Страници

Картофи на фурна по гръцки

 


В интернет има много рецепти за Πατάτες φούρνου или картофи на фурна.Това, което различава тези картофи, от класически печените на фурна са подправките, характерни за средиземноморската кухня, лимоновия сок и зехтина.Срещат се варианти с риган, с дафинов лист, с червен пипер, или букет от средиземноморски подправки.Интересен е методът, когато се правят с дафинов лист – цепва се картофът и в него се поставя един цял лист и така се пече. Моите картофки приготвих със сух риган и са много, много вкусни:).




Продукти:

1 кг картофи пресни
лимонов сок от 1/4 лимон
2 с.л. краве масло
1 к.ч. зехтин
сол
черен пипер
1 с.л. сух риган

Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 200 градуса.
Картофите се измиват добре и леко се остърват от кората, нарязват се на едри кубчета или пръчици.
Маслото се загрява, да се разтопи. Разбърква се с останалите съставки и сместа се изсипва върху картофите, разбъркват се добре.
Всичко се изсипва в тава, разпределя се равномерно, по възможност на един слой.
Картофите се пекат в предварително загрятата фурна за около 40 минути – 1 час, до зачервяване. По време на печенето се разбъркват няколко пъти.
Поднасят се топли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар