувки и хубаво настроение !!!
Олеле, каква прекрасна торта! Браво, Кате! Имаш талант и определено си се справила чудесно. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеКатееееееее,.........златни ръце имаш и това си е!Чудесна торта!Прегръдки:))
ОтговорИзтриванеКатенцееее, едно голяяяямо БРАВО за ентусиазма, сръчните ръчички, желанието и любовта с която си направила тази пиратска приказка!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те*)
Кате, поздравления за организацията и подготовката на Пиратското парти! Тортата е великолепна на вид и на вкус!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
С най-добри пожелания и нови завладени кораби, както и съкровища на младия пиратски капитан :Р
ОтговорИзтриванеСупер, супер торта си направила, Кате, както и цялото тематично парти!
Браво!!!
Кате,радвам,се че си снимала цялата торта от всички възможни страни-чудесна е! Страхотни кораби си нарисувала! И въобще перфектно изпълнение и парти на ниво! Личи си с колко обич и ентусиазъм си направила всичко! Да ти е живо и здраво момченцето и смело да пътува към поредното приключение!
ОтговорИзтриванеМного прегръдки!
Тортата е прекрасна! И цялото парти, подготвено с много обич и внимание към дейтайла!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Невероятна торта,Кате!!!
ОтговорИзтриванеПоздравления за таланта и търпението!
Прегръдки и за малкия разбойник!
<3
Кате,без малко да пропусна тази красота,но така е като си пре-продуктивна!
ОтговорИзтриванеУникално красива е наистина и направо бомбастична като размер,браво,моите адмирации за труда и старанието!
С тези пълнежи обезателно е неустоима!
Но детенце пожелавам да е здраво и щастливо!
Сърдечна и силна прегръдка!
Благодаря ви и тук! Наистина ме засипахте с похвали и пожелания, благодаря ви за всичко!
ОтговорИзтриванеЕха, чудесия! Невероятно красива, тематична торта! Доста труд си хвърлила но малкият пират си заслужава! Кате, да ти е жив и здрав - чудесно парти си му спретнала и много вкусотии си приготвила и предложила!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Просто прекрасна! Справила си се страхотно! Думи нямам...
ОтговорИзтриване