Страници

Пълнени гнезда от артишок с телешко, ориз и домати



Един от вариантите за приготвяне на артишок е като се напълни. Може да бъде цял, разрязан на две, или да се използва най-вкусната му част – сърцевината. Плънката може да е различна: от сирена, до зеленчукова и месна.
Плънката, с която напълних артишока представлява нещо като кайма с ориз, но месото не е смляно, а ситно накълцано. Количествата са съвсем относителни, като това е по-скоро идея. Подправките може да се пропуснат или да заменят.

Пълнен артишок с телешко, ориз и домати

Продукти:
10 бр. артишок
1 глава лук
200 гр телешко месо
1 ч.ч. ориз
4 домата
2 скилидки чесън
щипка захар
щипка кимион
сол
щипка канела
щипка махлеб
лимон
зехтин


Приготвяне:
Сърцевината на артишока се изважда. Докато се приготви плънката артишокът се поставя в купа с вода с малко лимонов сок, за да не потъмнява.

*Ако главите са много малки, може да се отстранят само твърдите листа и да се напълнят.

Лукът се нарязва на много ситно. Месото на много малки кубчета. Поставят се в тиган със загрят зехтин и се готвят до леко златисто. Добавя се ориза, разбърква се и след 1-2 минути се добавят нарязаните на дребно домати и пресованият чесън. Оставят се да се готвят на котлона, а когато течността се изпари се наливат 3 ч.ч. вода, добавят се подправките и солта, разбърква се добре и се вари на котлона до полуготовност на ориза.
В намаслена тава се подреждат гнездата артишок и във всяко се поставя по 1-2 с.л. плънка. Останалата плънка се изсипва в тавата. Ако е нужно се добавя още вода. Ястието се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30 минути, до готовност.

2 коментара:

  1. Много е полезен артишокът и е добре, че го ядете, Кате. И снимките много красиви, чак да му се прияде на човек артишок, макар и да не е сред любимите му зеленчуци. Опитах на два пъти да го вкарам у дома, но все не желан се оказа. За съжаление не е по наш вкус. Иначе винаги ме е привличал с красивата си външност. ;))
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    не съм приготвяла пълнен артишок, но ще пробвам тази твоя рецепта.Чудесно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване