Това руло направих по рецепта от рулото на Роси, което вече показвах тук. Промяната е в крема.
Продукти:
блат:
90 гр брашно
20 гр какао
1/2 к.л. канела
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер
5 яйца, разделени белтъци и жълтъци
110 гр захар
2 с.л. меко краве масло
няколко капки есенция ром
щипка сол
Приготвяне на блата:
Пресейте брашното с какаото, бакпулвера, ванилията и канелата в купа.
Разбийте с миксер жълтъците с половината от захарта. Добавете размекнатото масло и есенцията ром, разбивайте с миксер, докато станат на крем.
Към крема добавете сухата смес, на няколко етапа, като разбърквате внимателно с шпатула.
Разбийте белтъците с щипка сол - отначало на по-ниски обороти, постепенно преминете на по-висока скорост. Добавете останалата захар и разбийте до твърди върхове.
Започнете да ги прибавяте на няколко части към другата смес, като бъркате внимателно с шпатула по метода загребване-обръщане, за да запазите обема им.
Застелете голямата правоъгълна тава на фурната с хартия за печене. Изсипете сместа и внимателно изравнете.
Изпечете блата за 12 минути в предварително загрята на 170 гр. фурна с вентилатор.
Извадете от фурната и прехвърлете блата заедно с хартията върху скара. Изчакайте 2-3 минутки, за да не се изгорите.
Навийте го на руло, заедно с хартията.
Оставете го да изстине така, докато приготвите крема.
Крем:
Продукти:
250 гр Маскарпоне
100 мл течна сладкарска сметана
по желание 1-2 с.л. пудра захар
1 ч.ч. пюре от малини - малини прекарани през цедка
Приготвяне на крема:
Разбийте в купа сметаната.
В друга купа разбийте маскарпонето.
Смесете ги и добавете по желание пудра захар.
Добавете пюрето от малини.
Развийте рулото.
Отстранете хартията.
Намажете с крем равномерно.
Навийте на руло.
Глазура:
1 шоколад, натурален
*бял шоколад по желание
Разтопете натрошения шоколад на водна баня или в микровълнова / за 90 сек, на макс, като отваряте и разбърквате през 30 сек./.
Излейте внимателно шоколада върху рулото и разнесете с помощта на равен нож или сладкарска шпакла.
Оставете в хладилник да стегне.
След това с малка лъжичка може да направите фигурки върху рулото от бял шоколад и да приберете отново да стегне.
Съхранявайте в хладилник.
Чудесно изглежда,малиново-шоколадово,маскарпонено!Ще пиша в тетрадката,то се видя!Поздравления ,Катя!
ОтговорИзтриванеЧудих се от къде е този малинов аромат?............Божествен десерт Кате
ОтговорИзтриванеОпределено не мога да не го позная още от снимката,и не мога да реша дали снимките с малини или с рулото са ми по-красиви,може би защото и в двата варианта са невероятни!Уникални са и двете,прекрасн руло с малини,Катенце!
ОтговорИзтриванеДе да имаше сега и за мен :) !
Прегръдка,скъпа!
Ехаа,ама направо за корица на списание!!!!!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки Кате,а рулото ще го сънувам!
прегръдки и хубав вторник
И в предишното руло се бях огледала, но и това не остава по-назад! И снимките са невероятно красиви!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави , Кате!
Чудесно! Много ми хареса, а и съчетанието малини с шоколад, ммм :)
ОтговорИзтриванеЕдно въпросче: Коя натурална Милка имаш предвид? Извинявам се за въпроса, ама у наше село не намирам, а знам че има. Има само една с 40% какао. Милка с какао.