Страници

Манастир "Св. Никола" Порто Лагос


Манастирът "Св. Никола" е разположен в лагуната на Порто Лагос. Под управлението е на Ватопедската обител на Атон и е построен във водата. Със сушата го свързва тесен и дълъг мост.
Една от причините да го поставя в челните позиции на дестинациите от пролетната екскурзия беше именно уникалното му разположение. Бях любопитна да го видя отблизо. Другата още по-важна причина е, че прочетох една уникална история в интернет за това Свято място, която е съвсем реална. На тази история попаднах в Православие.бг.

За това чудо разказва о. Нимфон - игумен на метоха “Св. Никола” в Порто Лагос, Гърция.

В дните около 15 август правили молебен към Богородица и също за малката Анастасия, 9г. от Кипър, която боледувала от рак на белите дробове.

В неделята (14 август) малката Анастасия починала, в понеделника било погребението й в Кипър.
Следобедта, към 16.30 часа, поклонник от Кавала, който не знаел нищо за момиченцето, влязъл в храма да се помоли на Богородица.
На излизане от храма, на мостчето към църквата срещнал една монахиня, която държала за ръка малко момиченце. Монахинята му казала, че момиченцето не е нейно, но го взима със себе си и влезли в църквата...
Младежът се зачудил и си помислил, че монахинята ще вземе малкото дете със себе си в манастира, за да се замонаши. Тръгнал след нея, за да я попита от кой манастир е. Около 15 минути чакал на входа на храма и като видял, че монахинята се забавила, влязъл вътре, но момиченцето и монахинята ги нямало. Търсил навсякъде в храма, но безуспешно – в храма нямало никой.

Тогава младежът отишъл при отчето, разказал какво е видял и го помолил да отидат да потърсят и в скритите места на храма.
Отчето го помолил да опише момиченцето и с какви дрехи е било облечено.
Показали му снимки, които имали и от други молебени и щом стигнали до снимката на Анастасия, младежът казал: “Това е момиченцето!”.
Отчето обяснил, че това дете днес сутринта бе погребано в Кипър и му разказал цялата история.
Разплакали се. Младежът попитал коя ли е била монахинята, а отчето отвърнал “Най-вероятно Богородица”...

Според информация, публикувана в athos.alexsoft.gr, от този момент от иконата на Света Богородица в метоха, започнало да изтича миро.
От другата страна на пътя се намира езерото Вистонида, в което може да се видят редки птици като фламинго, пеликани, чапли и лебеди. За съжаление ние ги видяхме в далечината и поради дъждовното време не се виждаха добре, но при хубаво време съм сигурна, че мястото е уникално.


И понеже надзърнахме към морето, нямаше как да пропуснем и пристанищните Кавала и Керамоти, за които ще ви разкажа в следващите публикации:)


9 коментара:

 1. ... Не знам какво да кажа, Кате.
  Ще ти пожелая хубав ден и очаквам пристанищата. :)

  ОтговорИзтриване
 2. Ееее ... страхотна разходка с тези прекрасни и свежи фотоси си направих в твоята компания рано, рано днес Кате :) Чакам и останалите!

  ОтговорИзтриване
 3. Благодаря за това пътуване, прекрасните снимки и полезна информация! Беше свеж полъх за мен!

  ОтговорИзтриване
 4. Благодаря, Кате, за информацията! Обожавам Кавала и селцето Керамоти- имат страхотен чар:) За този манастир не бях чувала, така че ще отида да го проверя:)

  ОтговорИзтриване
 5. Каква много неуморима пътешественичка си ми, Кате! :* Историята за Анастасия е много трогателна! Снимките ти са много красиви!
  Целувки!

  ОтговорИзтриване
 6. Благодаря ти за прекрасната разходка, Кате, както и за историята с малката Анастасия! Беше ми така приятно да намина!
  Прегръдка и лека вечер :)

  ОтговорИзтриване
 7. Кате, с голямо удоволствие се потопявам в поредния ти пътепис и се наслаждавам на прекрасните ти снимки!
  Прегръдка!

  ОтговорИзтриване
 8. благодаря за разказа и снимковия материал съвсем скоро тези дни се каним да посетим този район със плажчетата около Фанари

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Супер, със сигурност през лятото е още по-красиво. Приятни емоции ви желая, поздрави!

   Изтриване